-
Odp: Zestaw sypialny
Przeczytałam cały wątek ten i na forum patrzyłam też no ale nie znalazłam nic na temat tego czgoś...
http://www.fjordnansen.pl/site/?mod=...at=63&prod=336
chciałabym sobie coś takiego sprawić tylko nie wiem czy to wartą dawać taką kasę.. czytałam też na ngt.pl i tak średnio się o tym sprzęcie wypowiadają...
może macie jakieś doświadczenia i moglibyście coś poradzić?:)
-
Takiego materacyka używałem incydentalnie,ale mam kilka uwag: na zimę się nie nadaje (konwekcja),jak przedziurawisz (zdarza się) zostajesz z niczym,waży więcej niż "konwencjonalny" karimat ale zajmuje mniej miejsca,nie użyjesz jako poddupnika ani do legnięcia w przerwie marszowej na łące/nad rzeczką.Reasumując - chcesz mieć komfort,kup samopompę,a najbardziej uniwersalny i niezawodny jest dobry karimat.
-
no właśnie o to miejsce mi najbardziej chodzi....
komfort to i na gołej ziemi mogę z dwie noce... jak nie jest jakoś zimno bardzo
hmm no z karimatą to masz rację bo to fajne tylko no duże...
-
Jeśli chodzi o zajmowane miejsce,to faktycznie materacyk jest znakomity.Ale już tyle razy miałem podziurawioną samopompę,że mam zerowe zaufanie do dymanego,przy czym na dziurawej samopompie da się spać.Jest jeszcze jeden pomysł - mata Bundeswehr składana,zajmuje mniej miejsca niż normalna,ale też i cieńsza jest(spróbuj,ja się na niej wysypiam).Alumata jest najoszczędniejsza,ale i najcieńsza.Chyba jednak klasyk karimat jest nie do zastąpienia.
-
dzięki Browar za opinię:)
-
Żebyś nie myślała, że tak łatwo jest podjąć decyzję, to ja napiszę, że lubię ten wynalazek. Nigdy mi się tak dobrze pod namiotem nie spało jak na tym :wink: Tak, może się przedziurawić, koło ogniska się na tym nie usiądzie, za dnia na postoju też nikt tego dmuchał nie będzie... Ale któż nie ma wad? :mrgreen:
-
Też to mam, ale...dmuchanie jest nie powiem jakie, bo się boję minusa;-)
Jest tak niefajne, że teraz na Norwegię zabieram cienką karimatę-bo mam dość dmuchania!
Poza tym jest cięższy o połowę, no ale wygodny.
-
no właśnie... jak zawsze zdania podzielone ;)
ale chyba jednak i tak jest więcej przeciw niż za ;))
mam taką fajną karimatę cienka dość więc i tak twardo ale to to tam szczegół jest ;)
tylko trochę szeroka ;) a jest tak fajnie wykończona że mi szkoda jej obcinać ;)
-
dwa laata temu Czapa przebiła samopompe na biwaku zimowym i miała duże problemy-ten produkt działa tak samo więc nie polecam.Ale wolna wola:-)
-
calanthe-jeśli możesz podaj mi nazwę-do drobnych nie należę więc w nocy się nie mieszczę a to boli:-)