-
Odp: A moze jakies aktualne fotki?
No ciekawe, ja o tej godzinie byłam w okolicy hnatowego, więc nie miałam już Chatki w zasięgu wzroku. Gdy ja byłam przy Chatce to był tylko jeden człowiek, gdy przychodziła trójka następnych to się zmyłam. Ciężko powiedzieć, raczej poza samym kształtem, nie wygląda jakby ktoś go puszczał a od tej strony raczej nie widziałam kogoś z latawcem ale mógł też sobie jechać dołem pod Osadzkim przez srebrną przełęcz . Może to ptak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Z innego forum wiem, że w niedziele latali z Tarnicy.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jimi
No ciekawe, ja o tej godzinie byłam w okolicy hnatowego, więc nie miałam już Chatki w zasięgu wzroku. Gdy ja byłam przy Chatce to był tylko jeden człowiek, gdy przychodziła trójka następnych to się zmyłam. Ciężko powiedzieć, raczej poza samym kształtem, nie wygląda jakby ktoś go puszczał a od tej strony raczej nie widziałam kogoś z latawcem ale mógł też sobie jechać dołem pod Osadzkim przez srebrną przełęcz . Może to ptak.
Na pewno nie ptak, bo na dwóch zdjęciach był mniej więcej w tym samym miejscu. A ptaki tak wolno raczej nie latają :-)
"Wypreparowany" latawiec - na fotce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Na pewno nie ptak, bo na dwóch zdjęciach był mniej więcej w tym samym miejscu. A ptaki tak wolno raczej nie latają :-)
"Wypreparowany" latawiec - na fotce.
Potwierdzam przypuszczenia Uszatka , tak po 14 widziałem ten sam "obiekt latający" nad chatką z P. Wyżnianskiej.
-
10 załącznik(ów)
Parę fotek z ostatniego weekendu.
Piątek Caryńska, a raczej bajkowy las na Caryńskiej (bo na górze nic nie było widać i zrezygnowałem z wyjścia wyżej).
Sobota okolice Małej Rawki. Pogoda rewelacyjna. Dlatego dwukrotnie.
-
Ładnie, super zdjęcia! Uszatku Twoje zdjęcia mnie rozbrajają , dobrze że niedziela wolna także już ostrzę sobie no nie wiem co?, chyba buty. Pozdrawiam!
-
u mnie szaro, buro i odwilż a tu takie cudowności!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek71
Ładnie, super zdjęcia! Uszatku Twoje zdjęcia mnie rozbrajają , dobrze że niedziela wolna także już ostrzę sobie no nie wiem co?, chyba buty. Pozdrawiam!
Dziś popadał.. deszcz, ale od czwartku ma być słonecznie (podobno). Więc i zimno. Co za tym idzie - dość twado, więc buty powinny być ok na przedeptane szlaki.
Wrzuciłbym więcej, ale jest limit 10 zdjęć/post. A nie chcę się narażać moderatorom :-) Więcej - link do galerii w mojej sygnaturce.
-
10 załącznik(ów)
Jak zaplanowałem tak i zrobiłem , ale po kolei: niedziela godz. 6 rano wyjazd ,o 9:30 parkuje pod ABC we Wetlinie i hajda na Przełęcz O., następnie w lewo na Smerek.Siedzę sobie na mojej ulubionej górce, słoneczko przygrzewa, popijam kawke i dumam co dalej.Pogoda mega ładna widoki jeszcze ładniejsze, gapię się na tatry, na graniczny a że pora jeszcze młoda to wymyśliłem coby przejść Wetlinską bo nie pamiętam kiedy ostatnio całą przeszedłem.Plan był taki coby z chatki zejść na Wyżną i coś łapać albo butem ale siedząc pod chatką i gapiąc się tym razem na stronę wschodnią gdzie pięknie było widać P. Równą ,Ostrą H., Borżawe ,Pikuja a chen daleko chyba Gorgany z P.Piszkonia i Negrowcem pomyślałem no i po co , taka pogoda to sobie wrócę grzbietem ,no i tak zrobiłem. Luda pod chatką sporo ale na Smereku spotkałem raptem cztery osoby , temp. na chatkowym termometrze +1 , na południowych stokach normalnie upał można się było opalać:lol:,śniegu sporo także chyba do kolejnej niedzieli dla Uszatka wydoli.Troszkę się rozpisałem ale jeszcze dzisiaj mnie trzyma ,aż żal było schodzić na dół i jeszcze zdjęcia:Załącznik 37128Załącznik 37129Załącznik 37130Załącznik 37131Załącznik 37132Załącznik 37133Załącznik 37134Załącznik 37135Załącznik 37136Załącznik 37137
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek71
Wiosna :mrgreen:
W piątek było tak:
http://www.bmiller.pl/forum/2015/piatek.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
E tam , "prawie" to samo;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek71
Troszkę się rozpisałem ale jeszcze dzisiaj mnie trzyma ,aż żal było schodzić na dół
Nie dziwię się. :)) Błękitno-biała sielanka. :))
-
10 załącznik(ów)
Parę fotek z ostatniego weekendu 21-22.02.
W sobotę urywało głowę (na grani Wetlińskiej GOPR podawał prędkość powyżej 150km/h w porywach) więc nie łaziłem wysoko (bo i po co - czymś w łeb można w lesie dostać ...).
W niedzielę lajtowy spacerek na Rawkę. Widoczność średnia (bo oprócz polskich Bieszczadów dało się zauważyć Ostrą Horę (zdjecie 10) i wiedząc gdzie i czego szukać nawet Pikuja). Rano wyjście na Wyżniański wierch na wschód Słońca (zdj 5,6).. No jakoś wyglądał :-)
Taki jeden biały gościu na zdjęciu 2, co w tle ma Wielką Rawkę, to sobie stał pod lasem na Caryńskiej....
Czy ktoś mi może napisać co to jest na 7 zdjęciu takie w tle daleko? Zdjęcie wykonane z Małej Rawki w kierunku południowym, widać zachodnie stoki Wielkiej Rawki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Czy ktoś mi może napisać co to jest na 7 zdjęciu takie w tle daleko? Zdjęcie wykonane z Małej Rawki w kierunku południowym, widać zachodnie stoki Wielkiej Rawki.
Nie widać dokładnie, może to Vyhorlat a może Slańskie Wierchy.
-
10 załącznik(ów)
Jako że zasłyszałem w ubiegłym tygodniu medialną info. odnośnie rychłego nadejścia wiosny i postępującego w zawrotnym tempie odwrotu źimy postanowiłem udać się wczoraj w ulubione rejony coby powyższe info. naocznie i namacalnie zweryfikować. Okazało się że to tylko pogłoski , że z zimą nie jest jeszcze tak źle , obsypała się śniegiem i w strategicznych miejscach jeszcze utrzymuje pozycje. W ubiegłym roku o tej samej porze było zdecydowanie mniej śniegu tzn. był tylko na północnych stokach a teraz i na południowych jeszcze sporo. Pogoda ładna , słoneczna , prawie bez wiatru , widoczność niezła ale z racji temp. powyżej zera nie powalała. Luda na szlaku o dziwo nie za wiele , ogólnie bardzo miła niedzielna wędrówka. Oczywiście opisane warunki zastałem tak trochę wyżej bo w dolinach to już robi się szarawo ale czy to ostatnie słowo pani źimy zobaczymy , różnie jeszcze może być bo jak mówi przysłowie "w marcu jak w garncu".Załącznik 37243Załącznik 37244Załącznik 37245Załącznik 37246Załącznik 37247Załącznik 37248Załącznik 37249Załącznik 37250Załącznik 37251Załącznik 37253
-
Czy dołem gór widać już coś intensywnie,wiosennie zielonego?
Jeśli ktoś z Was widział już w Bieszczadach jakieś oznaki wiosny to podłączcie fotki, proszę, ku uciesze oka :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Albertina
Jeśli ktoś z Was widział już w Bieszczadach jakieś oznaki wiosny to podłączcie fotki, proszę, ku uciesze oka :)
Wystarczy wskoczyć do Dwerniczka,
jak znam życie tam już wiosna na całego.
-
W Dwerniczku nie byłem, w niedzielę poza wyższymi partiami śniegu już nie było, ale z drogi Ustrzyki Dolne - Muczne zieleni nie było widać. Dzisiaj wróciła zima, na kamerze z Wetliny widać, że sypie śnieg.
-
2 załącznik(ów)
Rankiem ze Słonnego widok na rozlane mleko w Bieszczadach
-
Świat jest niesprawiedliwy. Wy tam a ja w blokach w Kaliszu...
Ale jeszcze 17 dni i bedę czuł moje góry...
-
10 załącznik(ów)
Jako że niespodziewanie trafił mi się dzień wolny w pracy postanowiłem sprawdzić a co tam słychać w leśnych ostępach tudzież na połoninach. A słychać niewiele , no może trochę ptaszki radzą , na Przysłupiu jakoś tak spokojnie i leniwie , takie zawieszenie między tym co mija a tym co nadchodzi. Śniegu na górze na północnych stokach całkiem sporo w przeciwienstwie do południowych gdzie już nieźle wytopiony , takie oby dwa klimatyczne światy.Załącznik 37336Załącznik 37337Załącznik 37338Załącznik 37339Załącznik 37340Załącznik 37341Załącznik 37342Załącznik 37343Załącznik 37344Załącznik 37345
-
A tak chciałem w zimie w końcu wylądować. Nie dało się, a teraz zapewne śnieg z błotem na górze. Planowałem wyskoczyć za tydzień, ale może dopada?
Edit: zdjęcia powodują, że już tam jestem ; ).
-
6 załącznik(ów)
Wybierając się w górki pamiętajmy by nakremować twarz kremem z wysokim filtrem UV. Chyba że chcemy opalić się ekspresowo i paradować z czerwoną gębą jak ja ;) Wczoraj spotkałam dwie czerwone twarze. Wyglądali jakby opalali się w 40 stopniowym słońcu w samo południe. Powiedzieli że chodzili po Wetlińskiej. Duże słońce odbijające się od wciąż dużych ilości śniegu. Uśmiechnęłam się myśląc że mi to nie grozi. Idę przecież na Hyrlatą, gdzie nie ma aż takich otwartych przestrzeni jak na Wetlińskiej. Nawet nie czułam na sobie tego słońca na twarzy. Rezultat był podobny jednak ciut delikatniejszy niż u nich. A dzisiaj spotkałam kolejną czerwoną twarz -także była na Wetlińskiej. Więc ostrzegam!!
A tu foty z wczoraj z Hyrlatej:
Załącznik 37444 Załącznik 37445 Załącznik 37446 Załącznik 37447 Załącznik 37448 Załącznik 37449
wybaczcie ale selfi nie będzie...
-
Jakoś mniejsze te polany zapamiętałem. I tego krzyża nie było za moich czasów. Masz może zdjęcie tabliczki?
-
7 załącznik(ów)
Witam :)
Skoro maja byc aktualne.... to spróbuje wrzucić kilka z minionej soboty (chyba jedno z ostatnich tchnien zimy w Bieszczadach):
Załącznik 37484Załącznik 37483Załącznik 37485Załącznik 37486Załącznik 37487Załącznik 37488Załącznik 37489
ps. i rzeczywiscie warto sie nakremowac... mocno nakremowac ;)
-
9 załącznik(ów)
Widzę, że zdjęciami obrodziło.
To i ja dołożę parę swoich z soboty i niedzieli.
Na pierwszym granica wiosny i zimy - przebiegała przez Wyżniański Wierch. W niedzielę śniegu było co najmniej 15 cm mniej.
Widoki z Rawki Pikuj, Borżawa, Ostra Hora, Równa, Gorgany etc. W drugą stronę Tatr nie było widać.
Wodospad koło kamieniołomu przy Nasiczniańskim potoku. Wody dużo, to i widokowy.
A śnieżyce w Dwerniczku nadal kwitną. Do kompletu z przebiśniegami, zawilcami i pierwiosnkami i inną roślinną bracią.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
misiekjakub
Jakoś mniejsze te polany zapamiętałem. I tego krzyża nie było za moich czasów. Masz może zdjęcie tabliczki?
Pytanie nie do mnie ale Jimi chyba się nie obrazi , jest i tabliczkaZałącznik 37499
-
Ooo, a to ciekawe - kto ten krzyż tam postawił i na jaką pamiątkę. Żeby była jasność - nie jestem przecie krzyżom na górach i w górach, jestem po prostu ciekaw. Bo myślałem, że to pamiątka jakichś wydarzeń wojennych.
-
8 załącznik(ów)
Kilka zdjęć z dnia wczorajszego, zimnego, szarego, mokrego i jakże pięknego. Dodam troszkę opisu i nawet zagadkę, żeby nie pozwolić na zanudzenie odbiorców samymi obrazkami. A zamieszczam tu, gdyż na relację za mało treści, na zagadkę za dużo zdjęć ale za to wszystkie aktualne, więc jak znalazł pasują do tematu :)
Zaraz po wyjściu z autobusu ukazała mi się ta piękna ściana:
Załącznik 37722
Chwilkę później porzuciłem asfalt i pognałem taką oto drogą,
Załącznik 37718
z której mogłem podziwiać wznoszącą się w znacznej odległości wieżę
Załącznik 37721
Sfotografowałem ją używając pełnej mocy mojego zaczarowanego szkiełka, a bez tych mocy to ona (ta wieża) jest gdzieś tam na linii horyzontu mniej więcej po środku:
Załącznik 37725
Cały czas obserwowałem bacznie otoczenie a ono obserwowało Bazyla:
Załącznik 37719
Tuż obok mojego traktu wznosiła się inna wieża
Załącznik 37720
I nie była to ostatnia, jaką dojrzałem na tym etapie wędrówki, gdyż wypatrzyłem jeszcze dwie, ale troszkę innego rodzaju:
Załącznik 37717 Załącznik 37724
A teraz obiecana zagadka: skąd Bazyl wyruszył i co to za wieże wypatrzył?
-
10 załącznik(ów)
Rosnące przy drodze sosny kusiły kwiatostanami
Załącznik 37726
Ale tak ze dwa metry wzrostu mi brakło żeby przekuć chęci na żucie :)
Nawierzchnia drogi stawała się coraz bardziej bieszczadzka
Załącznik 37727
i po chwili, żegnając się z szerszymi widokami
Załącznik 37728
dałem nura w las zanurzony w chmurach
Załącznik 37729 Załącznik 37730 Załącznik 37731 Załącznik 37732 Załącznik 37733
minąłem zaczajonego w gąszczu smoka
Załącznik 37734
i dotarłem do końca wędrówki, do miejscowości z kolejną wieżą (czyli...?):
Załącznik 37735
-
Hoczew, rzut okiem na Czekaj i dalej :-( ???? - tak sobie myślę, kierunek na Berezkę.
-
Zgadza się, że wyruszyłem z Hoczwi, a dotarłem do...miejscowości z ostatnią wieżą.
-
Ja nie wiem, którędy sir Bazyl przez gęstwiny się przedzierał ale jak zwykle miał piękną wędrówkę a wędrując przez wsie małe i całkiem Średnie szedł, szedł i doszedł...do Pięknej Miłości :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Ja nie wiem, którędy sir Bazyl przez gęstwiny się przedzierał ale jak zwykle miał piękną wędrówkę a wędrując przez wsie małe i całkiem Średnie szedł, szedł i doszedł...do Pięknej Miłości :)
Wspaniale Asiu rozszyfrowałaś widoczne wieże! Po minięciu konstrukcji Wisielniczej wieży mogłem nacieszyć oczy widokiem na wieże we wsi całkiem Średniej i poprzez Pańskie Horbki, Czołniska, Patrolę, Banię, Trzy Kopce, Biały Wierch, Jastrabny, Wierchy i Kabajkę dotarłem do Pięknej Miłości :)
-
A ci, którzy w tym samym czasie podążali asfaltem nr 894 pewnie nawet nie pamiętają już, że jechali...a tak całkiem niedaleko asfaltu takie zielone górki o pięknych nazwach :)
-
oj, oj, oj .... kiedyś nim jechałem.... pamiętam czarny był.... i smołą zalatywało, bo gorąco było :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Wspaniale Asiu rozszyfrowałaś widoczne wieże! Po minięciu konstrukcji Wisielniczej wieży mogłem nacieszyć oczy widokiem na wieże we wsi całkiem Średniej i poprzez Pańskie Horbki, Czołniska, Patrolę, Banię, Trzy Kopce, Biały Wierch, Jastrabny, Wierchy i Kabajkę dotarłem do Pięknej Miłości :)
Piękna trasa, a widoki z okolic Kabajki na zalew i okoliczne pasma, wręcz wspaniałe. Ostatnia wieża na trasie, była mi tak jakoś znajoma. Ile to naszukałem się w swoich zasobach zdjęciowych, a o Polańczyku nie pomyślałem :-(.
Załącznik 37755
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hans
W zasadzie po schodach to można sobie pochodzić bez wyjeżdżania z miasta...
Ale to nie koniec.
Będą jeszcze tyczki po bokach i taśma ograniczająca...
https://www.bdpn.pl/index.php?option...=1696&Itemid=1
przetarg cz.I
przetarg cz.II
Ponadto - to nie koniec - podobnie ma być na szlaku miedzy )( goprowską a Krzemieniem -> link do przetargu
Czasem czuję się jak, za przeproszeniem, bydło prowadzone jedynie słuszną drogą...
Nie rozumiem po co mają być te taśmy... W innych parkach, chociażby w Tatrzańskim, gdzie na niektórych szlakach jest wielokrotnie większy ruch, jakoś nikomu podobna (nazwę rzecz po imieniu) durnota do głowy nie wpadła. A w BdPN od lat z coraz większym zaangażowaniem stawia się "cielętniki" po lasach, a teraz - jak widać, także po połoninach.
Jedynym plusem tych taśm dla turystów jaki mi przychodzi do głowy to to, że będzie się trudniej zgubić.
Co będzie dalej? Betonowe chodniki wyłożone trylinką, jak w Karkonoszach? A może asfalt?
Jak to się ma do ochrony krajobrazu, która jest jednym z celów utworzenia parku? Czy naprawdę nie ma innych sposobów jego "upiększania"?
-
9 załącznik(ów)
Z przed tygodnia, trasa Smerek-Cisna i punkty widokowe tylko dla mnie :)
Załącznik 37777
Z Fereczatej
Załącznik 37778
Z Okrąglika
Załącznik 37779
Z Jasła
Załącznik 37780Załącznik 37781Załącznik 37782
Z Małego Jasła
Załącznik 37783
I przez las:
Załącznik 37784Załącznik 37785