1 załącznik(ów)
Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Przytulinka wiosenna, bo krzyżowa jest mocno owlosiona.
No a na dobranoc jeszcze jedno ziółko, tym razem z lata:
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Przytulinka wiosenna, bo krzyżowa jest mocno owlosiona.
Ale wiosenna wcale nie ma owłosienia na liściach ?? A Twoja ma.
1 załącznik(ów)
Też zawsze kojarzyłem wiosenną w takiej postaci łysej, ale piszą po książkach, że ma owłosione brzegi i nerw środkowy, liście nagie, rzadziej słabo owłosione. Krzyżowa jest cała owłosiona. A tak wyglądają wyrośnięte okazy przytulinki wiosennej:
1 załącznik(ów)
łatwe, ale nic innego nie mam pod ręką ::) pozdrawiam!
Ładny udał Ci się ten wawrzynek . Te które spotykałem w górach to przeważnie były takie himeryczne. A ten aż kipi od kwiatów.
3 załącznik(ów)
W poście 721 dałem ciemiężyka białokwiatowego...
...Wracając wczoraj wieczorem z żoną ze Szkieletczyzny zboczyliśmy trochę z głównej trasy, którą wracały tłumy łikendowiczów, na drogę karpacką i na pograniczu bieszczadzko-beskidzkim, między Jaśliskami a Komańczą znaleźliśmy ciekawą roślinkę...ciemno było i dżdżyście dlatego fotki może nie rewelacyjne, ale...
Kto zgadnie co to?
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
W poście 721 dałem ciemiężyka białokwiatowego...
...Wracając wczoraj wieczorem z żoną ze Szkieletczyzny zboczyliśmy trochę z głównej trasy, którą wracały tłumy łikendowiczów, na drogę karpacką i na pograniczu bieszczadzko-beskidzkim, między Jaśliskami a Komańczą znaleźliśmy ciekawą roślinkę...ciemno było i dżdżyście dlatego fotki może nie rewelacyjne, ale...
Kto zgadnie co to?
Jakiś wilczomlecz, raczej "uciekinier" z ogródków. Ze zdjęcia nie podejmuję się oznaczać :) ale duży jest, więc jak ktoś zna teren to nie będzie miał problemu z gatunkiem.
pzdr., PB
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
Ładny udał Ci się ten wawrzynek . Te które spotykałem w górach to przeważnie były takie himeryczne. A ten aż kipi od kwiatów.
To i ja się pochwalę swoim wawrzynkiem:
Załącznik 7315
Ale wilczomlecz to mi niespecjalnie wyszedł:
Załącznik 7314
B.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Kto zgadnie co to?
Strzelam, ze to wilczomlecz pstry.
B.