Odp: Beda strzelac do wilków
"Tubylcza" opinia żąda wilczej krwi,tak to się organizuje,aby bigos parował w garze.A swoją drogą,do prowilczego ruchu oporu powinien się włączyć tzw. św. Hubert,miłościwy patron dubeltowców i opiekun zwierzyny. Co on wlaściwie robi?Po czyjej stronie stoi. Może rozstawia wnyki?
Lucyna, błagam!
Z pełnym szacunkiem dla Twoich pasji, dla wiedzy dr Śmietany,
nie pisz więcej o tresurze psów pasterskich ("tresurze wg. dr Śmietany")
ani o pomysłach typu - ogrodzenia patentu dr Śmietany.
Już parę miesięcy temu napisałem co widziałem - jak Pan Ś. "wychowuje"
szczenięta owczarków podhalańskich, etc.
O ile pamiętam - BasiaZ. podała wtedy (po burzliwych, pozakręcanych dywagacjach forumowych) świetny link, do projektu badań populacji wilka, do jego ochrony. To o czym przypomina "niepozorna" - z rozwagą.
Bez popadania w skrajności (koncepcja dr Śmietany jest - wg mnie - jedną z takich skrajności). Też już o tym pisaliśmy.
"Niepozorną" chwytacie za słowa, itp., a Ona ma dużo racji.
Pozdrawiam
Ty widziałeś w jaki sposób Śmietana tresuje psy, ja kilka z tych psów znam. Począwszy od staruszki Bryndzy, która jest u Joli Harny (pierwsza próba), a skączywszy na młodziutkiej Wandzie będącej pasterzem u Nikosa. Nikos w ub roku jesienią dostał małą Rawkę (kiedy Mu wczoraj opowiadałam, że byliśmy jako Komitet w pobliżu Jego domu to prawdę powiedziawszy, nie powiem inaczej mamy zaproszenie i możliość poznania wszystkich suń). Są pewne różnice w zachowaniu psów tresowanych tą metodą. Najlepiej to widać na przykładzie Wandy i Zuzy Nikosa. Staruszka Zuza w dzień pilnuje serów pod Połonina Wetlińską od czasu do czasu podnosząc piękne oko i rozglądając się czy jakiś przewodnik nie przywiózł jej bekonowych chipsów. Wanda przez cały czas towarzyszy owcom. Ludzie jej nie interesują. Czasami chcę podejść do stada ale ona mi na to nie pozwala. Jest wyjątkowo czujna, nie szczeka, nie jest agresywana ale wyraźnie daje mi do zrozumienia idź sobie.
Te psy są w okresie socjalizacji przetrzymywane z owcami. Psychicznie stają się owcami. Nie mają mieć kontaktu z człowiekiem. Wątpię aby szczenięta były głodzone czy brakowało im wody. Nie wiem wic co zarzucasz biologowi. Że nie wyprowadzał ich na spacer? Były gorzej traktowane jak burki przywiązan do bud w Twojej okolicy?
Jeżeli chodzi o t nowe elktryczne pastuchy. Wszyscy hodowcy, których znam są bardzo zadwoleni. Z tego co wiem ich skutecznośc jest stuprocentowa. Tylko jeden raz zdarzył się przypadek, że nocą wilk przeskoczył ogrodzenie al bezprzecznie była to wina rolnika, który źle założył bramkę. Zamiast czści ogrodzenia dał sprężynę. Wilk przeskoczył, złapał owcę w pysk i wpadł pupą w ogrodznie. Rumor, elektryczny pastuch podniszczony, owca ocalona, a wilk uciekł. Takie ogrodzenia pojawiają się wszędzie tam gdzie są owce. To także świadczy o ich skuteczności. Nie słychać, a być może podkarpacki szmatławiec milczy zagryzaniu owiec w Jureczkowej, w Olszanicy, a wcześniej takieprzypadki były.
Ciebie może znają te psy, mnie one wiosną pogoniły-szczekały i były agresywne i gdyby ich ta pani z szałasu nie owdołała to nie wiem czym bym je miała potraktować-aparatem chyba. a ja tylko szłam sobie ulicą i robiłam zdjęcia, bo przy drodze kwitły drzewa owocowe, a w tle Caryńska jak malowana.
Ja nie powiedziałam że jestem za odstrzałem wilków/proszę o uważne czytanie/i nie mówiłam,że nikt się nie zajmuje szukaniem "złotego środka"!Zamiast mnie atakować/chyba dla zasady/,może byście rozgłaszali i promowali te pomysły,które według was są godne.Ja jestem otwarta i chętnie zapoznam się z waszymi spostrzeżeniami.Dziękuję za pierwsze z nich:)
pozdrowienia:)
Cytat:
Zamieszczone przez
niepozorna
Ja nie powiedziałam że jestem za odstrzałem wilków/proszę o uważne czytanie/i nie mówiłam,że nikt się nie zajmuje szukaniem "złotego środka"!Zamiast mnie atakować/chyba dla zasady/,może byście rozgłaszali i promowali te pomysły,które według was są godne.Ja jestem otwarta i chętnie zapoznam się z waszymi spostrzeżeniami.Dziękuję za pierwsze z nich:)
pozdrowienia:)
Czy każda próba nawiązanie rozmowy jest atakiem? Nie rozumiem. Dlaczego mam zapoznawać Cię z naszymi pomysłami i do nich przeonywać.
@
Krysiu pomyliły Ci się bacówki.
Jeszcze coś ważnego. Następnym razem, gdy będziesz miała problem z psami pasterskimi pamiętaj o tym, że one w zdecydowanej większości są szkolone na hasło: ku owcom, ku owcom. Możesz dodac kilka brzydkich słów, w tym kobieta lekich obyczajów.
Lucyna dzięki!!!ja tam do nich nie mam pretensji, bo pilnowały zwierzaków, a w sumie kto tamtędy na piechotę chodzi po asfalcie :-P, ale rady dobre na przyszłość jak gdzies natrafię na nie kiedyś.
A jak wygląda sprawa jakby doszło do starcia psów pilnujących owiec z wilkami?czy miało coś takiego kiedyś miejsce czy tez wilki widząc/czując, że owiec pilnują psy idą szukać kolacji w inne miejsce?
Tak, non stop dochodzi do starcia. Wszystkie psy pasterskie są szkolone w ten sposób, że oszczekują drapieżniki ale także dochodzi do konfrontacji i psy są ranione przez wilki czy niedźwiedzie. Jak dobry pan to pies jest leczony, jak nie to pies trafia na gałąź. Koleżanka nie raz widziała powieszone przez górali psy, które wcześniej niewątpliwie zostały pogryzione przez wilki. Sama widzaiałam po starciu Wandę i Zuzę, które walczyły z wilkami dopóki ludzie nie dobiegli. Teraz są dawane do koszarowiska. Takie miejsca noclegowe dla zwieraków mają dwa rzędy ogrodzenia. W wewnętrznym są dawane zwierzęta gospodarcze, a w zewnętrznym psy pasterskie, które pilnują środkowego koszaru. To znakomicie sprawdza się w systemie stworzonym przez Śmietanę.
..Lucyna nie zdradzaj hasła na psy w postach , bo nie jeden wilk to czyta... wogóle to za dużo gadasz...
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
..Lucyna nie zdradzaj hasła na psy w postach , bo nie jeden wilk to czyta... wogóle to za dużo gadasz...
Ok zamknę buzię i nie powiem, że najwięcej psów jest wieszanych w okolicy Twojej pracy.:sad: