Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!
Cytat:
Zamieszczone przez
Zefir
Czy w rzeczywistości kochamy góry, kochamy przyrodę?
Czy jesteśmy może pragmatykiami, utylitarystami, skrajnymi egocentrykami?
Są wartości ponadczasowe, niekoniecznie ucierpą na realizacji tych wartości lokalni mieszkańcy...
Wiem, że istnieją osoby, które są przykładem niezrozumienia podstawowych wartości...
Wiem, że ich nie przekonam i że będą do skutku oponowali...
Proparkowcy, do których i ja się zaliczam mamy swoje racje i do fundamentalnych celów ( zapisanych zresztą w Konstytucji RP) będziemy dążyć.
Pozdrawiam i mam nadzieję,że w przyszłości spotkamy się na szlaku Turnickiego Parku Narodowego abyśmy mogli podziwiać piękno naszej ojczystej przyrody...
I jeszcze jedna sprawa- największą bolączką ochrony przyrody jest skrajny egoizm niektórych jednostek, które mają za wysokie mniemanie o sobie i swojej pozycji... niestety.
Jeżeli myślisz w tej chwili o swoich dyskusjach z Lechem na forum 321gory - w ogóle nie przejmuj się nim.
Część z nas ma to już za sobą, nie należy się przejmować jednostkami.
A z Lechem w ogóle nie należy dyskutować.
Twoją ideę popieram - ale pytam wprost - co konkretnego - podkreślam to słowo - można zrobić oprócz pustych (wg mnie) deklaracji.
Bo jak dotąd nic o tym nie przeczytałam.
Co konkretnego może zrobić dla przykładu osoba taka jak ja - mieszkająca daleko w Polsce, zawodowo nie związana z ekologią (i na dodatek na co dzień bardzo zapracowana),a tylko wielka miłośniczka Pogórza Przemyskiego i okolic przyległych ?
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Jeżeli myślisz w tej chwili o swoich dyskusjach z Lechem na forum 321gory - w ogóle nie przejmuj się nim.
Część z nas ma to już za sobą, nie należy się przejmować jednostkami.
A z Lechem w ogóle nie należy dyskutować.
Twoją ideę popieram - ale pytam wprost - co konkretnego - podkreślam to słowo - można zrobić oprócz pustych (wg mnie) deklaracji.
Bo jak dotąd nic o tym nie przeczytałam.
Co konkretnego może zrobić dla przykładu osoba taka jak ja - mieszkająca daleko w Polsce, zawodowo nie związana z ekologią (i na dodatek na co dzień bardzo zapracowana),a tylko wielka miłośniczka Pogórza Przemyskiego i okolic przyległych ?
Pozdrowienia
Basia
Już odpowiadam:)
Zawiązujemy stowarzyszenie, jest ono otwarte dla każdego( również dla Ciebie). Statutowo zobowiazani będziemy do :
1.propagowania idei Turnickiego Parku Narodowego.
2.edukowania w kwestiach świadomości ekologicznej ( panele dyskusyjne, foldery, artykuły w prasie )
3. podejmowania działań prawnych- to zadanie z punktu widzenia "KONKRETNEGO" jest najbardziej praktyczne. Mianowicie- ponaglanie organów odpowiedzialnych za kwestie ochrony środowiska i ochrony przyrody do podejmowania czynności, do których są prawnie zobowiazane- np. plany ochrony dla rezerwatów, dla obszarów NATURA 2000.
Do innych działań prawnych- reakcja na łamanie prawa, upublicznianie ( medialne) takich przypadków- np. wysypiska śmieci, nielegalne rajdy samochodami terenowymi, itp. Mam tu na mysli środki zarezerwowane dla postępowania administracyjnego.
Od strony prawnej najistotniejsze bedzie jednak informowanie odpowiednich instytucji UE o postępach we wdrażaniu NATURY 2000.
4. reakcja na inwestycje stojące w jasnej sprzeczności z prawem ochrony przyrody i dyrektywami - siedliskowej i ptasiej.
5. kampania medialna.
Wymieniać można długo...
Gdy się zarejestrujemy wtedy odpowiem szerzej...
A co PAni osobiście może zrobić...
Jak wspomniałem wcześniej- stowarzyszenie jest otwarte ...
Poza tym:
- rozmawiać z ludzmi, propagowac , popularyzować ten piękny zakątek Polski
- wysyłać listy, petycje do MŚ, administracji leśnej, itp.
Cytat:
Zamieszczone przez
Zefir
- rozmawiać z ludzmi, propagowac , popularyzować ten piękny zakątek Polski
To cały czas - już od dawna robię.
Napisałam do prasy kilka artykułów o Pogórzu Przemyskim.
Ale niestety w tej chwili już nie współpracuję z gazetą, z którą do zeszłego roku współpracowałam czyli "n.p.m".
Pozdrowienia
Basia
Pomysł utworzenia Turnickiego Parku Narodowego wydaje mi się w pełni uzasadniony. Park Narodowy powinien zdecydowanie lepiej spełnić pokładane w nim nadzieje, niż nawet duży rezerwat przyrody. Wszystko oczywiście zależy od tego jaki teren będzie objęty ochroną oraz od tego jakie zadania wyznaczy plan ochrony.
Dla (w miarę) pełnego zabezpieczenia interesów ochrony przyrody Gór Sancko – Turczańskich konieczne jest aby ochroną objąć zarówno tereny leśne jak i liczne ekosystemy nieleśne (łąkowo – pastwiskowe). Skuteczność wprowadzonej ochrony będzie w znacznej mierze zależeć od prawidłowo sporządzonego planu ochrony oraz oczywiście od posiadanych środków na jego realizację.
Nie zgadzam się z poglądem iż ochrona ścisła nie jest dobra. W przypadku takich terenów konieczna będzie zarówno ochrona ścisła, jak też czynna a nawet pewnie w niektórych przypadkach krajobrazowa.
W miarę naturalne fragmenty ekosystemów leśnych na pewno warto objąć ochroną ścisła. Ochrona ścisła sprawdza się nawet w stosunkowo silnie przekształconych ekosystemach leśnych (ekosystem leśny nawet dość mocno zmieniony – pozostawiony samemu sobie najczęściej dobrze sobie radzi). Wielkopowierzchniowa ochrona ścisła zazwyczaj jest również bardzo korzystna dla ochrony fauny.
W przypadku terenów nieleśnych dobre efekty daje ochrona czynna – oczywiście jeśli zakładamy, że te ekosystemy powinny być zachowane. Ochrona ścisła, rzeczywiście bardzo często prowadzi w takich przypadkach do zaniku chronionych elementów przyrody.
Zgadzam się również z poglądem, że powstanie parku wcale nie musi prowadzić do zwiększenia bezrobocia. Dobrze zaprojektowane strefowanie ochronne nie musi być sprzeczne z interesami turystyki – oczywiście, że nie da się wtedy chodzić wszędzie, ale można w sensowny sposób pogodzić ochronę przyrody i turystykę. Z pewnością natomiast dobrze zareklamowany teren chroniony, charakteryzujący się w miarę naturalną przyrodą może przyciągnąć turystów – powinno to (przynajmniej) zrównoważyć częściową utratę miejsc pracy w leśnictwie.
Leśnicy nie koniecznie muszą być wrogami ochrony przyrody. Nie uważam również, żeby leśnicy byli złymi gospodarzami terenu. Wszystko zależy od wyznaczonych celów.
Generalnie celem pracy leśnika jest hodowla lasu (aby później móc pozyskać dobrej jakości drewno potrzebne przecież gospodarce). Uważam, że leśnicy dość dobrze wywiązują się z tego zadania stosując do tego odpowiednie metody, których uczyli się w szkołach.
Czym innym jest jednak ochrona przyrody (ma inne zadania) – oczekiwanie, że dokładnie te same metody (zabiegi), które znakomicie sprawdzają się w leśnictwie dadzą równie dobre efekty w ochronie przyrody jest dla mnie oczywistym nonsensem. Dlatego też nie ma co wywoływać animozji pomiędzy ochroną przyrody a leśnictwem, bo inne cele mają osiągnąć – oczywiście w pewnym stopniu te zadania mogą się uzupełniać. Ale zawsze będzie to tylko w pewnym stopniu.
Z Bieszczadzkimi Pozdrowieniami
LB
10 załącznik(ów)
Loebek jesteś idealistą, ale uwierz mi twoje ideały nie pasują do stanu faktycznego...
Więcej na zdjęciach- wycinka w rezerwacie Kalwaria Pacławska...
Oceńcie sami...
7 załącznik(ów)
I dalej wycinka...w rezerwacie...
8 załącznik(ów)
9 załącznik(ów)
Warto sprawdzić czy dla tego rezerwatu jest sporządzony "Plan ochrony". Jeśli jest taki plan i nie przewiduje takich cięć to wina będzie ewidentnie po stronie Nadleśnictwa. Jeśli natomiast plan ochrony przewiduje takie cięcia to, sądząc po opisach tego rezerwatu w dostępnej mi literaturze, byłby to poważny błąd w planowaniu - co wcale nie jest takie niemożliwe.
Pozdrawiam