Odp: Gen. Karol Świerczewski, mało znany fakt z życiorysu.
masz rację- to właściwie Żukow wygrał wojnę. Doskonały strateg . "Waltera'' usunął z frontu, do szkolenia, dyplomatycznie, by nie narazić się Józiowi Słoneczko ...Oczywiście też nie był aniołem / wraz z Berią odpowiedzialny za masowe deportacje min. Ukraińców/ . Józio bał się panicznie jego sławy , nawet chciał go po wojnie rozwalić / uniknął aresztowania dzięki interwencji Koniewa/
Kto wie czy sotennemu Chrinowi z UPA ,nie postawią kiedyś pomnika w Jabłonkach za to że nas uwolnił od krwawego Waltera....
Cytat:
Zamieszczone przez
delux
Kto wie czy sotennemu Chrinowi z UPA ,nie postawią kiedyś pomnika w Jabłonkach za to że nas uwolnił od krwawego Waltera....
Na leczenie nigdy nie jest za późno.
Przy okazji więc:
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/arti...AT01/120429680
to był oczywiscie żart ,napisałem to specjalnie prowokacyjnie ,żeby zobaczyć reakcję......i wzbudzić emocję ......
Cytat:
Zamieszczone przez
delux
to był oczywiscie żart ,napisałem to specjalnie prowokacyjnie ,żeby zobaczyć reakcję......i wzbudzić emocję ......
Uważaj Młody.
Kto sieje wiatr zbiera burzę.
Z takiim zamiarem pisz na forum portali mediów polskich?
Mam nadzieję, że moderatorzy już wzięli Ciebie na celownik.
Rozumiem, że poza tym wszystko w porządku u Ciebie...
młody juz dawno nie jestem...a aluzju paniał,pozdrawiam.
Witam,
jakie NKWD? jaka "sprytność". Jak mógł kontrolować operację (powtarzam operację) Wisła, skoro podjęto Uchwałę 17 IV 1947 r. a początek - 28 IV 1947 r. UPA nie miała związków z NKWD!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Przerażające, że ta farsa jest dofinansowana z budżetu Województwa Podkarpackiego, ręce opadają...
A co mają powiedzieć władze takiego Kętrzyna. Mają Gierłoż i co? mają zburzyć, zamknąć. Historia jest okrutna - są jasne i cemne strony. Trzeba je pokazywać i... jak w Gierłoży czerpać pieniądze!8-)
Remasik a doczytałeś o co Sir Bazylowi chodziło? nie o to że stoi pomnik Świerczewskiego i ktoś sobie go przyszedł zobaczyć tylko że dostali dofinansowanie od UM na organizacje tejże imprezy.
Z Gierłożą myślę, że jednak jest inaczej, nie słyszałam przynajmniej aby świętowali tam datę urodzin czy śmierci Hitlera i brali jakieś dofinansowania,ale mniej obchodzi mnie tamten region więc mogłam pominąć coś.
Szanowna Pyska
Cytat:
Zamieszczone przez
Pyska
Remasik a doczytałeś o co Sir Bazylowi chodziło? nie o to że stoi pomnik Świerczewskiego i ktoś sobie go przyszedł zobaczyć tylko że dostali dofinansowanie od UM na organizacje tejże imprezy.
Z Gierłożą myślę, że jednak jest inaczej, nie słyszałam przynajmniej aby świętowali tam datę urodzin czy śmierci Hitlera i brali jakieś dofinansowania,ale mniej obchodzi mnie tamten region więc mogłam pominąć coś.
Impra zaczęła się w innym miejscu. Zakończyła w Jabłonkach.
Nie wiem jak długo stąpasz po tym padole.
Jednak mnóóóóstwo, mnóstwo pieniędzy jest marnotrawione.
Ta kwota to pikuś.
Jeżeli się kiedyś przespacerujesz pewnymi dolinami
spotkasz wiele niemych pomników.
Także z niedobrych czasów. Be.
Tamte milczą i chcą spokoju. Z dala od rozhisteryrowanej historii.
Tylko nieliczni tam zajrzą i pochylą się nad meandrami Naszej historii.
Tak po prostu - bo to Nasza cząstka.
Pozdrawiam