Tak, byłem wczoraj (sobota, 12.10.2019) i było pięknie. Tyle, że nie pamiętam kiedy było tyle samochodów na parkingu pod Caryńską... Ale to chyba kwestia weekendu i zapowiadanej pogody. Ale warto było :-)
Wersja do druku
Tak, byłem wczoraj (sobota, 12.10.2019) i było pięknie. Tyle, że nie pamiętam kiedy było tyle samochodów na parkingu pod Caryńską... Ale to chyba kwestia weekendu i zapowiadanej pogody. Ale warto było :-)
Z soboty - piękny spektakl na niebie.
W dolinach przeważnie, a łba i tak mało nie ukręciło :-)
Załącznik 46429Załącznik 46430Załącznik 46431Załącznik 46432Załącznik 46433Załącznik 46434Załącznik 46428
Kiedś w październiku, w tym terminie trafilem na podobny tłok - było dużo wycieczek na Dzień Nauczyciela.
Od kilku lat środek października z najlepszymi kolorami to obok weekendu majowego czas największego najazdu turystów w Bieszczady i nawet w wakacje takich tłumów nie ma.
Cześć. No fakt. Ludzi mnóstwo. Kolorki jeszcze nie te, ale było super.
Z lekkim opóźnieniem wrzucam zdjęcia z wyjazdu 9-11 października br. wg mnie to najwyższa pora aby załapać się na jesienne fotografowanie.
Załącznik 46559Załącznik 46560Załącznik 46561Załącznik 46558
9.10.2019 Na Rawkach padało, widoczków było niewiele.
Załącznik 46562Załącznik 46563Załącznik 46564Załącznik 46565Załącznik 46566Załącznik 46567
10.10.2019 Bukowe Berdo-Szeroki Wierch
Załącznik 46568Załącznik 46569Załącznik 46570Załącznik 46571Załącznik 46572Załącznik 46573Załącznik 46574Załącznik 46575Załącznik 46576Załącznik 46577
11.10.2019 Połonina Caryńska-Rawki-pasmo graniczne.
Kilka fotek z soboty 19.10 - pasmo graniczne od Rabiej pod Okrąglik.
Niedziela 20.10 - wschód słońca na M.Rawce.
Wiecej zdjęć -> kieruj się stopką.
Ilość ludzi i samochodów w Bieszczadach w październiku mnie przeraża coraz bardziej. Całe szczęście, że jak się zrobi biało, to się robi jakby pusto ;-)
Co ciekawe, gdy ruch był mniejszy to BdPN w trosce o ochronę przyrody ustanawiał w swoim regulaminie ścisłe limity osób mogących wchodzić na dany szlak. Teraz gdy jest niebotycznie większy, limity z regulaminu zniknęły. Media podają ile to tysięcy ludzi przebywało w jeden dzień czy to na Tarnicy, czy na Wetlińskiej, drogi zastawione parkującymi samochodami po kilka kilometrów i oto nastąpił cud - przyrodzie przestało to przeszkadzać! A niedowiarki twierdzą, że cudów nie ma :)
Teraz z innej mańki - wracając do dyskusji krzyżowej, byłem na Jaśle i krzyż jest:
Załącznik 46604
Jako postument posłużył trianguł, który chyba nie do tego jest przeznaczony.
Taka świeżyzna z ostatnich dni - tłumów nie stwierdzono.:-P
Załącznik 46926Załącznik 46927Załącznik 46928Załącznik 46929Załącznik 46930Załącznik 46931Załącznik 46932
Pięknie :)
Kilka świątecznych (z wczoraj - 25.12).
fotki nieziemskie, jakby obrobione programem. zazdroszczę wycieczki, niestety, 550 km to za dużo na krótki wyskok ale urlopy już za pół roku..l
Zamiast siedzieć i Świętować chciało ci się powędrować ? Troszkę ci zazdroszczę bliskości . To niesprawiedliwe ...
Tylko pozazdrościć, tego mnie brakuje.
Dobrze się ruszyć po świętowaniu:-)
A widoczki przepiękne!
Bieszczady piękne jak zawsze, tylko śniegu (zdaje się) mało! A tłumy na szlakach są teraz duże? Myślę żeby się wybrać w ten weekend ;)
EDIT: Znalazłem temat o aktualnych warunkach, jednak ludzi było mnóstwo w okresie noworocznym :( Może chociaż w tych ostatnich dniach wolnego odpuszczą sobie wyżej położone szlaki...
Śniegu mało ? Chyba nie ;) Tłumy, to zależy po których szlakach chcesz iść, i o jakiej porze. Ja dzisiaj, w sumie już wczoraj - wszedłem na wschód słońca na Tarnicę, nikogo nie spotkałem. Dopiero jak zszedłem spotkałem pierwszych turystów na dole. Więc bez obaw. A jak chcesz iść w dzień na Tarnicę, to polecam iść z Wołosatego na Przełęcz Bukowską i stamtąd na Halicz i Tarnicę, tam na pewno tłumów nie ma, a widoki z przełęczy też niesamowite. Moja końcówka roku a Bieszczadach:
1) https://connect.garmin.com/modern/activity/4379451299
2) https://connect.garmin.com/modern/activity/4383009957
3) https://connect.garmin.com/modern/activity/4393630732
Wczoraj pod schroniskiem (Mała Rawka) było 40cm śniegu. Dziś jadę ;-)
Załączone fotki to z okolic przełęczy Łupkowskiej, z Nowego Roku - dają pojęcie o ilości śniegu.
Jest tyle różnych szlaków, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nie trzeba chodzić tylko na Tarnicę i Wetlińską.
- - - Updated - - -
Wtedy nie będzie na pewno śniegu, no nie? I na pewno będzie więcej luda.
Fajne te Twoje fotki ( jesteśmy w wątku "a może aktualne fotki")
tylko mnie zastanowiło dlaczego wyjście na Tarnicę które trwało 3.38.48 pochłonęło 879 kalorii
a zejście było z górki i szybciej bo 3.04.14 a zjadło aż ...... 974 kalorii
Cóżeś ty na tym szczycie robił ?
.
p.s teraz z opóźnieniem zakumałem że trzeba kliknąć na zdjątko w prawym górnym rogu , dopiero wtedy pokazują się "aktualne fotki"
Znowu się czegoś nauczyłem
Dzięki, fajnie, że się spodobały Tobie moje foty. Dla mnie to jest świetna pamiątka, no i fajnie, że mogę z Wami tym podzielić. Dla mnie to niesamowite emocje, wędrować i podziwiać te piękne widoki. Co do aktywności, to 2) i 3) to są dwie niezależne aktywności - 2) to jest wejście i zejście tą samą trasą jednego dnia, i tak samo 3) - wejście i zejście tą samą trasą, ale innego dnia, na wschód słońca :) Tam gdzie więcej kalorii spaliłem, to pewnie szybciej deptałem, chciałem zdążyć przed zmierzchem zejść, a wtedy była spora zawierucha powyżej linii lasu. Co zdjęć na stronie connect.garmin - to faktycznie jak się kliknie w zdjęcie po prawej u góry, to się wyświetla w powiększeniu i można przewijać sobie na inne, kolejne fotki :) Pozdrawiam !
Kilka fotek z 10.01.2020.Caryńska.Załącznik 47084Załącznik 47085Załącznik 47086Załącznik 47087
już zaraz poprawię, przepraszam. Zawsze robiłem tak jak u góry i było widoczne.
Proszę więc o skasowanie tamtego posta. Widać? Nie za duże te pliki? Muszę ponownie poczytać o wstawianiu zdjęć
Załącznik 47102
Załącznik 47097
Załącznik 47098Załącznik 47099Załącznik 47100Załącznik 47101
Napawam się...:mrgreen:
bajkowo!!!
Zdjęcia z Połoniny Wetlińskiej z minionej soboty zaprezentował na swoim profilu fb Lucjan Śmietana. Ich wybór przedstawiło na swojej stronie Radio Rzeszów
https://www.radio.rzeszow.pl/#ajx/wi...e-na-zdjeciach
Jest też tam krótki filmik z chmurami płynącymi między szczytami połoniny. Warto obejrzeć :wink:
Może jeszcze kilka.
Załącznik 47104Załącznik 47105Załącznik 47106Załącznik 47107
i takie nieśmiale próby z gwiazdami. Trzeba jeszcze sporo nad taką fotografią popracować.
Załącznik 47108
PrEzY , dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam również :)
Widmo Brockenu, zjawisko Brockenu, mamidło górskie – zjawisko optyczne spotykane między innymi w górach, polegające na zaobserwowaniu własnego cienia na chmurze znajdującej się poniżej obserwatora. Zdarza się, że cień obserwatora otoczony jest tęczową obwódką zwaną glorią.
Zjawisko obserwowane jest najczęściej w wyższych górach w warunkach, gdy obserwator znajduje się na linii pomiędzy słońcem a mgłą, która położona poniżej obserwatora rozprasza i odgrywa rolę ekranu. Zjawisko obserwowane w górach daje ponadto efekt pozornego powiększenia cienia obserwatora – projekcja naturalnej wielkości cienia obserwatora na tle oddalonych gór sprawia, iż wydaje się on powiększony.
Zjawisko nazywane „widmem Brockenu” po raz pierwszy opisał Johann Esaias Silberschlag w 1780. Nazwa zjawiska pochodzi od szczytu Brocken w górach Harz, gdzie było ono obserwowane.
Wśród taterników istnieje przesąd mówiący, że człowiek, który zobaczył widmo Brockenu, umrze w górach. Wymyślił go w 1925 i spopularyzował Jan Alfred Szczepański. Ujrzenie zjawiska po raz trzeci według tej legendy „odczynia urok” i szczęśliwiec może się czuć w górach bezpieczny po wsze czasy[1].
Analogiczne zjawisko jest dość powszechne dla obserwatorów znajdujących się na przykład w samolocie.Załącznik 47109
A myślałem, że mój kumpel jest święty.
Ta ostatnia niedziela:
Załącznik 47114 Załącznik 47115
Załącznik 47116 Załącznik 47117
Mroźno i śnieżnie .Załącznik 47119Załącznik 47120
Bieszczady, połowa lutego.
https://podkarpacia.pl/forum/2020/sniezyce_luty2020.jpg
Gdzieś to upolował ?
w Dwerniczku ?
Na nasłonecznionej skarpie przy drodze :smile:
Czy ktoś ma może wiedzę co to za budynki ?
Pierwsze skojarzenie, że być może to następcy tego "za granią" (który tak wiele emocji ekstremalnych wzudzał)
.
https://i.imgur.com/4OsNnIt.jpg
Wg napotkanych w tej okolicy GOPR-owców to budynki przygotowane z myślą o wypasie owiec na połoninie. Podobno BdPN będzie coś takiego organizował.