Odp: Policja szuka wandala, który zniszczył ścieżkę dydaktyczną w Bieszczadach
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
ale w tym wątku nie o hipokryzji...
Tu się zgadzam, choć panosząca się hipokryzja wszędzie i wszędzie, wdarła się oczywiście w zastępy tzw miłośników przyrody, ekoludów itp. i ukazuje swe oblicze w naszych bidnych Bieszczadach, a więc nas boli.
Zakłamanie w dziedzinie ochrony przyrody to oczywiście temat na jakiś oftopowy wątek. Lecz wydaje mi się, że byłby on niezwykle ciekawy. Może kiedyś się zbiorę i przypomnę zapomniany już dawno temu list PROPu ws mankamentów naszego systemu OP. Żaden publikator nie zajął się tą listą 70 kilku zarzutów. A z każdego wyłazi zakłamanie naszych elyt w tej dziedzinie.
I nie tylko elyt.
Pozdrawiam,
Sorry za oftopic
Derty
Cytat:
Zamieszczone przez
jotek
. Ale Buba łaskawie mnie sprowokowała pisząc: Nic dziwnego jak taka osoba zobaczy zerwana tabliczke to faktycznie nie pozostaje nic innego jak siasc i sie rozplakac bo caly pomysl na wedrowke bierze w leb. Choć wszyscy - łącznie z Moderatorem - wiedzą, że do mnie pije, broń Boże nie uważają, iż w ten sposób mnie obraża...
gdzies to napisalam ze to do ciebie?? pisalam ogolnie- setki takich ludzi spotyka sie w gorach.. a ze tak odebrales to juz nie moja wina..
chyba ze na zasadzie starego przyslowia: uderz w stół... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Fiaa
Szkoda, że nie szuka wandala, co Obnogę spalił. Najwyraźniej to wandalizm nie był.
przeciez to nie byl wandalizm tylko porzadkowanie terenu celem nadania bieszczadzkiej turystyce wlasciwego nurtu! czego maja sie po okolicy szwendac jakies podejrzane wloczegi- co to i za nocleg gminie kasy nie zostawia, w restauracji nie zjedza, a i potem bez szlaku poleza.. same straty! jeszcze szanowno turysci przyjada wywoskowanym autkiem, takich zobacza- ubloconych i niepachnacych fiolkami i co sobie pomysla o bieszczadach? jeszcze sie zniesmacza i nie wroca za rok?
obnoga zniknela jak zniknelo schronisko w negrylowie, suchych rzekach, chatka w komanczy, na wanka dziale, baza na jaworniku... i wiele wiele innych ktore pozostana tylko w naszych wspomnieniach..jak zniknela knajpka w dwerniku...tak jak znikaja tez opuszczone obiekty jak hotel robotniczy w tarnawie..
to tez nie byl dla mnie zwykly wandalizm.. to byla zapewne celowa akcja promujaca pewien trend...przeprowadzana zgodnie z prawem i za akceptacja duzej czesci spoleczenstwa..
przypomina mi sie piosenka kaczmarskiego
To już nie polowanie, nie obława, nie łów!
To planowe niszczenie gatunku!"...
tak sobie czytam i mnie olśniło, a gdyby tak wszystkie znaki przy drogach usunąc ? Ci co znają droge ew. są dobrymi kierowacmi to sobie poradzą, a reszta niech dokładnie planuje trasę i jeździ ostrożnie, a nalepiej niech sidzi w domu. Ruch się zmniejszy i bezpieczniej będzie.
a co do gór to skasować szlaki, znaki,
skasować infarstrukturę co się juz dzieje
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
obnoga zniknela jak zniknelo schronisko w negrylowie, suchych rzekach, chatka w komanczy, na wanka dziale, baza na jaworniku... i wiele wiele innych ktore pozostana tylko w naszych wspomnieniach..jak zniknela knajpka w dwerniku...tak jak znikaja tez opuszczone obiekty jak hotel robotniczy w tarnawie..
to tez nie byl dla mnie zwykly wandalizm.. ..
(na marginsie zniszczyć szlak to + , zniszczyć (spalić) chatę to -)
dobra dalej
przeorać obowdnicę, nie wpuszczać nigogo przypadkowego, żadnych matek z dziećmi, młodych bez doświadczenia, przypadkowych co nie wiedza po co itp.
i w końcu będzie normalnie, tylko prawadziwi miłośnicy w 100% przygotowani, znający góry, wiedzacy gdzie i po co idą w pełnym zachwycie nad otaczjącą przyrodą.
ale histeryzujecie...ale emocje :)))) mam wrażenie że niektórzy wręcz szochają i gryzą pieść pisząc posty na komputerze. a tymczasem na szlakach bieleją kości zaginionych turystów. Te nie zjedzone prze wilki i lisy rzecz jasna.
Przejdźcie najpierw wszystkie wyznakowane już szlaki, a okaże sie że nowe już wam nie będą potrzebne bo "złapiecie cug".
bo ja to się po górach z globusem szlajam :-P
no zupełnie poważnie, swego czasu nocowaliśmy w jakiejś szkole, patrzymy idzie ekipa: mapniki, plecaki, kompasy, noże a raczej bagnety, kurtki moro, no osprzetowieni że mucha nie siada, wiec raczylismy pożyczyć z szkoły globus i wedrujemy z naprzeciwka z pełną powagą komentyjąc trasę, wrażenia bezcenne :wink:
Fajnie jest wejśc do chaty socjologów na otrycie rozejrzeć sie i z niewinną miną mruknąc do siebie: "aaa... to jest ta słynna bacówka pod Honem:)" Usmiechajcie sie ludziska jak najwięcej:) pozdrawiam i spadam
Czy "wandal" zniszczył i zostawił,czy zniszczył i posprzątał?