Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Co prawda to prawda. Owocostan:-D
Nigdy tego nie robiłam. Z tego co orientuję się w ten sposób był niszczony barszcz w parku narodowym. Opowiadali mi o tym na szkoleniu Grzesiek Sitko i Adam Szary. W szkoleniu uczestniczyli przede wszystkim biolodzy. Nikt nie oponował. W BdPN można spotkać tę roślinę ale pojedyńcze sztuki na terenie worka bieszczadzkiego. Tam, gdzie były te słynne fermy.
W okolicach Trzciańca, Płonnej itd są całe połacie tego cholerstwa. Tępione są metodą, którą przedstawiłeś.
Tu jest wątek o Trzciańcu i barszczyku:
http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php?t=3770
Ten mój "przedruk" z Nowin też chyba tam się powinien znaleźć ale zagapiłem...
1 załącznik(ów)
Ostatnio na Połoninie Caryńskiej spotkałem tego dziwaka. Zagadka brzmi - jakie dwa gatunki organizmów żywych są potrzebne, żeby coś takiego mogło powstać?
2 załącznik(ów)
Ja może nie odpowiem na zagadkę...
Ale zwracam się z innym zapytaniem. Przeglądając topic aż wstyd zapytać o pospolite rośliny których nie mogę sama zidentyfikować :)
Jednak ładnie poproszę.
Cytat:
Zamieszczone przez
solina
Ja może nie odpowiem na zagadkę...
Ale zwracam się z innym zapytaniem. Przeglądając topic aż wstyd zapytać o pospolite rośliny których nie mogę sama zidentyfikować :)
Jednak ładnie poproszę.
Pierwsza to rudbekia - nie wiem jaka konkretnie ale to łatwo sprawdzić :) W każdym razie gatunek ani nie "bieszczadzki", ani górski, ani nawet rodzimy.
Drugi to wierzbówka, raczej w. kiprzyca. Gatunek powszechny w całej Polsce.
Szczerze polecam jakiś ilustrowany poradnik, gdzie gatunki są ułożone lamersko ale przez to przystępnie dla początkującego amatora (np. wg kolorów kwiatów i pokroju).
pzdr., PB
Dziękuję :)
Podejrzewałam rudbekię, ale nie miałam pewności. Pełno ich rośnie pod koniec sierpnia tam gdzie noclegujemy od lat w okolicach Komańczy. I nigdy się nimi nie interesowałam :)
Natomiast jeśli chodzi o poradniki, to mam dwa, ale przyznam szczerze, że moje pytania przerosły ich możliwości. Dlatego szperam też w necie.
Cytat:
Zamieszczone przez
solina
Dziękuję :)
Podejrzewałam rudbekię, ale nie miałam pewności. Pełno ich rośnie pod koniec sierpnia tam gdzie noclegujemy od lat w okolicach Komańczy. I nigdy się nimi nie interesowałam :)
Natomiast jeśli chodzi o poradniki, to mam dwa, ale przyznam szczerze, że moje pytania przerosły ich możliwości. Dlatego szperam też w necie.
Rudbekia gładka rozpanoszyło się to zielsko u nas i dalej go przybywa. Pochodzi z Ameryki Płn.
Podpowiedź do mojej zagadki: żeby powstał taki twór potrzeba pewnego gatunku rośliny i grzyba, który na niej pasożytuje.
No dobra. widzę, że chyba troche przesadziłem z ta zagadką... W takim razie na jakiej roślinie pasożytuje ten grzybek?
A wracając do kwestii storczyków, znalazłem ciekawe informacje o nowych stanowiskach, z wybitnie ciekawą dokumentacją fotograficzną:
http://www.krosno.lasy.gov.pl/strony/1/i/1065.php
Cytat:
Zamieszczone przez
Zefir
A wracając do kwestii storczyków, znalazłem ciekawe informacje o nowych stanowiskach, z wybitnie ciekawą dokumentacją fotograficzną:
Skoro koszenie i w ogóle ekstensywne użytkowanie łąk tak bardzo sprzyja storczykom - to trzeba się w czerwcu wybrać w Beskidy Huculskie (czyli inaczej nazywając Góry Pokucko-Bukowińskie), tam gdzie byłam teraz.
Mam już w takim razie pomysł na Boże Ciało w przyszłym roku :-).
Może uda się znaleźć i sfotografować coś ciekawego.
Pozdrowienia
Basia