Jest to błędna odpowiedź.
Zgadza się to koniczyna złocistożółta.
Wersja do druku
Oznaczamy wszystko co widać:
lepiężnik wyłysiały,ciemiężyca zielona,knieć błotna
czarcie żebro
Hura! Z niego właśnie robi wegańską potrawkę Julek spod Dębu !
Wuko nie podniecaj się Juliuszem spod Quercusa tylko zgaduj kolejne zioła.
Marcin, a co Ty taki czepliwy się zrobiłeś na zimę?;)
Coby Cię zadowolić:
Petasites albus - lepiężnik biały
Caltha palustris ssp. laeta - knieć błotna górska
Olgaa była blisko, sam rozpoznaj knieć górską bez owoców (a ciemiężycę bez kwiatów)!
Ps. Ciemiężyca zielona, rzadki gatunek w Bieszczadach, a jednak udało mi się obejrzeć taki piękny okaz, sam wiesz gdzie :-D.
No może i widać gdzieś tam lepiężnika białego, ale to nie jego jest tu najwięcej ;)
Zgadza się jest tu knieć górska, nawet dużo knieci.
Ciemiężyca zielona też jest i nie wiem czemu miałaby być uznawana za rzadką w Bieszczadach. Trochę jej tu jest, przecież występuje na większym obszarze Bieszczadów nić ciemiężyca biała ;)
Parę ziół jeszcze zostało...
Pozostał lepiężnik różowy.
Tym razem podejście miałam zgodne z nauką, czyli gdy wymiękam przy lepięznikach to patrzę w klucz, a tam kwiatostan: wiecha u białego, grono- różowy i wyłysiały (a na zdjęciu ni to wiecha ni to grono), uczyłeś mnie po liściach, ale widać nauka poszła w las i potrzebna poprawka. Już się doszukałam, tego sercowatego wcięcia i zbiegu nerwów.
Kolejne ziela. To ja jeszcze widzę coś białego, to na razie strzelę (z opaską na oczach) - kozłek całolistny.
Pora kończyć tą imprezę ;) Na zdjęciu jest lepiężnik różowy. Widać też rzeżuchęgorzką - to białe i pień olchy szarej.
Specjaliści co to za sucharek?Załącznik 21590
Hm, zaryzykowałabym powiedzieć, że jest to owocująca goryczka krzyżowa (chociaż z owocami to w życiu nie widziałam).
Potwierdzam goryczkę krzyżową. Kiedyś gdzieś na forum wrzuciłem zdjęcie owocującej...
Żeby nikt nie mówił, że w zimie nie można botanizować na sankach takie coś do odgadnięcia zapodaję:
A tak se strzele a co wolno mi;) Polypodium vulgare (paprotka zwyczajna)
Ani chybi Pterydium aquilinum - orlica pospolita.
Niby zima, ale po cienistych zboczach, gdzie las zamarł w mrozie takie cuda można znaleźć, więc oznaczajcie.
Kokoryczka okółkowa?
No, to miałam na jawie swój koszmar nocny czyli pomylenie klasy;).
Znaczy dzieci, celujcie w dwuliścienne...
Marcin, a te zwłoki to mają dwa czy więcej w okółku?
Eee...myślałam, że po 48 h i 20 wyświetleniach, jakaś może mała podpowiedź, czyli telefon do przyjaciela Marcina lub koło ratunkowe;)
Ps. Bo mi się kojarzy z łąką, a nie cienistymi lasami...:?
Goryczka trojeściowa?
Kolejny okaz zimowej flory:
A nie jest to wiązówka błotna?
Ano jest to wiązówka błotna, więc gratulacje dla Browara.
Zima i śnieg głęboki, więc może na epifity się przerzucimy:
To chyba zagrożony i chroniony granicznik płucnik
Wg. mnie jest to Tarczownica bruzdkowana.
Mróz tęgi, śnieg zasypał coś cisza nastała więc może takie malutkie
Załącznik 21800
Erigeron acris i Briza media
Nic dodać nic ująć. Wszystko się zgadza.
To teraz takie
Załącznik 21810
Nikt się nie chwyta no to może Solidago virgaurea - a jeśli z połonin to kiedyś podgatunek, a dziś raczej uznawany za gatunek Solidago alpestris.
Hmm jak zwykle pozamiatane :)
czyli Nawłoć pospolita lub nawłoć alpejska jak kto woli :)