...co do Warszawy na kółkach.. orientuje się ktoś może czy to wielki skok, posadzić takową na podwoziu z Uaza albo Gaza? Nie znam się na mechanice do tego stopnia... ajjj... drezyny jak widzę to mi sie Kiju przypomina na tym "komarku" wąskotorowym
Wersja do druku
...co do Warszawy na kółkach.. orientuje się ktoś może czy to wielki skok, posadzić takową na podwoziu z Uaza albo Gaza? Nie znam się na mechanice do tego stopnia... ajjj... drezyny jak widzę to mi sie Kiju przypomina na tym "komarku" wąskotorowym
Obiecałam sturnusowi kilka zdjęć, niestety nie mogę ich zeskanować. Zrobiłam zdjęcia aparatem kilku, niestety jakoś fatalna no ale żeby nie być gołosłownym to coś wrzuce...
1. Roztoka pocztówka 74r.
2. Tarnica (poźniej pocztówka) około 71r.
3. Jezioro Duszatyńskie 81r.
4. Baligród pocztówka tutaj notatka : "Pomnik ten a właściwie radziecki czołg lekki T70 został uwieczniony przez Jana Gerharda w powieści "Łuny w Bieszczadach". Czołg ten stał na rynku Baligrodzkim od 1944 do 75r. W połowie października 75r. został on przekazany do Wyższej Oficerskiej Szkoły Pancernej im. Stefana Czarnieckiego w Poznaniu. W zamian komendant tejże szkoły przekazał władzom Baligrodu czołg średni T-34, któy ustawiono na postumencie" (22.06.76r.)
Załącznik 6880Załącznik 6881Załącznik 6882Załącznik 6883
Wygrzebałem w kompie jeszcze kilka pradawnych fotek.
W nazwach plików oryginalne podpisy do zjęć.
PS Ta cerkiew na drugim zdjęciu to chyba w Osławicy.
A nawet na pewno. Krzyż po lewej stoi do dziś, tylko droga oczywiście biegnie nieco inaczej; stara droga do Osławicy od strony Komańczy skręcała za osuwiskiem/skałką w lewo pod wiadukt kolejowy i potem zaraz w prawo biegnąc wzdłuż torów i rzeki. Też w zasadzie istnieje do dziś.
A ten przepiękny ryneczek poznajecie?
Okolice Arłamowa Anno Domini 1960:
Budowa jednej z bieszczadzkich dróg - układanie szczotki
W nawiązaniu do budowy dróg, zdjęcia nie archiwalne ale odnoszą się do tego okresu. Na szlakach można znaleźć jeszcze pamiątki w postaci pomników stawianych budowniczym o których w tej chwili nikt nie chce pamiętać. Oto przykład takiego dzieła ...
pozdrawiam
Marek
Witam!
..... a "przykład takiego dzieła" (ten konkretnie) znajduje się w Zatwarnicy (lub za - jak kto woli ) przy drodze do wodospadu na Hylatym .
Drugi "przykład" przy drodze do Suchych Rzek .....
Pozdrawiam PF