No to Chmiel? Zgaduje bo nie wiem, a zupełnie nie kojarze tej tablicy.
Wersja do druku
No to Chmiel? Zgaduje bo nie wiem, a zupełnie nie kojarze tej tablicy.
Piotr ! Twoja fotografia nr 31 ....... takie "popisane" tablice z kamienia widzialem przy drodze z Zatwarnicy do Suchych Rzek i z Zatwarnicy w kierunku wodospadu na Hylatym
Pozdrawiam PF
Zgadza się - ta jest przy drodze na Hylaty. Pełny napis: "Drogę budowała Dolnosląska Jednostka Inzynieryjna".Cytat:
Zamieszczone przez PiotrekF
Zagadka Piotra fota nr 32 Polana
Dokładnie. To jest tabliczka przy miejscu po kościele w Polanie (ten rysunek to kościół, nie cerkiew) - obok zachowanej dzwonnicy parawanowej, bo kościół nie istnieje. Znajduje się na niej dość banalny wierszyk miejscowego poety. O tabliczce wspomina m.in przewodnik Rewasz.Cytat:
Zamieszczone przez Jaro
Byłem, zwiedzałem, na detale uwagę słabo zwracałem. A czy dobrze się domyślam że to tablica tego artysty co zaraz obok ma swoją galerię z dość osobliwymi rzeźbami?Cytat:
Zamieszczone przez Piotr
hmmm... czyzby w okolicy "Chaty pod Haliczem", w miejscu gdzie chodzi się zadzwonić i odebrac smsy.Cytat:
Zamieszczone przez Browar
To moze i ja wrzuce jakas zagadke. Gdzie widnieje owa tabliczka?
Dział? Podejście od strony Wetliny.Cytat:
Tego nie wiem a podpis na tabliczce jest nieco niewyraźny.Cytat:
Zamieszczone przez malo
Tak sobie myślałem że mogłem dopisać że to zagadka dla "chatkologów" no i nie trzeba było :D .Bingo! (jeżeli "chata pod Haliczem" to ta sama co pod K lub O)Cytat:
Zamieszczone przez Doczu
Ta sama :D
Pozdrawiam
Tak na boku: Browar, Bartrand - dzięki za oświecenie, bo nie wiedziałem że te wszystkie nazwy to jeden i ten sam obiekt (znałem tylko O lub K). Już w głowę zachodziłem gdzie tam w pobliżu może być podobny obiekt. Ale jak przyjrzałem się tutaj na fofo to faktycznie ten sam eternit, te same skrzypiące okiennice, no i ten spad przed chatką.
A tak właściwie to dlaczego "pod Haliczem". Jeśli dobrze pamiętam to właściwie stamtąd widać Trumnę, ale czy Halicza?
Tak, tą chatę miałem na myśli. Rzeczywiście pisząc chata pod Haliczem można myśleć o tej w B, ale tam w okolicy raczej płasko :-)Cytat:
Widać Halicz. Mam nawet gdzieś na swojej stronie, z zimowej galerii zdjęcie gdzie widać krzyż. I bynajmniej nie jest to krzyż na Tarnicy :-)Cytat:
Zamieszczone przez malo
ATSD to chata pod Haliczem nie jest kryta eternitem, lecz blachą.
EDIT+++++++++++++++++++++++
Oj - na stronie jednak nie zamieściłem tego zdjęcia, jednak na komputerze mam.
No coś cicho w temacie więc rzucam zagadkę(chyba trudne,dla chatkologów):
Gdzie jest ta kapliczka i jaka historia jest z nią związana :?:
O ile mnie pamięć nie myli, kapliczka ta jest w lesie. Konkretnie jakieś 300 - 400 mertów od drogi asfaltowej po lewej stronie ścieżki idąc pod górę. Ścieżka ta zaczyna się tuż przed przęsłem mostu wąskotorówki. A las jest pod władaniem Nadleśnictwa Stuposiany :wink:
Niestety historii kapliczki nie znam :cry: ale chętnie ją poznam
Pozdrawiam
Brawo Bertrand :D
Kilka (z 10) lat temu prace zrywkowe prowadził tam ś.p. Staszek Hodiak,wtedy chyba podleśniczy.Jeden z jego ludzi(nie pomnę nazwiska-opisywana już tutaj skleroza :( )próbował naprawić deta,det się odhamował i go najechał ze skutkiem :cry:
Staszek niestety też już nie żyje,utonął w Solinie :cry: ,ale tutaj pozostał po nim wzorcowo prowadzony las - przykład doskonale wykonanej roboty leśnika.
Dzięki za wyjaśnienie. Prawdę powiedziawszy kiedyś próbowałem się dowiedzieć dlaczego ktoś ją tam powiesił i nic mi z tego nie wyszło. Masz jednak rację, że niewiele ludzi przechodząc pod nią, ją zauważa.
Pozdrawiam
Może ktoś wie gdzie to byłło pstryknięte 8)
nie jestem pewien na 100%, ale 2-3 lata temu był chyba jakiś "hepening" na szlaku z Przeł. Wyżnej na Połoninę Wetlińską - ChatkaCytat:
Zamieszczone przez bertrand236
Nie pojechałem na łykend w Bieszczad :( , to sobie wspominam. To było w 2003. miejsce sie zgadza.
pozdrawiam
Nie jesteś sam :-(Cytat:
To jest mój pierwszy majowy weekend od kilku lat, kiedy nigdzie nie jade :-(
Bardzo mi z tym źle :-( :evil:
Możemy wirtualnie o 22:00 Stuknąć sie browarkiem. :D Moze to coś pomoże. ja przynajmniej mam telefoniczne relacje od Barnaby. Dzisiaj spał koło Baligrodu.Cytat:
Zamieszczone przez Doczu
Pozdrawiam
No czemu nie :-) Zwłaszcza że jest okazja, bo dziś zakupiłem sobie giepeesa :-)Cytat:
No i jak mu tam ? Tłoczno było czy spokój ?Cytat:
Pytanie z rodzaju retorycznych. Mu tam zawsze dobrze. :D Chatka była pełna. Nawet jakaś ekipa na strychu koczowała. Napisz na PW co to za sprzet? kiedyś się przymierzałem, żeby coś takieko kupić.Cytat:
Zamieszczone przez Doczu
Pozdrawiam
A czy ja mogę do was dołączyć? Też mi źle, że nie jestem w Bieszczadach, i smutno..., i tak trochę ciężko... :( Dobrze, że choć forum jest...Cytat:
Witam Cię Wojtku i zapraszam do towarzystwa
Dzięki, właśnie siedzę przy szklaneczce "najlepszego piwa w Europie". A tak nawiasem mówiąc, coś nasz Admin nie przestawił się na czas letni :? . Co do "detali" w tym wątku: dobra sprawa na "nauki" Bieszczadów. No to zdrówko...Cytat:
Byłem nastepnego dnia po Barnabie (widząc po wpisie) i przyszedł jeden taki mało miły od flinty i... gdyby nie Zuberek któremu wszędzie wolno to byłaby dziwna gadka.Cytat:
Zamieszczone przez Doczu
Przy okazji pierwszy raz odwiedziłem to miłe miejsce. Przyznaję że bardzo urocze.
Dzisiaj moje dziecko ma zamiar spać w chatce nad Sanem. Nie chcę za dużo pisać o jego wędrówce, bo może sam ją opisze...
Pozdrawiam
Pierwszego podwoziłem Barnabe z Bystrego do Cisnej
Był zadowolony z pobytu w chatce,ale spał w namiocie.
Plany miał spore,tylko czy uda mu się je zrealizowac z tą ekipą.
Pozdrawiam
Miło wspominał ta podróż i Twoje uwagi o Bertrandzie :DCytat:
Zamieszczone przez wojtek legionowo
Chyba nie... Ale na razie walczą z czasem i przestrzenią.. :DCytat:
Pozdrawiam
Heh a to takie małe kłamstewko było. Bo nie wiedziałem co i jak i że z kim rozmawiałem. Przecież nie będę gadał wszystkim na około że ******** jest chatka, tu czy tam, że fajno jest. Jak bym tag rozpowiadał to potem by już tam tak nie było. Wolałem więc mówić że kimam pod amboną w namiocie:) Mam nadzieje że wybaczysz mi Wojtku- ale wszystko to dla dobra Bieszczadu.Cytat:
Bardzo szybko przestałem walczyć z czasem. Solo to może bym podołał, ale na odcinku 500m 8 osób rozciągało się na conajmniej 200m więc po co szargać sobie nerwy? Ma to inną zaletę, więcej czasu na podziwianie widoków, i robienie zdjęć:)Cytat:
A żę nie doszedłem tu czy tam, to cóż z tego, wszystko przede mną!!
A ja wrócę do tematu przewodniego i po raz kolejny w tym wątku pytam!
[div align="center"] ]Gdzie to? [/div]
Skoro wróciłeś z Bieszczadu to może masz dla nas jakąś zagadkę :D :?:
Właśnie wstawiłem, kiedy pisałeś ten post
Też wróciłem. :( Miejsce bardzo znane. :shock: Nie powinno stanowić problemu. :?: Zastrzegam: BARNABA nie bierze udziału w tej zagadce :D
Ja tylko dodam że moja zagadka nadal nie rozwiązana :(
Barnaba: Zaryzykowałbym, że to piwnica przy drodze z Krywego do Tworylnego, jeśli się idzie właśnie w tym kierunku to zaraz za Tworylczykiem po lewej stronie drogi. Troszkę wcześniej są też ruiny po prawej, ale tam chyba nie ma piwnicy. Równie dobrze może to być jednak w zupełnie innym miejscu, żeby być pewnym musiałbym tam pójść z tym zdjęciem ;-)
Pozdrawiam
Bartek