konwalijka dwulistna?
Wersja do druku
konwalijka dwulistna?
Przepiękna kępka - właśnie kwitną - ale niech zgadują inni.
Henek, koło Łupkowa, a że chroniona to na priv jeśli chcesz
Wuka,to nie konwalijka,wyżej wskazówka
Marcin,tam rośnie w cholerę takich kępek,cały kobierzec, by nie rzec połać...
Czasem się spotyka masowe wystepowanie tego gatunku. W rejonie Żernicy ze trzy lata temu gdzieś spotkałem w porolnej sośnice cały łan - setkę i wiecej pewnie okazów kwitnących.
Kozibrodu i krzyżownicy nikt nie poznał? Nie trzeba ich szukać w jakichś niezwykłych miejscach, rosną na poboczach, przy starych drogach. Kozibród, kiedy jeszcze nie kwitnie, można sobie zjeść, jest całkiem smaczny. A kozy za nim przepadają...Krzyżownica może nie rzuca się w oczy, bo jest dość malutka, ale ten kolor! Żeby zobaczyć tak ciemnoniebieskie kwiaty trzeba czekać na wyki...no a potem na goryczki...
Witaj na forum. Nawet nie wiesz jak się cieszę, że wreszcie cuś skrobnęłaś.
Proszę o przepis na sałatkę z kozibrodu. Ta zupa z pałki wodnej jest całkiem całkiem.
Sałatki z kozibrodu nie robiłam, tak po prostu zjadłam jak zgłodniałam. A dziś na upał zupa z barszczu. Ze świeżego, tak jak z botwinki. Z jajkiem. Barszcz rośnie mi na podwórku. No ale to podwórko w zasadzie nie w Bieszczadach ale w Beskidzie Niskim...no to nie wiem czy powinnam na tym forum o tym barszczu i o tej zupie...ale resztę barszczu ukiszę i za kilka dni zjem drugą wersję barszczu z barszczu. :mrgreen: