Odp: Lepidoptera bieszczadensis
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Jak dla mnie to Lycaena hippothoe czyli czerwończyk płomieniec - samczyk. Ino mocno otrzepany i brzegi krzydełek nie takie białe jak trzeba. Charakterystyczne są takie malućkie kropeczki czarne na 2 parze skrzydeł. Glizdy obżerają się szczawiami i rdestem wężownikiem. Poza niezwykłą urodą tych motylków zaciekawia też ich dawna nazwa łacińska - Palaeochrysophanus hippothoe. Polecam łaskawej pamięci. Egzamin niebawem:P
Pozdrawiam,
Derty
Mówisz chyba o tym wcześniejszym, bo ten z ostatniego zdjęcia to na czerwończyka zamgleńca mi pasuje - samiczkę.
PS Kurcze nie zauważyłem, że zdjęcie zacytowałeś ;)
To ostatnie foto to raczej samica czerwończyka zamgleńca alem po 3 nalewkach i już mi się miesza;)
Pozdrawiam,
Derty
A swoją drogą Marcinie masz ciekawy zbiór fotek lycenidów:) Ja kiedyś je na szpileczkach stabilizowałem alem się wreszcie opamiętał:P To jedna z najcudniejszych grup motyli i szkoda było:/
1 załącznik(ów)
Motyle najlepiej na zdjęciach wychodzą. Kiedyś dawno temu - ze dwadzieścia lat - też miałem szpilkarskie zapędy, ale również szybko się opamietałem i niewiele stworzeń nabiłem na pal... Poza tym szpilić do gabloty po to, żeby mieć to po prostu jest chore. Lepiej sfocić. Bynajmniej nie wyblaknie, mole nie zjedzą i się nie zakurzy...
Tak na dobranoc jeszcze jeden okaz czerwonego motyla:
2 załącznik(ów)
na dobranoc:)
ps. również uważam, że to zamgleniec
co do marcinowego: dukacik, chłopak
Cytat:
Zamieszczone przez
kubaczartaluda
na dobranoc:)
ps. również uważam, że to zamgleniec
Namiotnik czeremszaczek - piękny:shock:.
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
Namiotnik czeremszaczek - piękny:shock:.
pudło, to nie jest czeremszaczek
Cytat:
Zamieszczone przez
kubaczartaluda
pudło, to nie jest czeremszaczek
To może Namiotnik jabłoniowy ?