Jak już pisała Lucyna :
Proponuję więc rozszeżyć zagadki o te miniaturki.Cytat:
Większość tych "wspaniałości" jest zgrupowana w jednym miejscu. Oczywiście, w miniaturze. Ośrodek Caritasu w Myczkowcach
Gdzie znajdują się oryginały tych cerkiewek ?
Wersja do druku
Jak już pisała Lucyna :
Proponuję więc rozszeżyć zagadki o te miniaturki.Cytat:
Większość tych "wspaniałości" jest zgrupowana w jednym miejscu. Oczywiście, w miniaturze. Ośrodek Caritasu w Myczkowcach
Gdzie znajdują się oryginały tych cerkiewek ?
http://www.myczkowce-caritas.itl.pl/...d=35&Itemid=54Znów Piotr mnie wyprzedził ;)
Zgadujemy, zgadujemy ....
Że za łatwe ? nic to. następne będą trudniejsze.
Przypomnę pytanie : GDZIE STOJą PIERWOWZORY TYCH CERKIEWEK ?
Trzecia - Rzepedź
Druga - najbardziej podobna, choć nie całkiem identyczna to Leszczyny.
Również podobna, nieco większe różnice - cerkiew w Kunkowej.
Bazyl napisał :
Tak przynajmniej była podpisana. Przyjmujemy że zgodnie z prawdą.Cytat:
Pierwsza - Mirola?
A te dwie pozostałe to interpretacja podana przez Wojtka
/ Druga - najbardziej podobna, choć nie całkiem identyczna to Leszczyny. / Trzecia - Rzepedź
wydaje się najbardziej prawdopodobna. Ale w stu procentach nie wiem bo tak zająłem się fotografowaniem że zapomniałem o spisywaniu oznaczeń.
Wrzucę następne trzy.
Piękne są , no nie ?
Kto chce to niech zgaduje, ale tylko na własną odpowiedzialność, bo ja nie znam jednoznacznych odpowiedzi.
Czerteż (w tle m.in. Roztoka), Chmiel, Grąziowa (w MBL Sanok; w tle m.in. kościółek z Bączala Dolnego, tamze)
(acz w swobodnych dość interpretacjach (-; )
Serdeczności,
Kuba
Zdjęcie zrobione ładnych parę lat temu. Kto pamięta?
Lipie?
Paniszczew?
Pozdrawiam!Może masz więcej zdjęć?Ostatnio pomagałam w ich zdobyciu znajomemu,stąd moja znajomość tego obiektu.
>> Może masz więcej zdjęć?
Zaczynam grzebać w albumach, bez większej nadziei na duże sukcesy...
>> Prosimy i to bardzo o więcej zdjęć. I o wspomnienia.
Z tymi wspomnieniami to gorzej. W głowie pustka a palce przy pisaniu sie plączą ;)
A kontynuując zagadkowo-cerkiewny temat: Które miejsce, której cerkwi i kiedy tak wyglądało?
Czy to Krywe?
Pierwsza podpowiedź - nieco szerszy widok na inny fragment tej cerkwi.
Hmm... Łopienka?
Zagadka była trochę nietypowa.
Zazwyczaj, widząc takie ruiny, szukamy cerkwi, której już dzisiaj nie ma. A to był jeden z nielicznych wyjątków...
Komentarz do ostatecznej odpowiedzi, której udzielił bmiller:
>> Która cerkiew: Łopienka
Nie podlega dyskusji
>> Które miejsce: wejście do absydy za prezbiterium
Ten element też był i utrudnieniem i ułatwieniem. Utrudnieniem - bo w tutejszych cerkwiach nie spotykało się takich absyd. Ułatwieniem - gdy już się ktoś uprze, by szukać cerkwi właśnie w Biesczadach, to łatwo ją namierzy.
>> Kiedy: 23 września 1969, koło południa ;)
O, widzę że poznałeś z ostatnich zdjęć po tej krowie ;)
Niestety, nie było wtedy aparatów fotograficznych z datownikiem, ale odpowiedź mieści się w wymaganym zakresie tolerancji (pocz. 2. poł. XX w.).
W nagrodę za poprawną odpowiedź odmówisz sobie pięć razy "Zdrowaś" przed obrazem Matki Boskiej Łopieńskiej...
Dawno nie pytałem o żadną cerkiew ;) Tym razem zdjęcia świeżutkie; trzy hełmy i wnętrze "przez szparkę".
Nie wiem gdzie to jest , ale cieszę się że temat cerkiewny cię wziął.
a może strzelę w zielony dach ....Szczawne ?
Skraj Podkarpacia o ile nie Lubelszczyzna?
Krasice. Tan pan, jak go poprosić, wpuszcza do środka.
Siekierę zawsze ma pod ręką i lubi nią pracować, to widać. Ale groźny nie jest ;-) W rewanżu coś mojego.
Jeśli mnie pamięc nie myli to będzie Końskie powiat Dydnia, na uboczu szlaków turystycznych i głównych dróg. Najwiekszy minus dookoła pełno drzew i ciężko fote zrobić.
Kolejny obiekt ode mnie. Kto tym razem zgadnie?
Nie wierzę, że nie znacie tego miejsca. Tym razem to nie jest cerkiew na uboczu ;) Jeżeli interesujecie się cerkwiami z pewnością o niej czytaliście, przypuszczam, że wielu z Was nawet tam było. Jak nie dokładnie tam, gdzie zrobiłem zdjęcia, to pod spodem z pewnością.
Acha.
Dobra Szlachecka.
Jak cerkwie to wszystkie. Ta jest poza Bieszczadem
Nam się bardzo podobała taka rosyjsko-bajkowa