Odp: Para prezydencka spocznie na Wawelu, w krypcie obok Józefa Piłsudskiego
Jeszcze jeden głos w temacie:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...ragnienia.html
Kardynał Stanisław Dziwisz oświadczył stanowczo, że to nie on podjął decyzję o pochowaniu pary prezydenckiej na Wawelu. W wywiadzie dla katolickiego włoskiego dziennika "Avvenire" podkreślił: "wysłuchałem pragnienia, wyrażonego przez rodzinę".
- To nie ja przedstawiłem propozycję pochówku na Wawelu. I nie znalazłem powodów, by ją odrzucić - powiedział metropolita krakowski w rozmowie z wysłannikiem gazety włoskiego episkopatu. Odmówił odpowiedzi na pytanie, kto z rodziny pary prezydenckiej złożył taką propozycję.
Na uwagę dziennikarza, że pojawiła się ona z politycznych kręgów zmarłego prezydenta, kardynał Dziwisz stanowczo zareagował: - Sugeruje pan, że działałem pod wpływem impulsu ze strony jakiegoś polityka? Tak nie było.
- Pozytywnie odpowiadając na prośbę rodziny Kaczyńskich inspirowałem się tym, co powiedział najwyższy reprezentant władz instytucjonalnych Polski, czyli tymczasowy prezydenta (Bronisław Komorowski), który natychmiast po tragedii wezwał Polaków do jedności i zgody narodowej, ponad różnicami politycznymi i ideologicznymi. I tak było - powiedział kardynał Dziwisz.
Nasuwają się refleksje:
1. Nikt już nie chce się przyznać do autorstwa tego pomysłu, a wręcz wszyscy podrzucają sobie ten gorący kartofel.
2. To nie był dobry pomysł od początku, ale jeśli się powiedziało A to trzeba mieć odrobinę cywilnej odwagi i powiedzieć: Tak, to był mój pomysł i to ja podjąłem tą decyzję, ponieważ uważam że ….. .
3. Prezydent mimo wszystko nie zasłużył sobie na taką farsę.
4. I jeszcze ta nieudolna próba wplątania Marszałka Komorowskiego w toczący się spór.
Jeszcze nie ma Go tam , a już się zaczęło.
"Posłowie Prawa i Sprawiedliwości wystąpią do minister edukacji z wnioskiem o wpisanie do programu nauczania obowiązkowych wycieczek szkolnych między innymi do Katynia i na Wawel "
http://wiadomosci.onet.pl/2156565,11...ynia,item.html
cd. farsy..a to dopiero początek.....
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
A miałem już nie pisać....
Czy osoba pisząca to uzasadnienie wie co się zdarzyło na Wawelu 17 września 1993 roku i 26 listopada 2008 roku. Polski Ludowej juz wtedy chyba nie było...
Pozdrawiam
Wie (przynajmniej odnośnie 1993). To jednak był w dalszym ciągu element "uzabytkowiania Wawelu. W końcu chowano premiera sprzed 50 lat. Teraz chowamy tam współczesnego bohatera.
Ps. Poseł PO do Andrzeja Wajdy:
http://dariuszlipinski.wordpress.com...ndrzeja-wajdy/
Proponuję temat kolejnego filmu. Niech będzie to film o polskim piekle nawet w obliczu śmierci i o grzechu liberum veto, od którego nie są wolni nawet bardzo wybitni ludzie. Nie wątpię, że jak zawsze nakręciłby Pan film znakomity. Tym bardziej jestem tego pewien po Pańskim apelu.
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
Czy osoba pisząca to uzasadnienie wie co się zdarzyło na Wawelu 17 września 1993 roku i 26 listopada 2008 roku. Polski Ludowej juz wtedy chyba nie było...
17 września 1993 pochowano na Wawelu stryjecznego dziadka mojej Julii.
A te wycieczki to rozumiem, że z lądowaniem w Smoleńsku?
Piskal to ona spokrewniona z Radziem?czy zbieżność nazwisk jest przypadkowa
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
A te wycieczki to rozumiem, że z lądowaniem w Smoleńsku?
Piskal to ona spokrewniona z Radziem?czy zbieżność nazwisk jest przypadkowa
Z Radziem nie, ale z gen. Władysławem Sikorskim tak.
Myślałam, że Radzio też, no ale to tylko zbieżność nazwisk w takim razie
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
Zabawne ,adwokat mafi pruszkowskiej,zdaję się ze nawet z jakims wyrokiem w zawieszeniu,poucza k.Dziwisza,i jest atorytetem nie tylko dla ,"Ludzi Honoru z Czerskiej",ale nawet dla kolegi z nigdzie badz....
Cytat:
Zamieszczone przez
pioabram
Zabawne ,adwokat mafi pruszkowskiej,zdaję się ze nawet z jakims wyrokiem w zawieszeniu,poucza k.Dziwisza,i jest atorytetem nie tylko dla ,"Ludzi Honoru z Czerskiej",ale nawet dla kolegi z nigdzie badz....
..wiedziałem.. normalnie wiedziałem że z mojego sięgniesz... cóż za bezmyślna złośliwość.. cienko w gaciach ...myślałem że na więcej Cię stać :)
Szkoda.. bo po "wrogach" nas cenią... nic to.. tylko żeby dopiec, nie po to żeby wypowiedzieć się w temacie...
Nie tyle autorytet osobowy(imputuj do lustra) co sam tekst.
Nigdziebądź z dużej litery .. i nad Osławą... gwoli jasności... najciemniej pod latarnią nieprawdaż?
Nie Księżyc.. to niech będzie i Wawel..