Do Stryja droga bardzo dobra, potem im bliżej Osmołody tym gorzej. Końcówka (mniej więcej to co na mapie kilka postów wyżej) tragiczna. Auto zostawiliśmy w Osmołodzie w Arnice, tam gdzie nocowaliśmy przed wyjściem w góry i po powrocie.
Wersja do druku
Do Stryja droga bardzo dobra, potem im bliżej Osmołody tym gorzej. Końcówka (mniej więcej to co na mapie kilka postów wyżej) tragiczna. Auto zostawiliśmy w Osmołodzie w Arnice, tam gdzie nocowaliśmy przed wyjściem w góry i po powrocie.
Dziękuje ślicznie. Super trasa i relacja
Właśnie wróciłem z częściowego przejścia tego grzbietu. Szedłem od Niemieckiej Polany przez Probitę na Busztuł i dalej na Wielką Kieputę. Niestety pogoda (burzowo!!) i brak czasu spowodowały konieczność zejścia przy słupku 44 do doliny, do Ruskiej Mokrej.
Szlak na 500 m przed Busztułem jest całkiem znośny, dopiero końcówka daje nieco w kość. Zejście z Busztuła stsukowo dobre i czytelne, natomiast schody z kosówką zaczynają się przy podejściu i zejściu z Wielkiej Kieputy. Szlak/słupki są w dole widoczne, natomiast kosówka mocno utrudnia przejście.
Pozdrawiam
Szymon
Szymu ! witamy na forum (to taki pogański zwyczaj)
Cześć. Planuję pokonać podobną trasę. Będę w Gorganach po raz pierwszy. Czy nie było problemu z wodą na waszej trasie? Trzeba było się zaopatrywać w większe ilości wody czy spokojnie każdego dnia był dostęp do strumienia?
Bywało, że topiliśmy śnieg. Latem śniegu najczęściej brakuje, strumienie też mogą prowadzić mniej wody, mimo to wydaje mi się, że raz dziennie wodę powinieneś mieć w zasięgu (czasem kosztem zejścia z grzbietu, być może nawet głęboko w dolinę).
?
Dzięki. to brr - wysłałem wiadomość i poszła dawa razy
Nie znam Twojego doświadczenia górskiego i obycia w nim, ale na pierwszy raz spotkanie z Gorganami proponowałbym bardziej przystępne szlaki (te wytyczone). Wcale nie brzydsze, a równie atrakcyjne, a przede wszystkim dadzą Ci odpowiedź czy i jak się czujesz w tych górach.
Szymon
Ale przecież większość tej trasy to wytyczonymi szlakami wiedzie - jedynie od poł. Bystrej do Niemieckiej Polany wzdłuż słupków granicznych co też niejako jest szlakiem. Chyba że coś nie tak widzę. Ogólnie nie upieram się na taką trasę, chodzi o to że mam tydzień - czyli 5-6 dni w górach i ma być pętla Osmołoda-Osmołoda. A chyba taka trasa jest najmardziej optymalna. Ale jeśli możecie coś doradzić lepszego to czekam na propozycje