Odp: nagonka na paralotniarzy
Sięgnąłem do źródeł, rozmawiałem dziś z dyrektorem BdPN, stwierdził, że park zabrania wykonywania przelotów nad jego terytorium paralotniami, szybowcami itp. a tym bardziej startu i lądowania.
Dla mnie jest to proste i miarodajne, jeśli ktoś uważa, że mimo wszystko wolno latać nad terenem BdPN, jest w błędzie.
Wchodzi niebawem Shengen.
Już dziś Słowacy zapowiadają zmianę szlaków, by polska stonka ichniejszych Tatr nie zadeptała.
Tzn. że ich decyzja oznacza, że choć dotarcie do granicy od stronny polskiej jest legalne, to jednak przekroczenie już nie, pomimo, że Shengen granice w praktyce znosi.
Pewne tereny mają swoją specyfikę i tyle, przepisy tam obowiązujące dlatego są nieco odmienne od tych obowiązujących na pozostałym terenie kraju.
Czy poza BdPN nie ma pięknych terenów nad którymi równiez można polatać?
Chyba, że ta adrenalinka jest potrzebna :) ?
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Czy poza BdPN nie ma pięknych terenów nad którymi równiez można polatać?
Chyba, że ta adrenalinka jest potrzebna :) ?
Powiem tak... gór się nie da porównać do terenów nizinnych przy lataniu szybowcowym... tak jakby porównać BMW M5 maluchem... :mrgreen: Do Tatr jest daleko z Nowego Targu [tam jest aeroklub]... przy południowym wietrze może być problem z przejściem nad górami żeby się na żagiel załapać od strony słowackiej. Nie wiem jak jest w Sudetach. Wiem tylko, że tam na Żarze można spokojnie śmigać ale to są pagórki, nie góry. A w Bieszadach to są nawet dwa szybowiska - Bezmiechowa oraz Weremień. Byłem w tym drugi, przeleciałem się i chcę tam jechać latać i latać :twisted: i droga z Weremiania do tych najwyższych szczytów Bieszczad jest o wiele łatwiejsza i krótsza do pokonania szybowcem.
A jak to jest z modelami? Mogę sobie wtachać np. na Wielką Rawkę model który ma 3m i latać nim ze szlaku?
Pozdrawiam
hmmmm...dawniej to ludzie po gorach chodzili... sledzac watki to teraz motory, paralotnie... ciekawe kiedy powstanie sport a za nim watek pt. czy mozna ryc korytarze podziemne pod parkiem narodowym ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
hmmmm...dawniej to ludzie po gorach chodzili... sledzac watki to teraz motory, paralotnie... ciekawe kiedy powstanie sport a za nim watek pt. czy mozna ryc korytarze podziemne pod parkiem narodowym ;)
Ale jak były, publikowane również tutaj przepiękne zdjęcia Bieszczadów zrobione z motolotni - to wszyscy się zachwycali - niekonsekwencja.
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
Polej
Sięgnąłem do źródeł, rozmawiałem dziś z dyrektorem BdPN, stwierdził, że park zabrania wykonywania przelotów nad jego terytorium paralotniami
Hehe, nie nie powiem: a nie mówilem? :) Może ktoś ma jeszcze jakies rozporządzenia w zanadrzu? :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Ale jak były, publikowane również tutaj przepiękne zdjęcia Bieszczadów zrobione z motolotni - to wszyscy się zachwycali - niekonsekwencja.
Jak widzę zdjęcia z Moczarnego to też się zachwycam, mimo że włazić tam nie wolno. Co ma jedno z drugim wspólnego? Mam być konsekwentny i twierdzić, że tam jest paskudnie? A wracając do lotniczych zdjęć Bieszczadów to (o ile myślę o tych samych) były zrobione z samolotu, ale z wysokiego pułapu, na którym latać wolno wszystkim bez ograniczeń.
Bartek
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Jak widzę zdjęcia z Moczarnego to też się zachwycam, mimo że włazić tam nie wolno. Co ma jedno z drugim wspólnego? Mam być konsekwentny i twierdzić, że tam jest paskudnie? A wracając do lotniczych zdjęć Bieszczadów to (o ile myślę o tych samych) były zrobione z samolotu, ale z wysokiego pułapu, na którym latać wolno wszystkim bez ograniczeń.
Bartek
Miałam na myśli zdjęcia z tego wątku:
http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php?t=3604
Autor zdjęć pisał (chyba nie tutaj) że były robione z motolotni.
Co do zachwycania się - w zasadzie masz rację :-)
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Autor zdjęć pisał (chyba nie tutaj) że były robione z motolotni.
Chyba jednak z samolotu :-).
Bartek
EDIT: Stare linki z forum są nieaktywne, dla zainteresowanych poprawne: jesień, zima i lato.
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Pozdrowienia
Basia
:roll: :lol: :lol:
Nie wiedziałam, że Piotr Bobula jest pilotem paralotni. Zawsze czegoś ciekawego można się dowiedzieć.