Bez komentarza....:-( Naucz się waść słów innych niż burdel, to może przystoi, ale w Amsterdamie...
Proponuje słowo "bałagan". No ale dla tak sprawnego moderatora usunięcie zbędnego tematu to chyba nie problem. Z bieszczadzkim pozdrowieniem...Zefir.
Wersja do druku
Bordel lepiej brzmi tak bardziej z polska Piotrze a wiec nie robcie bordelu Panowie ale skoro juz powstal to gdzie podziala sie Żołna z skarpy jaksmanickiej ?Rezerwat stracil racje bytu a nadal miejsce to jest chronione ?
Żołna jest jednym z najrzadziej spotykanych w Polsce ptaków. Szacuje się, że występuje u nas 30-35 par. Opuściła teren rezerwatu. Pozostały zarastające skarpy, gdzie żyje wiele garunków zwierząt. A same żółny przeniosły się m.in do Przemyśla. Swego czasu dośc dużo szumu było z budowa marketu w miejscu zwanym Cegielnia. Na szczęście inwestor zachował skarpę z gniazdujacymi ptakami. Miała być ogrodzona siatką. Jak jest tego nie wiem, nie byłam tam. Największa kolonia tego gatunku licząca ponad 10 par jest na terenie projektowanego rezerwatu "Żołna w Buszkowicach".
Acha i w G.S-T mamy żółne. Kto wie gdzie?
Ta informacja jest już w internecie. Na terenie Bieszczadów także mamy kolonię żołny, w dolinie górnego Sanu.
W lecie 1974 r. w Nozdrzcu i Warze można było zobaczyć oznakowane wtedy tereny przeznaczone pod przyszły zalew. Zapora miała być na granicy Dynowa i Nozdrzca, miał pełnić m.in. zapewniać wodę dla Rzeszowa.
PS. Zefir rezerwat Kalwaria Pacławska to nie Pogórze Przemyskie !
http://www.pbpp.podkarpackie.pl/PZPW...SKO%202030.pdf
Proponuję spojrzeć na zakreskowany obszar- odpowiadający obszarowi o którym dyskutujemy....Jednym słowem Turnicki -przynajmniej formalnie- jest w planie...
Ależ ja wiem o jakim obszarze tu się dyskutuje. Ale warto wiedzieć, że rezerwat Kalwaria Pacławska to nie Pogórze Przemyskie . I gdyby TPN powstał, to nie będzie obejmował w zasadzie Pogórza Przemyskiego ale Góry Sanocko-Turczańskie. Skoro już wpadasz tu na forum, poczytaj o Pogórzu Przemyskim, jest tutaj nie dawno zakończona dośc burzliwa dyskusja.
Stowarzyszenie na rzecz Turnickiego Parku Narodowego
http://www.ptakipodkarpacia.com/Orni...ze%202008.html
Jeżeli zależy Ci na skutecznej ochronie przyrody Turnicy przyłącz się do nas!
Kontakt: rusin-123@o2.pl
Dziekuję za zaproszenie. Chyba nie muszę mówić, że jestem na tak.
Czy w rzeczywistości kochamy góry, kochamy przyrodę?
Czy jesteśmy może pragmatykiami, utylitarystami, skrajnymi egocentrykami?
Są wartości ponadczasowe, niekoniecznie ucierpą na realizacji tych wartości lokalni mieszkańcy...
Wiem, że istnieją osoby, które są przykładem niezrozumienia podstawowych wartości...
Wiem, że ich nie przekonam i że będą do skutku oponowali...
Proparkowcy, do których i ja się zaliczam mamy swoje racje i do fundamentalnych celów ( zapisanych zresztą w Konstytucji RP) będziemy dążyć.
Pozdrawiam i mam nadzieję,że w przyszłości spotkamy się na szlaku Turnickiego Parku Narodowego abyśmy mogli podziwiać piękno naszej ojczystej przyrody...
I jeszcze jedna sprawa- największą bolączką ochrony przyrody jest skrajny egoizm niektórych jednostek, które mają za wysokie mniemanie o sobie i swojej pozycji... niestety.