Odp: Zioła w Bieszczadach
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
W Pieninach i w Tatrach to mogłeś widzieć ale raczej arcydzięgiel litwor.Ten na zdjęciu jest mały bo rośnie nad Ciężkim Stawem,ale w dolinach są takie jak barszcz Montegazziego.
Hmmm... znawcą nie jestem, ale co roku znawcy wypowiadają się że masowo wyrasta w Tatrach Barszcz Sosnowskiego.
Wszak to właśnie w Tatrach lub gdzieś na Podhalu było gospodarstwo doświadczalne, z którego "wyciekł" BS.
Nie zdziwiłbym się zatem że najwięcej będzie go własnie tam.
Przeglądając Wiki i lepsze zdjęcia, zdecydowanie odrzucam Twoja hipotezę, jakoby to w Tatrach i Pieninach rósł Arcydzięgiel. (tzn pewnie rośnie, ale nie jego miałem na mysli pisząc o Barszczu Sosnowskiego). Zdecydowanie obstaję jednak przy Barszczu Sosnowskiego. Zupełnie inne liście i łodyga niż w Arcydzięgielu.
Przede wszystkim baldach inny.Nie wiedziałem że to dziadostwo w Tatrach się rozpleniło.Strasznie ciężko to wyplenić.
Cytat:
Zamieszczone przez Browar
Przede wszystkim baldach inny.
Zgadza się - baldach jest nie kulisty tylko skierowany ku górze
Cytat:
Zamieszczone przez Browar
Nie wiedziałem że to dziadostwo w Tatrach się rozpleniło.Strasznie ciężko to wyplenić.
Można by rzec, że stamtąd przyszło, a tam trafił z Mongolii bodaj.
->Doczu
Być może z Mongolii,a na pewno z Kaukazu.Tam występuje i barszcz Sosnowskiego i Montegazziego.Dla nas laików nierozróżnialne...
Co do barszczu sosnowskiego. Jeśli chodzi o Tatry to jedynie w okolicach Zakopanego widziałam, podejrzewam że rośnie tylko do pewnych wysokości. Same małe okazy...
Pigwa to przywleczony krzew, rośnie po ogrodach. W moim także
Pozdrawiam
Długi
Cytat:
Zamieszczone przez Trauma
Co do barszczu sosnowskiego. Jeśli chodzi o Tatry to jedynie w okolicach Zakopanego widziałam, podejrzewam że rośnie tylko do pewnych wysokości. Same małe okazy...
Kilka okazów widziałem w potoku jak się idzie z Krupówek pod targ pod Gubałówką. Okazy po ok 2,5 metra, to nie wiem czy takie małe.
A pisząc Tatry miałem na mysli raczej doliny niż góry.
Cytat:
Zamieszczone przez długi
A robisz coś z niej ? :-) Jakieś naleweczki :D
Cytat:
Zamieszczone przez długi
A robisz coś z niegj ? :-) Jakieś naleweczki :D
Hm,ja robię naleweczkę-pigwówkę.Smakuje jak słońce,zwłaszcza zimą.Naturalnie,nie z tej pigwy zaołowionej co rośnie na skwerkach.Nie wiem czy jest zgodna ze sztuką robienia nalewek,ale wszystko można wykorzystać(także pyszne "odpady"do herbaty).Pozdrawiam.