Odp: Coleoptera bieszczadensis
To może ten pierwszy Maciejki, Hylobius transversovittatus
Coście się tak tych Hylobiusów czepili ;) Posłuchajcie, co mawia doświadczony leśnik:
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
jakis smolik?:)
;)
Pewnie Derty ma rację z tym smolikiem (Pissodes pini?) ale konia z rzędem temu,kto odkryje czym się on różni od tych nieszczęsnych hylobiusów w kontekście Twojego zdjęcia...
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Pewnie Derty ma rację z tym smolikiem (Pissodes pini?) ale konia z rzędem temu,kto odkryje czym się on różni od tych nieszczęsnych hylobiusów w kontekście Twojego zdjęcia...
Na zdjęciu jest smolik sosnowiec. Pytasz o różnice no to najpierw to, co najłatwiej zobaczyć proporcje długości i grubości ryjka i kształt ciała.
4 załącznik(ów)
To macie kilka moich, proste ale co tam, ten jeden tak uciekał, że aż nieostry wyszedł, ale po kolorze widać co on za jeden. Miałem jeszcze gdzieś grawerowanego, ale on wszędzie występuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
To może ten pierwszy Maciejki, Hylobius transversovittatus
ta łacina to mi się już miesza w oczach:P Przeczytałem 'Hylobius transvestitus'...Idę do okulisty:D:D:D
Cytat:
Zamieszczone przez
Hero
To macie kilka moich, proste ale co tam, ten jeden tak uciekał, że aż nieostry wyszedł, ale po kolorze widać co on za jeden. Miałem jeszcze gdzieś grawerowanego, ale on wszędzie występuje.
Dla rozruchu może jedyneczka - wygląda na omarlicę ciemną.
To może dwójeczka - żuk leśny
No to trójczyna - rozpucz lepiężnikowiec ;)
czwarty - Carabus lecz ciężko coś więcej powiedzieć
W jakim to miejscu było 'ustrzelone'?
tzn - jakie środowisko. LAs, pole, łąka, sucho, mokro, ciemno, zimno, gorąco, wysoko, nisko itp:)