Pytanie do Pietrasa (uczeń Pietras - gdzie to było?:P) to jest na Rypim Wierchu?
Wersja do druku
Pytanie do Pietrasa (uczeń Pietras - gdzie to było?:P) to jest na Rypim Wierchu?
Zgadza się, dokładniej na odcinku między Rypim a Strybem.
Pozdrawiam.
Czy ktoś wie gdzie znajduje się cerkiew z fotki. Właściwie to ..."gdzie znajdowała się"... bo w moim przekonaniu jest to nieistniejąca cerkiew...
Przejrzałem strona po stronie "Cerkwie w Bieszczadach" St. Krycińskiego wydane przez Rewasz i ani zdjęcia, ani rysunku tej cerkwi nie znalazłem. Może to Beskid Niski albo jeszcze gdzieś indziej?
Pozdrawiam
To jest cerkiew wybudowana w stylu archaicznym. Podobne zdjęcie dostałam meilem. Będę musiała popytać fachowców.
Odpada, bo to jest budowla - jak napisała Lucyna - archaiczna. W uproszczeniu styl bojkowski, ale nie klasyczny i na tych terenach należy szukać - włącznie z Ukrainą.
Jak popatrzysz na zdjęcie np. cerkwi w Smolniku n.Sanem czy w Liskowatem to zauważysz dużo podobieństw i elementów charakterystycznych dla tego stylu, np. opasanie na rysiach (ten okap poniżej dachu), dachy namiotowe. Szkoda że nie widać na zdjęciu jak zamknięta jest na babińcem, bo pierwsza widoczna gołym okiem różnica od np. Smolnika, jest taka że dach namiotowy jest nad nawą, ale już nad prezbiterium kalenicowy-dwuspadowy (w Smolniku wszędzie namiotowe). Nieczęste jest też to wejście z boku - lokowane były od południa. Na pewno można wykluczyć (z miejscowości bieszczadzkich gdzie były cerkwie w tym stylu): Chrewt, Stuposiany, Wołosate, Smerek, Sokoliki, Sianki, Dwernik, Dydiową, Bereżki, Caryńskie.
Na mój dusiu to musiało stać na Ukrainie obecnej...
Innej możliwości nie biorę pod uwagę chyba, że jakaś nieznana mi cerkiew z Pogórza Przemyskiego. Myślałam też o Listkowatem przed przebudowy ale odrzuciłam tę myśl.
Bardzo podobna jest w Radrużu na Roztoczu, (aktualnie najstarsza drewniana cerkiew w Polsce).
Hej;)
Jednak to nie ten styl, ktory na zdjęciu... Kto nie widział cerkwii w Radrużu, niech pędzi oglądać. Jest śliczna:) Datowano jej powstanie na koniec XVI w. więc rzeczywiście to jeden z najstarszych obiektów w Polsce.