Odp: Beda strzelac do wilków
... Grześku nie muszę odwiedzać ich strony bo tam pracowałem chwilkę i znam temat.. a to jest moje zdanie którego nie zmieniam... ktoś kto mieszka w tym regionie nie powinien się dziwić, że mamy tu zwierzątka które lubią krówki... (ja sam lubie, najlepsze te ukraińskie, choć wołowiny nie jadam) Sęk w tym żeby Wilk był syty i owca cała... no nie?... a czy syty wilk to martwy wilk? wielkie mi halo... pozdrawiam bezwzględnych wilkolubów...
Odpowiedź Orsiniemu.Nikt dotąd nie udowodnił,że cykliczne zmiany na Słońcu wpływają na klimat Ziemi ,chociaż na łączność radiową wpływają zakłóceniami burz magnetycznych,a przynajmniej ich cześci.O tym wiadomo od dawna.I będzie tak do czasu,gdy nasz reaktor wodorowy się nie schłodzi i nie imploduje,a wtedy Ziemia stanie sie lodową kulą bez śladów życia. Podejrzewam,że Homo Sapiens sam sobie poderżnie gardlo,gdyz jego szaleństwa obserwowac można od dawien dawna,ale już w drugiej polowie lat 5o-ych XX wieku zaczął manipulować przy planecie i od tego momentu widać efekty jego choroby i oślepłej chciwosci generującej najgorsze posuniecia. Ich efektem są dzisiejsze problemy wskazujace,że zmierzamy,za cenę zysku i wyzysku,do katastrofy. Gdzie niegdzie ludzie mądrzeją,nieliczni,ale ekologiczni.Na Florydzie wygwizdują Schwarzeneggera i jego malutkie autko żygające wiadrami CO2.
Widoczne juz dzis ekstremalne topnienie lodowców powoduje,że np jedna tylko Wenecja zapada się ze starości,a jednoczesnie woda podnosi się wokół ginacego miasta,proces przyśpiesza. Ponad 8o ooo Wenecjan ucieklo już z tego miasta lagun. Uważnie patrza na to Holendrzy,a klimatolodzy ostrzegają,że np pokaźne połacie Florydy ulegną zatopieniu i nie ma to nic z plamami na Slońcu,jak opowiadał w telewizji jeden staruszek żyjący w XIX wieku.,ale wciąż uczony.
Jeduyna zmianą na Slońcu - w Słońcu - bedzie jego śmierć,ale nas już wtedy nie bedzie,ani tu,na Ziemi,ani na Marsie. Baron Muenchausem potrafił latac na armatniej kuli,ale nam nie starczy ani czasu,ani wiedzy,ani energii,aby dostać się do krańców Drogi Mlecznej,nie mówiąc juz o osiedleniu się na Marsie czy gdzie indziej. Tak samo tylko w powiesciach bedziemy podrożowac z szybkością światła,a potrzebne będą wieksze predkosci,z innych światow,ktorych w ogóle nie znamy,chyba ze ogladamy "Voyagera".
Potężne lobby byznesowe kupuje profesorów,którzy zawsze powiedzą,że ten cały cO2 to pierdnięcie muchy. Był las,będzie las,zawsze byl las i kropka.
Ci panowie będą gadac tylko o zmianach cyklicznych Slońca,ktore były,są i będą. O tym,że epoki lodowcowe iąże się ze zmianami osi Ziemi,a dziś działalnoscią czlowieka,oni słuchac nie chcą. Liczy się zysk i okradanie sejfów,jak na "Titanicu". Za chwilę smierć,ale my do przodu,przechytrzymy staruszke Ziemię,co tam!
CO2 to tylko fragment,ale zawsze niby gaz musztardowy,zabija,niszczy,tylko wolniej. Przerzucanie się procentami dopuszczalnymi od czasu Kioto (chyba 2002)to tylko dym. Zyski muszą być!
Do niszczycieli zaliczone są giganty chemii ,produkcji,zbrojeń. Kiełznania środowiska,niszczenie lasów (tych pochlaniaczy CO2),stepowienie ziemi poprzez nadmierną eksploatację, kpiny z pelznących powoli in plus temperatur.Jakos będzie, nasza,nasza chata z kraja.
6 mld ludzi musi nie tylko jeść,pić,oddychać,ale musi tez oddawać do ziemi kał i mocz,to Himalaje i rzeki.Byc może 1% miast,nie mówie o miescinach etc,posiada oczyszczalnie ścieków. Reszta sra do strumykow,rzeczek,rzek,jezior i mórz. Ale biliony dol. ,euro etc idą na zyski i zbrojenia.Bogactwa,ktore moglyby służyć ludziom,służą niszczeniu i egoizmowi jednostek,to sie nazywa demokracją.
Nadmiar pestycydów,ignorowanie zdrowego rolnictwa,potęzne ingerencje w genetykę roślin,ogromny wyrąb lasów,mozna mnożyc i mnożyć...
Czlowieka nie da sie uwolnić od winy za efekt cieplarniany.
Na swiecie jest 1 miliard samochoów i przybywa ich,ok eoku 2020 ma ich byc ok. 1.5 mld,i choc wielu jest przestraszonych,nikt nie zatrzyma trej lawiny wymagajacych ogromu nośnikow energii i materialów,a to znów wymaga gigantycznych ilosci wody pitnej,gdy polowa ludzkosci ma do niej mierny lub prawie żaden dostęp. Zachlysnieci bogactwem Amerykanie przestają polewać pola i bankrutują.
Melioracje też przyczyniaja sie do stepowienia,m.in. łąk bogatych w skladniki paszy dla bydla. żywność nie jest dostępna dla wszystkich.Polowa swiata zyje za 0.5 centa dziennie.Jesli mają blisko do lasow i pól,przeżyją jakoś,a jesli nie?
Susze stają się coraz bardziej oczywiste. A zamiast deszczow,huragany.
Bzdura,że wulkany przyczyniają się do efektu cieplarnianego. Były w czasach starożytnych 2 wybuchy o parametrach zagrazających wiekszej liczbie ludzi. Jeden,który zmiótł wyspę Santorin,drugi,który pochłonal Pompeje i Herculanum i trzeci,Krakatau (1883),popioły i gaz utrzymywały sie w atmosferze przez rok,widziano wtedy niebieskie Słońce i zielony Księżyc.Późniejsze wybuchy malo istotne. Efekt cieplarniany nie byl wtedy znany. Dopiero nieobliczalna działalnośc ludzka dała wreszcie efekt.Globalny.
Na ulicach wielu miast ludzie muszą okresowo nosić maski na ulicach.To cena ich niefrasobliwosci.
Co ma prez. Klaus (premier?) do efektu cieplarnianego? Tyle,ze potępia ekologów.Unia i swiat albo będa produkować,albo skarleją.To nie madrość.To glupi imperatyw.
Dzięki,ze jeszcze mamy Amazonię taką,jaka nie zostala dobita.Oraz morza i oceany,które - mój Orsini- pochłaniają CO2.I to takze nie jest zasługa kaprysow Słońca,p. Klaus!
Fakt,że na procentowej sprzedazy CO2 kraje mogą robic git geszefte i udawać,ze robią cos innego.
Ekolodzy są na straconych pozycjach,bowiem sa przeciw decyzjom niszczącym srodowisko. Z niektorymi nie warto sympatyzowac,bo szukają popularnosci przed kamerami,ale ich łatwo rozpoznać.
Pan Klaus należy do lobby interesów i zalewania Ziemi betonem.To odrzucam,mimo ze rozumiem,ze ludzie nie moga wrócic do sochy i łuczywa.
Moga jednak traktowac zawlaszczony swiat rozumniej.
O CO2 i działalnosci czlowieka informuje wiele książek i np,ostatnio ,filmowy dokument "Inconvenienth Truth" (USA 2008)
Na układy nie warto si e powolywać,bo ten z Kioto (2002 chyba?) i tak nie obowiazuje a USA nie przestaną w interesie SWEGO bezpieczeństwa truć atmosfery i tworzyć dwutlenkowowęglowych ekranów nad planetą.
A pozostaje 10 czy troche wiecej lat na otrzeźwienie.O ile niemyla obserwacje.
Chmury gazów i spalin widnieją dobrze z Kosmosu.Donosi NASA i inne osrodki.Np Międzynarodowa Stacja Kosmiczna.
Oceany i lądowa biosfera moga pochlaniać do 50% emisji i tu ich rola sie kończy.
Ostatnia dekada,wktórej czlowiek nie ingerowal w srodowisko kryminalnie,to lata 50-te XX wieku,od tamtych chwil jest coraz gorzej. Mamy przeciez najnowsze mozliwosci techniczne.
Co do benzyny. Jej zużycie jest wspołmierne do konstrukcji silnikow. CO2 przecietne stokilkadziesiat gramów (w oszczednych 1oo gr)1ha. Cięższe machiny produkują więcej CO2,jeśli już o nim mowa. I l miliard aut w ruchu.W zeszlym roku wyprodukowano chyba 57 mln aut,w Polsce w 2008 tylko l mln.Co dalej?. To drobiazg?
Kary zamierzone przez UE maja dochodzić,dla producentow lamiących przepisy dopuszczalnosci,do 1.5 mld euro. To daje obraz zagrozeń.
Mądry p. Klas i jego kumple moga mi skoczyc na pukiel.
I zostawic wilki w spokoju,bo nie mają szans w starciu z barbarzyncą czlowiekiem,a jeść muszą.I marny to gospodarz,który nie potrafi pilnować trzody (łatwo odtwarzalnej,bo trzoda to gatunek specjalnie glupi i się pleni latwo). Wiem,ze hodowcy wyostrzą na mnie widly.Jednak,panie,panowie,chodzi o to,bysmy nie zmarnowali tego,co bezcenne.
ło matko to o wilkach???
za dużo do czytania i nie ma obrazków!
Polecam Ci Petycję Oregońską podpisaną przez PONAD 31 000 NAUKOWCÓW w tym 72 NOBLISTÓW mówiącą w skrócie iż "nie ma dowodów naukowych na to, że dwutlenek węgla, metan i inne gazy uwalniane do atmosfery w wyniku działań ludzkich mogą spowodować katastrofalne ogrzanie atmosfery i zmianę klimatu".
Juraj,zlituj się (jęczę ;) )
Twój "elaborat" to mieszanina prawd,półprawd i zwyczajnych bzdur przypominający trochę twierdzenia antyglobalistów.Żeby się do tego odnieść trzeba by założyć nowy wątek,tak dużo spraw poruszyłeś.Tak na szybko wspomnę jedną bzdurkę,tą o kuli lodowej: ziemia w przeszłości co najmniej dwa razy(na tyle są dowody geologiczne) zamieniła się w kulę lodową na kilka milionów lat,ostatnio około 550 mln lat temu.Teraz słońce grzeje o 1/3 mocniej niż 4 miliardy lat temu,a jak się "ochłodzi" za ok. 5 miliardów lat to i zwększy swój rozmiar do wielkości orbity Wenus i "usmaży" Ziemię.To "ochłodzenie" jest semantyczne,polega na zmniejszeniu temperatury powierzchni Słońca a nie na ilości dostarczanej na Ziemię energii.
Sprawa co2 jest skomplikowana,eksperci nie są zgodni co do istotności udziału antropogenicznego co2 - mówi się o ociepleniu atmosfery z tego powodu,inni twierdzą że nie ma na to dowodów,jeszcze inni że dzięki temu nie ma oziębienia które powinno już następować...Orsini ma trochę racji przywołując ten raport.
Ja wspomnę o innym aspekcie histerii co2 - czyhaniu grubych cwaniaków na alibi do robienia kasy naszym kosztem.Przypomnę tu idealnie podobną histerię biopaliwową.Zaczęło się od żądań tzw "ekologów" o zastąpienie "zwykłych" paliw czymś mniej szkodzącym środowisku,grube ryby w lot podjęły na tacy podany prezent(alibi), a na czym stoimy teraz? Jednostkowy koszt ekologiczny (np ekwiwalent emisji co2) produkcji biopaliwa okazał się wyższy niż "zwykłego" paliwa, żarcie w rolniczych,ubogich krajach okrutnie podrożało, a w Amazonii,Mato Grosso żółte pola rzepaku po horyzont zamiast lasu.Goście w rodzaju Gudzowatego trzepią ciężką kasę,pańswa dopłacają do biopaliw ( z naszych kieszeni),silniki jęczą i kopcą...A tzw "ekolodzy" siedzą cicho ze wstydu, albo łatwo zamknąć im gębę-przecież sami chcieli. Stracili wszyscy oprócz producentów rzepaku.
Taki sam mechanizm rodzi się pod wpływem histerii co2...
W tym szaleństwie lingwistycznym Juraja jest metoda... i dużo prawdy.
W telegraficznym skrócie - większość polityków i społeczeństwa ma ochronę daleko w d...ie. Po nas i potop może być...
nie tyle jest to szaleństwo lingwistyczne Juraja, co rzecz napisana skrótami, są takie, np. myślowe, skróty :lol:, wiem coś na ich temat, bowiem z Jurajem w latach 90-ych miałem przyjemność spędzić czas na rozmowach, trwających tydzień z uwagi na kompletne załamanie pogody, w schronisku*, i ,co może być kompletnie niezrozumiałe dla "Bieszczadnika", bez krzty alkoholu.
Pozdro, Juraj :-P
Trzykropki… pierniczysz w takim razie szacuneczek:smile:. I oto chodzi żeby wszyscy byli zadowoleni. Słyszałeś że znowu spaliła się chałupa na Polanach?
Grzesiu -
tak jak napisałem - to faktycznie utopia. Faktycznie będą długo problemy i najprawdopodobniej póki będą istnieć dzikie zwierzęta - ten problem będzie istniał. Niestety wilki, inne zwierzęta rośliny to ekosystem ,którego częścią my tez jesteśmy. To nie miejsce na te rozważania, tylko wspomnę. jest ścisła korelacja pomiędzy "rozwojem cywilizacji' i ilością chorób m.in krążenia, nowotworowych. najmniejsze zwolnienie tego procesu to zysk.
Nie udaje zainteresowania ekologia żeby na tym żerować. Staram się u pacjentów likwidować skutki „cywilizacji’ i namawiam ich do bardziej zdrowego życia…żeby „puścili cywilizację „przodem” )
Popieram wypowiedz Juraja - na skróty, emocjonalnie - ale słusznie.
Orsini -
nie korzystaj z jednego źródła. Statystyka ilości - to jeszcze nie wszystko. Zresztą od Petycji Oregońskiej nastąpiło znaczne przyśpieszenie procesów zmian klimatycznych. Aktywność Słońca to tylko maleńki element łamigłówki. Trochę większy – wulkany (ale aktywność ich jest tez prowokowana zmianami klimatycznymi – takie sprzężenie zwrotne) Chcesz procenty? Nie podam Ci - bo zaraz podasz inne z innego źródła. Poza tym piszę na dyżurze w wolnej chwili i nie znam ich na pamięć. Obejrzałem tylko wyliczenia ile metanu i CO2 wydzielają hodowle bydła ,czego nie było gdy były hodowane przez rolników a nie pozamykane w "przegródkach" ,prawie z napisami ( cielęcinka dla dzieci...hamburgerki).
Tak naprawdę wiesz co mnie przeraziło? Program nie na Discovery lub informacje na stronie NASA ( jakoś udało mi się przeczytać mimo, ze anglojęzyczna :) )...Najbardziej przeraził mnie program ( to był chyba TVN) o aktualnie prowadzonych międzynarodowych badaniach ratowania Planety...5 sposobów....Wiesz co mi to przypomniało? Scenę z Armagedonu " doczepić do komety żagle na wiatr słoneczny"
Ktoś ,kto nie rozumie ,że proces nieodwracalny zaczął się w latach 80 a teraz możemy spowolnić proces ale nie odwrócić to naprawdę człowiek ,którego nie potrafię zrozumieć. To sprawa lat...kilkunastu...dobrze jeśli 30...
Orsini - to oficjalne twierdzenia ludzi ,którzy naprawdę tym się zajmują. Nie nobliści. ( z całym szacunkiem)
Hodowle,…samochody…elektrociepłownie…- nie maja znaczenia?
Słońca nie zmienimy – i to nie ono „przyśpieszyło „ zmiany.
Zmieniajmy po troszeczku to co możemy. W każdej religii można znaleźć w oryginale pism zdanie ,które można przetłumaczyć tak samo „Kto ratuje jedno Zycie – ratuje cały Świat
Do rzeczy---mówimy o wilkach - cóż chwała im ,ze dzięki temu tematowi...o nich...można poruszyć takie ważne kwestie. Musimy zrozumieć ,ze one chcą żyć. Dla naszego spokoju nie poumierają z głodu i nie będą chodziły po chodnikach a przechodziły na zielonym świetle.
Dla mnie ta dyskusja to symbol - a wypowiedzi - świadectwo dojrzałości spojrzenia na nas i nasze otoczenie.
Pozdrawiam.
Fox a przeczytaj tę Petycję Oregońską i zobacz kto ją podpisał, w większości naukowcy zajmujący się tematem. Ale ekofaszyści i tak to mają w nosie i mamy teraz super pakiety na emisję CO2. Według wstępnych i optymistycznych wyliczeń, że cena energii podskoczy o tylko 100% w 2020 roku średnio rocznie zapłacimy o 400Euro więcej w Polsce. Wersja pesymistyczna brzmi, że cena energii wzrośnie o 400%...czyli jedna pensja rocznie pójdzie na czyjeś fanaberie
Co ciekawe elektrowni atomowej też w Polsce nie chcą, taki minister środowiska mówi, że po jego trupie się na nią zgodzi.
Poruszyłeś bardzo ciekawą kwestię wielkoprzemysłowych ferm i zniszczeń jakie powodują. Ale niestety tu też chodzi o pieniądze-koncerny, które w ten sposób hodują zwierzęta wiedzą komu i ile zapłacić. Albo i nie zapłacić, a obejść prawo. W Polsce np. robi się to tak: w jednym obiekcie rejestruje się kilka stad świń każde do 2000 tuczników, gdyż jak jest więcej to są ostrzejsze przepisy dotyczące ochrony środowiska. No i cóż-dalej mamy 10tys. świniaków w jednym miejscu, ale w podzielonych na 5 właścicieli.
I tego nikt nie widzi!!!
Za to przed Świętami akcje pt nie jedz karpia, karp cierpi to i owszem, dlatego ja osobiście mam alergię na ekologów, bo tam gdzie ich potrzeba tam ich nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
orsini
Co ciekawe elektrowni atomowej też w Polsce nie chcą, taki minister środowiska mówi, że po jego trupie się na nią zgodzi.
..ostatnia konferencja prasowa rządu nasunęła coś innego, już trwają prace obliczeniowe na temat wykorzystania Żarnowca... oraz szukana jest (przez specjalistów z ramienia rządu) druga lokalizacja pod elektrownię atomową w Polsce... opieram się na wypowiedzi pemiera z przed dwóch trzech dni... Polska szuka alternatywnych rozwiązań, w związku z nauczką "gazową" jak wywnioskowałem" i chęcią bycia bardziej niezależną od dostaw energetycznych... jak zwykle są dwie strony medalu, nie wszystkie dane dotyczące "paniki CO2" są słuszne, zarówno z jednej jak i drugiej strony. Zauważalna jest rażąca chęć wykorzystania naszych pieniędzy przez następnych "Gudzowatych" , zgadzam się w tej kwestii z Browarem.. Ale nie można wykluczyć całkowitego braku wpływu człowieka w sprawie emisji CO2 na NASZĄ Planetę... Jakiekolwiek branie jednej, lub drugiej strony wydaje mi się troszkę płyciutkie, ponieważ obie mają w zapleczu znakomitych naukowców... Moim zdaniem.. niech już wezmą te pieniądze właściwi ludzie i przeznaczą je na ratowanie tego co się da (spowalanianie procesów, puszcza maazońska, zanieczysczenia wód, energie odnawialne, bla bla etc. etc.) niekoniecznie kierując się tylko i wyłącznie CO2... ale marzyciel jestem.. ech... amerykańscy naukowcy udowodnili że Utopia jest Realna... yhy..
PS. ...i niech to wszystko wpłynie na niezjadalność miejscowego bydła przez Wilki, i niestrzelalność do tych drugich.. bo przecież po to ten pakiet klimatyczny w tym wątku prawda?