Pyrlandzie barwy jesieni
Kilka fotek z dzisiejszego wypadu w okolice Promna. Drzewa już zgubiły liście ale dzięki słonecznej pogodzie było pięknie.
Wersja do druku
Pyrlandzie barwy jesieni
Kilka fotek z dzisiejszego wypadu w okolice Promna. Drzewa już zgubiły liście ale dzięki słonecznej pogodzie było pięknie.
Pięknie!
Taki listopad da się lubić;-)
Koncert "W górach jest wszystko co kocham"
Ponownie Poznań został głoszony nizinną stolicą polskich gór. Koncert rozpoczoł się od mocnego uderzenia w wykonaniu zespołu "Pod Jednym Dachem" a później już tylko było coraz ciekawiej. Poddając się nastrojowi koncertu można było przenieść się na skrzydłach wyobraźnie do krainy pełnej poezji, szczęśliwości i wspomnień z górskich wędrówek. Nie zabrakł również poezji śpiewanej autorstwa WUKI. Im dłużej trwał koncert tym atmosfera stawała się gorętsza. Każdy kolejny wykonawca wywoływał coraz większy aplauz licznie zgromadzonej publiczności. A były to zespoły: "Raz Do Roku", "Cisza jak ta" i "Dom o Zielonych Progach". Koncert należy uznać za naprawdę udany i dziękuję wykonawcom koncertu za możliwość spędzenia tego wieczoru tak przyjemnie. Jak miło było się oderwać od prozy dnia codziennego.
A ja przygotowywałem się do pracy. /trzy tygodnie w domy - chory. Dzis poszedłem i szef mnie wygonił. Nie mam zarażać reszty...
Pozdrawiam zdrowych
Bertrand to masz mądrego szefa ale chyba czas zmienić lekarstwo. Polecam rano - pigwówka, wieczorem - malinówka, no i oczywiście ciepłe słowo od Renatki. To powinno Ciebie szybko postawić na nogi bo czas gdzieś wspólnie się poszlajać.
Zazdroszczę Wam udziału w koncercie. Część „mojej” ekipy dojechała i wróciła „natchniona górami”. Mi niestety życie napisało inny scenariusz i nie mogłem być z Wami :sad:. Cóż, do następnego koncertu już tylko rok.
Pyrlandzkie kolory grudnia
W Pyrlandii o zimie nie ma co mówić. Święta za pasem a o śniegu można tylko pomarzyć. Kolory raczej przypominają październik. Poniżej kilka fotograficznych ilustracji.
Pyra.57 - po Twoich zdjęciach widzę że muszę odświeżyć spojrzenie na Wielkopolskę i wybrać się.
Ciągle te górki i górki ,a w tamtej krainie tyle urokliwych miejsc.
w istocie piękne zdjątka pokazujące, że nie tylko w górkach jest ładnie
I znajomi się znajdą....
I w Brovarii będzie okazja skosztować wyjątkowego piwka w pyrlandzkim towarzystwie.
ładne są te jeziorka wokół Poznania..a same miasto piękne !!
Warto pojechać nad Warte :!:
A dzisiaj fotorelacja z międzynarodowego konkursu rzeźb lodowych. Mimo braku zimy jest jakaś namiastka i tak jakoś bardziej świątecznie się zrobiło
Imponujące . Najbardziej podoba mi się nr 2.
Pyra! przepraszam, ale te lodowe stwory nie zrobiły na mnie wrażenia.
Poczekam więc na Wągrowiec , który już kiedyś odwiedziłem bez świadomości . że tam najstarszy drewniany kościół w Polszcze .
Ja słyszałem o innym najstarszym kościele:
http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbc...AT28/203346459
ale to nie w Wągrowcu ten kościół tylko w miejscowości Tarnowo Pałuckie pod Wągrowcem, ale w Wągrowcu też mamy sporo ciekawych miejsc:)
W zeszłym roku były ciekawsze. Zamieściłem tą fotorelację aby pokazać jak za pomocą piły łańcuchowej można z kawałka lodu wyczarować takie cudeńka. Rzeżby te wyglądają znacznie lepiej w naturze bo raz zmienia się kolor oświetlenia. Samo otoczenie starego rynku też ma tu niebagatelne znaczenie. I najważniejsze jest pretekst aby przyjechać do pyrlandii aby zobaczyć te dziwa na żywo.
Zima w pyrlandii
Narzekałem, narzekałem i się doczekałem, zima w pyrlandii w pełni. Temperatury poniżej - 10 ale spragniony zimowych atrakcji spakowałem sprzęt, odpaliłem konie mechaniczne i pognałem do Puszczy Zielonki. Spacer zakończyłem w chwili gdy pomarańczowa tarcza słońca znikła za choryzontem drzew. Wsiadając do samochodu wyglądałem trochę smiesznie z wiszącymi na wąsach soplami lodu. I jeszcze na koniec kilka fotograficznych ilustracji dzisiejszej włóczęgi:razz:
Eeech,uwielbiam ten stan zimy...
Mnie ostatnio mrozy dały się we znaki.Twoje fotki pozwalają spojrzeć na zimę łaskawszym wzrokiem.A to ażurowe "berło" wzruszające kruchością.
WUKO to "berło" lub różdżka, specjalnie dla Ciebie abyś mogła dalej czarować dla nas Swoje piękne wiersze. Zwłasza, że w długie zimowe wieczory miło zanurzyć się w poezji.
Bardzo Ci dziękuję za tę osobistą dedykację,bardzo! Może nawet polubię zimę?
Dzięki. Świetne ilustracje do wędrówki.
Znaczy się , jak się umie dobrze patrzeć, to w najgorszym można zobaczyć piękno.
I życie stało się piękniejsze dzięki takim obrazkom.
Taki tam popołudniowy spacer 25 12 2009 po lesie.
Pozdrwaiam
No, widzę,że u was też nawaliło śniegu po pas, jak u nas w Piernikolandii. Pozdrawiam już prawie poświątecznie!
Kilka fotek z sylwestrowych szaleństw. Władze miasta zafundowały nam pokaz sztucznych ogni. Było to zrobione profesjonalnie i wyglądało ładnie.
... a dzisiaj z lepszą połową i futrzakiem wybraliśmysię na spacerek aby troszkę wrócić do równowagi. Pogoda fajna, napadało śniegu więc zrobiło się bardzo przyjemnie oczywiście to raj dla futra. Kilka fotek z wypadu
Futrzak cudny a widoki bajkowe.Niby taka sobie trawa a jaka magia z niej bije,gdy "muśnięta"bielą !Pozdrawiam.
Chyba nad Rusałką byliście..
Pozdrawiam
Masz rację, bo po dzisiejszej nocy koni mechanicznych raczej prowadzić nie wypada.
Ale w nocy głos miałeś trzeźwy....
No bo używałem z umiarem:-D
A dzisiaj polazłem nad Wartę. Od rana śnieg pruszył, zrobiło się biało i wogóle piękna zima w pyrlandii a na koniec kilka fotek :razz:
Wznoszą się zamku ruiny na wyspie
Pośród jeziora spokojnego toni
Duch romantyzmu zdaje się tam błąkać
Mgliste wspomnienia wydaje się gonić...
G. Sporakowski
Nie da się tam dostać poza okresem zimowym więc dzisiaj stało się
No niestety mnie pokonała aura. Gdy chciałem uruchomić moje konie mechaniczne aby udać się w plener, to one powiedziały, że bez pradu nie ruszą i to był koniec. A widzę bertrandzie, że odkrywałeś jedną z ciekawostek które można zobaczyć z tak bliska tylko przy okazji takiej aury.
Bertrand, dla pewnosci - to Zaniemysl i wyspa, na ktorej hrabia Raczynski strzelil sobie z armaty w leb?
Nie to nie ten kierunek, poza tym na wyspę Edwarda w Zaniemyślu pływa prom. Ten zamek znajduje się na wyspie zlokalizowanej na jeziorze Góreckim w Wielkopolskim Parku Narodowym.
Zgadza się...
Pozdrawiam