Odp: Historia Bieszczadów i nie tylko!
Ukraińcy nie chcą Bandery 2010-04-29 Wbrew propagandzie, uprawianej także w Polsce, nasi słowiańscy pobratymcy odrzucają zbrodniarzy z OUN-UPA.
Większość Ukraińców przeciwko Banderze
Prezydent Ukrainy Wiktor Janukowycz występując 27 kwietnia na Zgromadzeniu Parlamentarnym Rady Europy (ZPRE) negatywnie ocenił rolę, którą odegrał w historii kraju prowidnyk OUN Stepan Bandera i dowódca formacji wojskowej UPA Roman Szuchewycz. Odpowiadając na pytanie deputowanego Rosji do ZPRE Siergieja Markowa w kwestii gloryfikacji Bandery i Szuchewycza na Ukrainie - prezydent Janukowycz zaznaczył, iż to kwestia złożona, bo część Ukraińców, zwłaszcza w zachodnich regionach kraju zajmuje radykalną pozycję wobec tych postaci historycznych. Uważają ich, niestety, za bohaterów ale znaczna większość Ukraińców nie wyobraża sobie, żeby Bandera i Szuchewycz mogli być bohaterami Ukrainy. Jeszcze toczą się w tej sprawie procesy sądowe. Ale próby oskarżyć decyzje sądów donieckich, które uznały za bezprawne dekrety prezydenta Juszczenki nadające tytuły bohaterów Ukrainy Banderze i Szuchewyczowi - pozostaną marne.
Na pytanie deputowanego Markowa - co prezydent Janukowycz uczyni z podręcznikami dla szkół ukraińskich, które mitologizują faszystów Bandere i Szuchewycza razem z ich zbrodniczymi opcjami? – ukraiński prezydent odpowiedział, że skończyły się czasy politycznego rozwiązania problemów historycznych. Dlatego podręcznikami z historii dla młodzieży ukraińskiej zajmą się odpowiednie komisji fachowców.
Zgromadzenie Parlamentarne Rady Europy pozytywnie oceniło wystąpienie prezydenta Janukowycza.
Nareszcie Europa przejrzała na oczy i zobaczyła prawdziwe a nie urojone oblicze atamanii OUN-UPA. Także nowa ekipa rządząca w Kijowie stara się pokazać „bohaterstwa” UPA, dokonane na narodach Polski i Ukrainy. Otwarta na początku kwietnia w Kijowie wystawa „Rzezie wołyńskie: polskie i żydowskie ofiary OUN-UPA” miała służyć poznaniu prawdy przez społeczeństwo ukraińskie. Ale bojówkarze neonazistowskie z szeregów skrajnie nacjonalistycznej „Swobody” uniemożliwili normalne funkcjonowanie wystawy, zorganizowanej przez posła ukraińskiego Wadima Kolesnyczenkę i Stowarzyszenia Upamiętnienia Ofiar Zbrodni Nacjonalistów Ukraińskich ze Wrocławia.
Eugeniusz Tuzow-Lubański, Kijów
Cytat:
Zamieszczone przez
batmanek
Ale próby oskarżyć decyzje sądów donieckich, które uznały za bezprawne dekrety prezydenta Juszczenki nadające tytuły bohaterów Ukrainy Banderze i Szuchewyczowi - pozostaną marne.
Cytat:
Zamieszczone przez
batmanek
Dlatego podręcznikami z historii dla młodzieży ukraińskiej zajmą się odpowiednie komisji fachowców.
Cytat:
Zamieszczone przez
batmanek
Ale bojówkarze neonazistowskie z szeregów skrajnie nacjonalistycznej „Swobody”
Mógłby Jewgienij Tuzow lepiej po polskiemu się nauczyć :lol:
Pozdrawiam.
Mam jeszcze prośbę do PT Moderatorów o zwrócenie uwagi na link, uwidoczniony w podpisie batmanka. Link prowadzi do strony, która służy propagowaniu treści rasistowskich, nawołujących do nienawiści religijnej, do waśni między narodami. Cytuję - "jeszcze nam tu muzułamnów trzeba. WON Z POLSKIIIIIIII!!!"
Pozdrawiam.
Ostrzegałem, że za kolejne wyzwiska będą bany i słowa dotrzymuję.
Batmanek, jeśli:
1. zwrot "popierniczyło Ci się coś w głowie" nie jest dla ciebie obelgą,
2. za normalne uważasz linkowanie stron nawołujących do nienawiści rasowej,
to może powinieneś poszukać innego forum?
Cytat:
Zamieszczone przez
orest
A ja się nie będę zniżał do poziomu Siemaszków :lol:
Daleko ci do ich poziomu :-|.
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
Daleko ci do ich poziomu :-|.
Wiem, Viwaldi68. I dziękuję Ci, że tak myślisz.
Pozdrawiam Cię gorąco.
Marcinie dzięki za odpowiedź w sprawie "pamiątek"
Co do zbrodni UPA na Żydach to w książce Siemaszków są dokładne wyliczenia ilu zamordowali. Ja ich nie pamiętam ale to rząd wielkości kilkadziesiąt-kilkaset. Motyka też poświęca temu fragment w Partyzantce, wspomina o specjalistach wziętych do niewoli, wykorzystanych do różnych prac, a potem mordowanych itd (zdarzały się przypadki ich ocalenia). O udziale OUN w pogromie we Lwowie pisałem.
Także dowody są, należy tylko im wierzyć. Jeśli ktoś jak Orest z góry zakłada że wszystko co Polacy piszą o UPA i nacjonalistach to kłamstwo, to nie ma tu pola do dyskusji.
Ciekawy link:
http://fakty.interia.pl/historia/new...polske,1475098
Przewodnik powstał na podstawie publikacji Swiatosława Semeniuka, historyka Towarzystwa Naukowego im. Tarasa Szewczenki. Twierdzi on, że od V do X w. niemal pół Europy zamieszkiwały plemiona ukraińskie. Miały zajmować terytoria 14 dzisiejszych państw, m.in. 90 proc. Rumunii, niewiele mniej Czech i Węgier, połowę Austrii, Niemiec i Litwy oraz całe południe i wschód Polski.
To jest przykład jak jest traktowana historia na Ukrainie przez część, powtarzam część "historyków" związanych z ruchem narodowym.
Cytat:
Zamieszczone przez
Emi
Przewodnik powstał na podstawie publikacji Swiatosława Semeniuka, historyka Towarzystwa Naukowego im. Tarasa Szewczenki. Twierdzi on, że od V do X w. niemal pół Europy zamieszkiwały plemiona ukraińskie. Miały zajmować terytoria 14 dzisiejszych państw, m.in. 90 proc. Rumunii, niewiele mniej Czech i Węgier, połowę Austrii, Niemiec i Litwy oraz całe południe i wschód Polski.
To jest przykład jak jest traktowana historia na Ukrainie przez część, powtarzam część "historyków" związanych z ruchem narodowym.
...dla mnie bomba... może wymienimy sobie Kraków na Lwów?
Cytat:
Zamieszczone przez
Emi
Co do zbrodni UPA na Żydach to w książce Siemaszków są dokładne wyliczenia ilu zamordowali. Ja ich nie pamiętam ale to rząd wielkości kilkadziesiąt-kilkaset. Motyka też poświęca temu fragment w Partyzantce, wspomina o specjalistach wziętych do niewoli, wykorzystanych do różnych prac, a potem mordowanych itd (zdarzały się przypadki ich ocalenia). O udziale OUN w pogromie we Lwowie pisałem.
Także dowody są, należy tylko im wierzyć. Jeśli ktoś jak Orest z góry zakłada że wszystko co Polacy piszą o UPA i nacjonalistach to kłamstwo, to nie ma tu pola do dyskusji.
No to już jest jakiś konkret. Nie mam podstaw nie wierzyć. Zatem przyjmijmy - kilkuset. To mniej czy więcej, niż żydowskich ofiar polskiej partyzantki oraz wojennych i powojennych pogromów (tych bez udziału Ukraińców)? O pogromach wielkanocnych 1940 coś Emi na pewno słyszałeś? Pogromy w Kielcach, Krakowie i gdzie indziej w 1945 też nie są dla Ciebie tajemnicą? Wyczyny Kurasia "Ognia" w tej dziedzinie także? Ten to nawet ocalałym z Zagłady dzieciom żydowskim nie odpuścił, w Zakopanem i Rabce ....
Cytat:
Zamieszczone przez
Emi
Ciekawy link:
Jaką część? Wszak durnie zdarzają się pośród wszystkich nacji :mrgreen:
Pozdrawiam.