-
Odp: Co by tu poczytać? Kącik Ksiązki
kolaboranci to jedno, ale inną kwestią było to, że walka sama w sobie nigdy nie była głównym celem narodu księgi. Żydzi ze sztetla po prostu nie wiedzieli jak się bronić, nie istniały zorganizowane bojówki... polecam książkę Hanny Arendt 'eichmann w jerozolimie', świetnie opisuje proces jednego z największych zbrodniarzy z historii ludzkości, który na dobrą sprawę był zwykłym urzednikiem i opisuje korzenie zła jako takiego
- - - Updated - - -
kolaboranci to jedno, ale inną kwestią było to, że walka sama w sobie nigdy nie była głównym celem narodu księgi. Żydzi ze sztetla po prostu nie wiedzieli jak się bronić, nie istniały zorganizowane bojówki... polecam książkę Hanny Arendt 'eichmann w jerozolimie', świetnie opisuje proces jednego z największych zbrodniarzy z historii ludzkości, który na dobrą sprawę był zwykłym urzednikiem i opisuje korzenie zła jako takiego
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon
Kiedyś szukałem prawdy nad systemem łatwej eksterminacji narodu żydowskiego w czasie drugiej wojny światowej, zastanawiało mnie, dlaczego tak łatwo szli Żydzi na śmierć, czemu ogrom ludzi nie podejmował walki (wiem, były wyjątki jednostkowe no i dwa na trochę większą skalę), czemu stali się takim bezwolnym narodem. By ten naród (a może nie tylko ten?) poznać jeszcze bardziej warto sięgnąć po pewną publikację, otworzy nam nowe spojrzenie. Kiedyś musiałem "lepić" informacje a tutaj są już bardziej skonsolidowane, naprawdę warto przeczytać!
"Nakładem wydawnictwa Capital ukazała się praca Ireneusza Lisiaka „Żydowscy kolaboranci Hitlera” w której autor obnaża przerażającą i ukrywana prawdę o skali kolaboracji Żydów z nazistami, i o udziale żydowskich elit w eksterminacji narodu żydowskiego.". Więcej o samej książce jest tutaj http://www.fronda.pl/forum/zydowscy-...era,65946.html
-
polecam 100 lat samotnosci
-
"Tonsury i kaptury"
Cytat:
"kryminał bardzo retro, ale nie bardzo serio", czyli pierwsza część przygód pierwszego polskiego detektywa imieniem ziemowit (dla przyjaciół: Ziomek). Autorką doskonałych ilustracji jest aleksandra herzyk, całość w natchnieniu złożyła julita grosser.
Cytat:
czym historia ziomka różni się od innych powieści kryminalnych?
Opowieść zawiera dużą dawkę pierwszorzędnego humoru.
Fabuła ma jasną i przejrzystą konstrukcję.
Akcja toczy się wartko i zaskakująco.
Czytelnik nie jest epatowany okrucieństwami.
Historia przenosi nas do państwa polan w x wieku.
Opowieść jest okraszona oryginalnymi ilustracjami.
Książkę można nabyć wyłącznie w internecie – dzięki rezygnacji z usług większości pośredników – za niewielką cenę.
Autor: taki jakiś nieznany :)
-
Maciej Pieczyński
Jak nas piszą cyrylicą. Białorusini, Rosjanie i Ukraińcy o Polakach.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/48560...ncy-o-polakach
" Lubimy patrzeć na Wschód z polonocentrycznego punktu widzenia. Oczekujemy, wymagamy, oburzamy się, choć nie zawsze rozumiemy. Ukrainę albo kochamy, albo nienawidzimy, Białoruś jest nam obojętna, a na Rosję patrzymy z wybuchową mieszanką strachu i pogardy. A może by zapytać, co oni o nas myślą i dlaczego?Autor potrafił dotrzeć do tuzów politycznej sceny krajów położonych za Bugiem i zadawać im niewygodne pytania (inna rzecz, że oni potrafili odwzajemniać się nieprzyjemnymi ripostami).Aleksander Dugin – filozof, doradca Władimira Putina, Artiom Skoropadski – rzecznik Prawego Sektora, Ihor Iljuszyn – historyk OUN/UPA, Nadija Sawczenko – żołnierz, polityk, Franak Wiaczorka – Białoruski Front Ludowy, Pietra Patrouski – Białoruskie Konserwatywne Centrum NOMOS, Władimir Żyrinowski – lider Liberalno-Demokratycznej Partii Rosji, Iwan Wyrypajew, Władimir Pozner, Oksana Zabużko, Wołodymyr Wjatrowycz, Stanisław Szuszkiewicz i inni.Polska publicystyka miota się pomiędzy uwielbieniem Wschodu (bo Giedroyć, bo bufor od strony Rosji ), a zrozumiałą nieufnością za nierozliczone zbrodnie II wojny światowej. Po latach, kiedy każdy posiadacz świadectwa maturalnego potrafił jako tako zrozumieć co do nas mówią sąsiedzi ze Wschodu, nadeszło pokolenie anglojęzycznych, mentalnie odwróconych na Zachód. I mało który publicysta zadaje sobie trud by czytać cyrylicą…Czy sąsiedztwo Białorusi, Rosji i Ukrainy będzie szczęśliwe, zależy również od tego, czy staniemy w prawdzie czy będziemy bazować na mitach i plemiennych kliszach. "
tu autor o książce
https://www.youtube.com/watch?v=b1VAreOvl3w
-
Czytałeś? Może jakaś własna opinia? :wink:
-
1 załącznik(ów)
nie czytałem, muszę poczekać aż biblioteka zakupi, sam jestem ciekaw opinii
książka którą nabyłem ostatnio i polecam to album którego autorem jest
Tomasz Kizny Wielki Terror 1937-1938
świetna pozycja, bardzo dobre fotografie
Załącznik 45427
-
Jeśli kogoś fascynuje starożytność, to gorąco polecam "Wojny Sparty. Strategia, taktyka i kampanie". Autor: Scott M. Rusch.
Książka zawiera szczegółowe opisy wojen czy opisy uzbrojenia żołnierzy. Ponadto wyjaśnia dlaczego grecka falanga była w boju tak skuteczna, że przez kilka stuleci nikt nie mógł się jej przeciwstawić.
Istotną treścią książki jest także to, że bardzo klarownie objaśnia genezę militarnej i politycznej potęgi Sparty oraz przyczyny jej upadku.
-
[QUOTE=komisaRz von Ryba;175177]nie czytałem, muszę poczekać aż biblioteka zakupi, sam jestem ciekaw opinii
Ciekawi mnie ta pozycja choć co innego mogą powiedzieć rozmówcy od tego co już powiedzieli? Opinia większości wymienionych jest przewidywalna. Kluczem do sprawy, tak jak mówi Komisarz, jest czytanie cyrylicą.
Czasem , no może nawet często, zerkam na różne portale co tam panie na Wschodzie, o co teraz się kłócą. Dość często wypowiadają się osoby wymienione wyżej i dość często nam się obrywa (ostatnio za chór) a czasem dostajemy komplementy i to od "anonimowych" osób na takim poziomie, że aż zawstydzają(pod piosenką wykonywaną przez St. Soykę- "wiem, że nie wrócisz", Irina Orlowa).
Ostatecznie to jak nie przeczytam, nie będę wiedział.
-
Dzika droga. Polecam wszystkim, nie tylko miłośnikom podróżowania ;)
-
1 załącznik(ów)
Serhij Żadan: Internat
Załącznik 46076
Notatka wydawcy (Czarne):
Cytat:
U Żadana koniec znanego świata okazuje się wstępem do naprawdę długiego koszmaru. Pasza – trzydziestopięcioletni nauczyciel, mruk, idealista - musi odebrać z internatu siostrzeńca i wrócić z nim do domu. Byłoby to może łatwe, gdyby nie wojna. Jakoś rok temu przywieźli ją ze sobą ci dziwni ludzie, od których czuć prochem, tytoniem i smarem. Mówią w tym samym języku, w którym mówi Pasza, ale też w państwowym, którego Pasza uczy. Najpierw widywano ich w telewizji, później na ulicach. Potem kraj został znienacka anulowany, a na jego miejsce podstawiono zrujnowane industrialne przedmieścia, opustoszałe wioski i miasto widmo, w którym grasują okupanci, płoną bloki i trwa kanonada. Z tej pułapki można się wymknąć tylko cudem lub za cenę ogromnego upokorzenia. Albo w trumnie.
Wyobraźcie sobie Drogę Cormaca McCarthy’ego, tyle że osadzoną w zimowym wojennym Donbasie. To jest właśnie Internat.
-
Dla czytających na czytnikach okazja: "Szlaki" Roberta Macfarlane'a w doskonałej cenie 14,90zł. Dla wędrujących na piechotę pozycja - moim zdaniem - obowiązkowa. Książka jest bardzo mocno (może nawet dla polskiego czytelnika za mocno) osadzona w świecie literatury anglosaskiej, wiele jest w tekście odwołań i dygresji niezrozumiałych dla nas. Samo opowiadanie o wędrówkach (podtytuł książki to "Opowieści o wędrówkach" właśnie) jest jednak przednie. Jak czytałem miałem ochotę od razu jechać w opisane miejsca :wink: Polecam na długie, zimowe wieczory!
Jeżeli ktoś zabierze się za czytanie drobna uwaga: tłumacz w kilku miejscach przeliczył mile na kilometry nie zmieniając stojącej za liczbą jednostki (weryfikowałem podejrzane dane z oryginałem, w uproszeniu: w oryginale jest 1 mila a w polskiej wersji 1,6 mili zamiast 1,6 km). Wychodzą dystanse i prędkości dla piechura nieosiągalne. Pisałem w tej sprawie do wydawnictwa ale mnie zignorowali :sad:
-
Coś dla fanów westernu.
"Na Południe od Brazos". Autor: Larry McMurtry.
Powieść-western. Dbałość o szczegóły, o realia, akcja i sugestywne opisy. Podczas czytania prawie czuć smród krowiego łajna, niedomytych prostytutek z saloon-baru czy palące słońce na Llano Estacado.
Piszę tak celowo, bo nie jest to powieść dla wrażliwych.
McMurtry wiedział o czym pisze, gdyż wywodził się z rodziny teksańskich hodowców bydła. Urodził się w 1936 r. Ojciec i jego 8 braci także zajmowali się hodowlą bydła. Wszelkie informacje na temat "kowbojstwa" i Dzikiego Zachodu miał więc z pierwszej ręki od naocznych świadków - od dziadka, własnego ojca i jego braci.
Prawdziwa cegła na 860 stron, ale ani się obejrzycie, gdy się skończy i będziecie żałować, że się skończyła.
Baaardzo polecam !
-
Przeczytałem i polecam.
"Tajga, to fotograficzno-reporterska opowieść o wyprawie, jaką profesor Andrzej Strumiłło odbył w 1958 r. do Kraju Chabarowskiego - egzotycznej, azjatyckiej części Rosji graniczącej od północy z obwodem magadańskim, od zachodu z Jakucją i obwodem amurskim, na południu z Żydowskim Obwodem Autonomicznym, Chinami i Krajem Nadmorskim, a od wschodu oblewanej wodami Morza Ochockiego.
Od wyprawy minęło prawie pół wieku, wiele się w tej części świata zmieniło, upadały państwa, reżimy, ale jedno nie zmieniło się na pewno: dzika, nieujarzmiona, syberyjska przyroda i fantastyczni ludzie, jakich Strumiłło na swym szlaku spotkał wówczas, lecz spotkać mógłby i teraz. Tajga to poetycki zapis wędrówki przez surową krainę i opowieść o odwiecznym związku natury i kultury, człowieka i przyrody, i o trwaniu w nim, na przekór wszelkim wiatrom historii... Notatki z tej myśliwsko-reporterskiej wyprawy ilustruje kilkadziesiąt znakomitych fotografii, oddających klimat i niezwykłego ducha syberyjskiej tajgi... "
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4433906/tajga
-
W najbliższym czasie pojawią się dwie pozycje na temat tajemniczej tragedii na Przełęczy Diatłowa:
- "Przełęcz Diatłowa. Tajemnica dziewięciorga" Anna Matwiejewa, Wydawnictwo Kobiece/MOVA, Premiera: 26 lutego 2020
- "Tragedia na Przełęczy Diatłowa. Historia bez końca" Alice Lugen, Wydawnictwo Czarne, Premiera: 15 kwietnia 2020
Czytającym w języku inglisz polecam jeszcze:
- "Dead Mountain: The Untold True Story of the Dyatlov Pass Incident" Donnie Eichar, Chronicle Books, Premiera: 2014
Ta ostatni pozycja do dostania na Amazonie. Zawiera bardzo szerokie omówienie samej wyprawy, wywiad z tym członkiem wyprawy, który zawrócił i przeżył, wiele zdjęć i dość - dla mnie - nieprawdopodobną (ale uzasadnianą naukowo) hipotezę dotyczącą przyczyn tragedii.
-
A.Rybak , A. Smółka - WIEŻA EIFFLA NAD PINĄ -Kresowe marzenia RP.
Bardzo przyjemnie się czytających 6 opowieści z Kresów miedzywojennych.
-
Czy ktoś z Was czytał "Trylogię tatrzańską" Wawrzyńca Żuławskiego? Podobno klasyka tatrzańska, ale jak trochę lewy z Tatr jestem :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Czy ktoś z Was czytał "Trylogię tatrzańską" Wawrzyńca Żuławskiego? Podobno klasyka tatrzańska, ale jak trochę lewy z Tatr jestem :wink:
Ja czytałem, świetne, sporo się dowiesz o tatrzańskich klimatach. Polecam w tym temacie Komin Pokutników Długosza, wg mnie jeszcze lepsze ;)
-
Długosza czytałem, w tej chwili znam Żuławskiego wyłącznie z relacji Długosza z tej tragicznej akcji ratunkowej pod Mount Blanc.
Dzięki, wysupłam 20zł i kupię :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Podobno klasyka tatrzańska, ale jak trochę lewy z Tatr jestem :wink:
Jeśli nie razi Cie gwara podhalańska (znam takich co nie przepadają - podobnie jak za muzyką góralską;))poleciłbym jeszcze Jalu Kurka "Ksiegę Tatr" .
Ciekawie opisane jak zaczęła sie moda na Tatry i Zakopane.
-
No toś mnie zachęcił! Ja jestem właśnie z tych, których podhalańska muzyka... nie zachwyca :wink: Na razie kupiłem Żuławskiego.
-
No to może skosztuj jeszcze "W stronę Pysznej" Zielińskiego, też znakomita w warstwie wyrypowej.
-
Pyszną to i Bazyl od dawna poleca. Bać się zaczynam, jak w to wdepnę to będę musiał na drugą w życiu wędrówkę w Tatry pojechać!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
będę musiał na drugą w życiu wędrówkę w Tatry pojechać!
Zaraz Tatry może Równia Krupowa wystarczy.:wink::mrgreen:
Tam wyjasnią , wytłumaczą a nawet odpowiednio do usługi skroją.:mrgreen:
-
A czy ja wiem co to Równia Krupowa? Może wystarczy, może nie... Ale nic sobie odkroić nie dam! :mrgreen:
A żeby za bardzo na bok nie złazić to polecę coś do czytania: "Rum Doodle" W. E. Bowmana, o pierwszym wejściu na najwyższy szczyt świata (tytułowy Rum Doodle). Do czytania na luzie doskonałe ale jak ktoś szuka czegoś na poważnie to zdecydowanie odradzam :wink: Czytał może ktoś inne rzeczy samego autora? Podobno jeszcze ze dwie książki napisał.
-
Bartolomeo gdybyś wybierał sie w Tatry a droga jednak prowadziła przez wzmiankowaną Równię poniżej podaję instruktarz pióra Ferdynanda Goetela jak się tamtędy poruszać:
"..i ruszyliśmy - przez Krupówki z minami ludzi majacymi zabić Cezara.Nie odpowiadaliśmy na ukłony podrzędnych znajomych , nie ogladaliśmy się za kobietami , uśmiechem pobłażliwym odpowiadaliśmy na słowa podziwu i zdumienia padajace z ust przerażonych ceprów. Czuliśmy w sobie potegę zbliżającej się chwili.." :mrgreen:
-
A, to to jest Równia Krupowa :smile:
Cytat wyjątkowo smakowity! Gdzie znajdę więcej? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kulczyk1
Jeśli nie razi Cie gwara podhalańska (znam takich co nie przepadają - podobnie jak za muzyką góralską;))poleciłbym jeszcze Jalu Kurka "Ksiegę Tatr" .
Ciekawie opisane jak zaczęła sie moda na Tatry i Zakopane.
"I tylko Tatry niech w śniegu zapłaczą.
Za tobą. Za mną. Za nami.
Oto są sprawy najprostsze.
I nic
ponad Tatrami."
(Jalu Kurek)
Kogo mierzi gwara podhalańska, a chciałby coś poczytać o Tatrach epoki heroicznej (od lat 40. XIX w. do I wojny światowej), polecam ze swojej strony książkę łódzkiego wydawnictwa Galaktyka autorstwa Jarosława Skowrońskiego pt. "Dawno temu w Tatrach" wydaną w 2003 r. Niecałe 170 stron (z czego połowa to ilustracje), lekkie pióro autora, wiele ciekawostek. Bardzo udana próba oddania klimatu i specyfiki Tatr sprzed 120-180 lat. Kontynuację stanowi pozycja tego samego autora pt. "Tatry międzywojenne" (też Łódź i też 2003 r.). Komu spodobało się "Dawno temu w Tatrach", z równym zachwytem połknie i to ;)
PS Ja się ostatnio wkręciłem w powieści historyczne Philippy Gregory z czasów Wojny Dwu Róż oraz następujących po niej czasów rządów dynastii Tudorów. Przeczytałem już "Białą królową" (o Elżbiecie Woodville) i "Córkę Twórcy Królów" (o Annie Neville). Książki pisane przez kobietę o kobietach dla kobiet. Ale jak widać udało mi się je przeczytać bez zmiany płci :mrgreen: Na podstawie tych i innych powieści tejże autorki powstał seriale historyczne "Biała królowa", "Biała księżniczka" oraz "Hiszpańska księżniczka", jak również głośny swego czasu film "Kochanice króla" - Natalie Portman kontra Scarlett Johansson w boju o Erica Banę (jako króla Henryka VIII)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
A, to to jest Równia Krupowa :smile:
Cytat wyjątkowo smakowity! Gdzie znajdę więcej? :mrgreen:
F.Goetel -'Wycieczka jak się o niej nie pisze" z wydanej przez Iskry pracy zbiorowej "Kpiarze pod Giewontem"
-
Dziś urodziny obchodzi Wiesław Myśliwski, z jego książek czytałem jak dotąd tylko "Traktat o łuskaniu fasoli" i "Nagi sad".
Absolutnie wyjątkowe, szczególnie "Traktat...", a podobno to nie są jego najlepsze dzieła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Dziś urodziny obchodzi Wiesław Myśliwski, z jego książek czytałem jak dotąd tylko "
Traktat o łuskaniu fasoli" i "
Nagi sad".
Absolutnie wyjątkowe, szczególnie "Traktat...", a podobno to nie są jego najlepsze dzieła.
Na czas obecnego stanu ep.czas na czytanie wymarzony.Aż zazdroszczę ile Myśliwskich przed Tobą.Zatem do czytania Wiesława Myśliwskiego przystępujmy...
-
Wabienia Bartolomea na "Ksiege Tatr" cd.:
"..Obyczaje były dzikie.Raz przyszedł do Stolarczyka chłop na zapowiedzi z dwoma dziewczetami równocześnie. Ksiądz go wyścigał. "Przyjdź z jedną , dam ci ślub.Za rok dwa przyjdziesz z drugą." W jakiś czas później Stolarczyk spotyka pana młodego na drodze , przypomina go sobie i zagaduje:"Kiedyż przyjdziesz z tą drugą?" tamten odpowiada z westchnieniem:"Oj, Jegomoś wystarcy nam ta jedna obu z bratem"
Sabała przed smiercią.
Jak sie macie Sabała?
Jak deska zbutwiała na descu - uśmiecha się.-Podłyk. Ale trzimiem sie jakoś .Pokiel sie ta do jesce.
-Może wam zawołac ksiedza?
Wydoł wargi.-E, a po co? Mie go ta nie trza na nic. Co beda haw z pachołkami ukfalował, kie ide do samego gazdy, to se taś nim uradzimy. Sami bez parobków.
-
Kurczę, nie kuś bo i tak przez najbliższe kilka lat nie dam rady. Chyba że po kawałeczku można?
-
Nie mam pod ręką Księgi, więc zacytuję z pamięci w ramach ciągu dalszego kuszenia:
Po mszy bacowie przypalali tytoń od lampki przy ołtarzu. Na zwróconą uwagę odpowiedzieli: Pan Bucek bacą na niebie my na ziemi, nie ubędzie MU
-
A niech Was! Kupiłem, z przesyłką niecałe 9zł. Tylko kiedy ja to przeczytam? :wink:
-
Zainteresowanym historią podpowiadam mój blog pt. "Czytelnia książek historycznych" (łatwo "wygooglować"). Ostatnio opisałem tam "Księgi Jakubowe (...)" naszej noblistki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
A niech Was! Kupiłem :wink:
I brawo jak mówią domokrążcy "Będzie Pan zadowolony":mrgreen:
-
„Ostatni pustelnik”
Michael Finkel
Pewnego dnia 1986 roku młody człowiek wraca z wakacyjnej objazdówki swoim nowym samochodem po jakiś tam stanach USA i coś się w nim na tyle zmienia, że zaczyna skręcać w coraz to podrzędniejsze drogi, gruntowe, leśne i jak już zabrnął w totalną dzicz a wskaźnik paliwa osiągnął minimum, wysiada z samochodu, zostawia na kokpicie kluczyki i rusza z plecakiem przed siebie. Nie jest to surwiwalowiec, turysta czy zapalony miłośnik przyrody. Nie ma kompasu, mapy, nie zna miejsca, w którym porzucił samochód. Po kilku dniach wędrówki postanawia zatrzymać się na dłużej.
Po 27 latach, w 2013 roku zostaje zatrzymany przez stróża prawa nieopodal swojego obozowiska i następnie „przywrócony” społeczeństwu.
W ciągu tych 27 lat tylko raz odezwał się do innego człowieka - mijając go w lesie powiedział "cześć". Po aresztowaniu publicznie również nigdy nie zabrał głosu. Autorowi udało się przez pewien czas nawiązać z nim nić porozumienia. Najpierw następuje wymiana korespondencji a później podczas widzeń w więzieniu udaje się wyciągnąć z pustelnika (jak go nazwały media)odrobinę informacji o jego życiu w lesie. Nie jest to łatwe zadanie, gdyż odpowiada bardzo zwięźle i musi uznać dany temat za na tyle ważny bądź w jakimś stopniu interesujący by w ogóle się odezwać a w kontakcie bezpośrednim nie bawi się w konwenanse:
„Knight precyzyjnie ważył każde słowo, uważnie jak poeta. Nawet przy listach, przyznał, przepisywał tekst przynajmniej raz, głównie po to, żeby usunąć zbędne nieuprzejmości. Zostawały tylko te niezbędne”
Polecam – książkę łyka się w jedno solidne popołudnie.
-
Jeszcze tylko dziś ze sporą zniżką (50%) "Internat" Serhija Żadana w e-booku. Polecam, to powieść pokazująca jak wygląda bratobójcza wojna na wschodzie Ukrainy. Pisałem o tej książce wcześniej w tym wątku.
-
1 załącznik(ów)
Jadąc w Bieszczady czasem warto zatrzymać się po drodze, właśnie się pojawił jeszcze ciepły w wersji PDF (papierowa pojawi się w najbliższym czasie)
„Ziemia brzozowska - przewodnik po przestrzeni i czasie”
o autorach i treści można przeczytać tu, PDF pod zdjęciam
https://powiatbrzozow.pl/index.php/d...iat-brzozowski
PDF
https://powiatbrzozow.pl/images/down...i%20czasie.pdf
Załącznik 47475
warto przeczytać
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Cytat:
Zamieszczone przez bartolomeo
Czy ktoś z Was czytał "Trylogię tatrzańską" Wawrzyńca Żuławskiego?
Ja czytałem, świetne, sporo się dowiesz o tatrzańskich klimatach.
Przeczytałem. Dziękuję za zachętę, warto było :smile: