Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Jeśli zna ktoś jakieś stanowiska nasięźrzała pospolitego w Bieszczadach lub na Pogórzu to proszę o info na PV.
Jest takie tomiszcze, które kiedyś obrabiałem, drukowałem i powielałem (w 5 egzemplarzach chyba), które zbierało wyniki inwentaryzacji flory BdPN w kwadratach małych, chyba 1x1 km. Opracowanie to, oprócz mapek w kwadratach dla wszystkich gatunków naczyniowych, ma też listę stanowisk.
Opracowanie to ma kilka tysięcy stron :) więc nie sposób je w bibliotece przeoczyć, a jeden egzemplarz na pewno jest w Ustrzykach Grn. więc zajrzyj tam chyżo. Poza tym możesz zapytać osóby, które florę tę inwentaryzowały w danym kwadracie (Zemanek, Mitka, Winnicki i jeszcze parę innych osób), o szczegółowe informacje gdzie dokładnie szukać.
Jeśli powyższe już od dawna wiesz to sory :) ale znam stanowiska w Czarnochorze, Rodnie, Buczedżu i in. ale akurat w Bieszczadach nie.
pzdr., PB
1 załącznik(ów)
Wyniki tych prac były publikowane w Monografiach Bieszczadzkich. Publikowanych danych o Ophioglossum vulgatum z BdPN-u nie ma, ale otrzymałem dane niepublikowane i cosik tam rośnie.
Jesienne pluchy nastały, więc na rozgrzewkę, żeby powspominać letnie łąki mała zagadka. Cóż to za kwiotek?
Lucyna łyknij trochę wiedzy jeszcze, bo Twoja odpowiedź jest niepoprawna.
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Jarzmianka?
I to większa. Pogratulować rozpoznania.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
I to większa. Pogratulować rozpoznania.
Internet Rulezzzz;)
OT:
Warto by zakupić wersję profesjonalną tego, co?
http://www.atlas-roslin.pl/
1 załącznik(ów)
Bieszczadzkie rośliny powoli przekwitają. Na łąkach spotkać można jeszcze brodawniki, chabry łąkowe i austriackie, świetliki, zimowity. Dziś natrafiłem na łączkę zimowitów - jakieś dwadzieścia arów a na metrze kwadratowym po pięć-dziesięć kwiatów. Za to w lasach mnogość grzybów. Więc na dziś mam zagadkę mykologiczną i choć grzyby nie są roślinami to tradycyjnie mykologia wciągana jest do botaniki. A więc cóż to za dziwo?
Czy TO jest z gatunku koralówkowatych? Wygląda baśniowo,jak zamarznięty wodospad! Cudo!
Piękny okaz, bardzo efektowny.