-
Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)
Mili darczyńcy, obecni i przyszli - mam nadzieję:grin:. Kamienie, w których zapisana jest prawda starowieku już się cieszą, że po 20 latach znowu pomożemy im oddychać i nie starzeć się tak szybko jak my się starzejemy.
Na dzień dzisiejszy mamy 1450 PLN, a to prawie połowa potrzebnej kwoty:!:.
DZIĘKUJEMY:!::!::!::-)
Zostały 3 miesiące, wierzę, że zdążymy uzbierać 3000 tysiące. Jak będzie więcej to się nie zmartwimy, zrobimy przy okazji coś jeszcze:lol:
Uprzejmie proszę tych z was, którzy nie dostali jeszcze od nas przesyłki o kontakt na adres: szymon@magurycz.org. Nie chciałbym nikogo pominąć:-?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
Na dzień dzisiejszy mamy 1450 PLN, a to prawie połowa potrzebnej kwoty
Raz jeszcze podniosę ten wątek, bo do uzbierania jeszcze druga połowa. Gdyby ktoś chciał a zapomniał :wink: to wszystkie informacje są w poprzednich postach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
Mili darczyńcy, obecni i przyszli - mam nadzieję:grin:. Kamienie, w których zapisana jest prawda starowieku już się cieszą, że po 20 latach znowu ...
Na dzień dzisiejszy mamy 1450 PLN, a to prawie połowa potrzebnej kwoty:!:.
po 20 latach, znaczy po 1990 ... czy ja się mogę publicznie zapytać, co można wykonać konkretnie, wedle dzisiejszych cen, za 3.000 ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
po 20 latach, znaczy po 1990 ... czy ja się mogę publicznie zapytać, co można wykonać konkretnie, wedle dzisiejszych cen, za 3.000 ?
Proszę bardzo. Tu jest odpowiedź. Cytat z tegoż wątku
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
Właśnie, tyle miejsc, tyle potrzeb, nieprzebrana historia... Wybaczcie zwłokę! Długo bardzo zastanawiałem się i jednak nalegał będę na jedno miejsce, co nie znaczy, że to jedyna możliwość.
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
To miejsce to Berehy Górne... a tam nagrobki rodziny Buchwaków, a to Iwana, dwóch Hryciów i Paraski Buchwak. Zajmowaliśmy się nimi, ale to było 20 lat temu... Nagrobki te ze względu na swoją formę są wyjątkowo ważne, cenne (choć najważniejsze jest to, że są i to czemu służą) i potrzebują regularnej konserwacji (ponowne oczyszczenie i odgrzybienie oraz odsolenie, utwardzenie, zaimpregnowanie, naprawa uszkodzeń, które pojawiły się w ciągu ostatnich lat - rozwarstwiena, eksfoliacja), którą możemy wykonać w V 2010.
Magurycz potrzebuje na to około 3000 zyły.
Co Wy na to???
-
Chris
powiem tak: gdyby wskazane działania miały nastąpić komercyjnie, można by było tę kwotę pomnożyć razy trzy co najmniej... Innymi słowy, to czego od was potrzebujemy to koszt chemii konserwatorskiej, koszt przemieszczenia się do Berechów ze sprzętem i koszt wyżywienia. Od początku jest tu mowa o akcji społecznej, której koszty ograniczamy do minimum, czyli tego czego nie możemy sami sfinansować. Sama praca odbędzie się bezkosztownie, taka natura Magurycza od początku.
Jeśli zamieszczony poniżej post Bertranda nie zadowala Cię, pytaj proszę dalej, a odpowiem chętnie, jak najbardziej publicznie, nie ma nic do ukrycia.
Wszystkim donatorom zamierzam wysłać rozliczenie, aby mieli jasność na co ich pieniądze zostały zużyte.
Ślę serdeczności cmentarne, choć nie śmiertelne w żadnym wypadku:-D
-
post Bertranda powyżej rzecz jasna...
-
AKTUALNY PLAN DZIAŁAŃ MAGURYCZA NA RZECZ OCHRONY SZTUKI SEPULKRALNEJ W ROKU 2010 – SEZON XXIV
- Berehy Górne, gm. Lutowiska, Bieszczady – cmentarz greckokatolicki – remont wybranych nagrobków i dokumentacja – 29 IV – 4 V,
- Baligród, gm. w miejscu, Bieszczady – cmentarz żydowski – zakończenie remontu macew, dokumentacja i odkrzaczania kirkutu – 26 VI – 10 VII,
- Mrozy i Szeligi, gm. Ełk, Mazury – cmentarze ewangelickie – remont nagrobków, dokumentacja, odkrzaczanie – 11 – 24 VII,
- Podkamień, województwo lwowskie, Ukraina – cmentarz „kozacki”, cmentarz polsko-ukraiński – remont wybranych nagrobków; Szargorod, województwo winnickie, Ukraina – cmentarz katolicki, żydowski i prawosławny – remont wybranych nagrobków – 25 VII – 15 VIII,
- Żydowskie, gm. Krempna; Zawadka Rymanowska, gm. Dukla, Beskid Niski – cmentarze greckokatolickie oraz krzyże i kapliczki przydrożne – remont nagrobków oraz wybranych obiektów małej sakralnej architektury przydrożnej – 18 VIII – 1 IX,
- Magura Małastowska, gm. Uście Gorlickie, Beskid Niski – cmentarz z I W.Ś. nr 58 – kontynuacja remontu, prace rekonstrukcyjne – 5 – 19 IX.
- Poza wskazanymi obozami może mieć miejsce szereg drobnych działań interwencyjnych.
Podczas każdego z obozów będą także miały miejsce warsztaty poświęcone ochronie szeroko pojętego dziedzictwa kulturowego, a w szczególności sztuki sepulkralnej.
POWODZENIE WSKAZANYCH OBOZÓW ZALEŻY OD TWOJEGO UDZIAŁU I POZYSKANIA FUNDUSZY, O KTÓRE STARANIA TRWAJĄ (jasność w tej materii będziemy mieli w czerwcu). TERMINY MOGĄ ULEC ZMIANIE!
UWAGA!!!
Na forum Magurycza - http://www.magurycz.fora.pl/ - w wątku „Planowane obozy Magurycza w 2010 roku”, dla każdego ze wskazanych obozów założony jest osobny temat. Tam też, po zalogowaniu się na forum, należy zaznaczyć swój akces, jednocześnie wysyłając na adres szymon@magurycz.org zgłoszenie, które powinno zawierać: imię, nazwisko, adres aktualny i zameldowania, e-mail, telefon i obozy, w których chcesz wziąć udział!
Szymon Modrzejewski, przewodniczący Magurycza
-
Tekst z forum Stowarzyszenia Dziedzictwa Mniejszości Karpackich
I. OBOZY INWENTARYZACYJNO-REMONTOWE 2010
1. STANKOWA i PASZOWA 26 LIPCA-8 SIERPNIA 2010 - cmentarze greckokatolickie. W ramach projektu również realizujemy działania edukacyjne w zakresie troski o zabytek i krajobraz kulturowy z dziećmi ze wsi Stankowa, Paszowa (i okolicznych: Zawadka, Wańkowa, Ropienka).
2. INWENTARYZACJA OBIEKTÓW CERKIEWNYCH (opuszczonych) we współpracy z Kołem Naukowym Budownictwa Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej - terminy i szczegóły zostaną podane później.
UWAGA! Tylko do ww. obozów jest prowadzona rekrutacja - ZAPRASZAMY! Kontakt: mniejszosci_karpackie@tlen.pl
II. DZIAŁANIA DŁUGOTERMINOWE POZAOBOZOWE SDMK
1. ZAGÓRZ-ZASŁAW 02.2010 – dokończenie działań w ramach projektu przywracania pamięci o Zwangsarbeitslager Zaslaw (obozie pracy przymusowej i miejscu kaźni dla miejscowej i przybyłej ludności żydowskiej). W późniejszym terminie cd. wybranych działań projektowych (wystawa, publikacje, ścieżka dyd., nowa aranżacja miejsca pamięci).
2. OLCHOWA – cd. przygotowań do remontu cerkwi (formalne mają się ku końcowi, pozostają fizyczne:).
3. PŁONNA weekend majowy - PRAWDOPODOBNIE. Remont cmentarza greckokatolickiego - współpraca z potomkami Płonnian.
4. POLANA – pomoc przy dokończeniu remontu cmentarza rzymskokatolickiego. Współpraca z mieszkańcami Polany.
5. LACHAWA LIPIEC-SIERPIEŃ 2010 - kontynuacja tworzenia ekomuzeum nieistniejącej wsi, w tym roku na etapie fizycznym, w poprzednim przeprowadziliśmy inwentaryzację i została utworzona dokumentacja zmian w porównanie ze stanem zawartym na mapach katastralnych historycznych (XIX w.).
6. TYRAWA WOŁOSKA MAJ-WRZESIEŃ 2010
a. cd. remontu cmentarzy rzymskokatolickiego (parafialnego) i żydowskiego.
Na przełomie 2009-2010 Fundacja Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego dzięki apelom SDMK formalnie uzyskała służebność drogi do cmentarza!
b. cd. tworzenia ścieżki kulturowo-przyrodniczej "W Dolinie Tyrawki".
c. dokończenie ogrodzenia wokół cmentarza gr.-kat.
7. ZAGÓRZ – remont pozostałości na cmentarza greckokatolickiego przy ul. Wolności.
8. NAGÓRZANY-NADOLANY – cmentarze greckokatolicki i żydowski. Rozpoznanie możliwości fizycznych i formalnych uporządkowania i remontu.
9. WOLICA – cmentarz greckokatolicki. Rozpoznanie możliwości fizycznych remontu wybranych nagrobków. Rekonesans cmentarzy w Bukowsku i Zboiskach.
10. PIĄTKOWA RUSKA - cmentarz greckokatolicki. Rozpoznanie możliwości
fizycznych i formalnych uporządkowania i remontu.
źródło:http://www.sdmk.fora.pl/projekty-obo...0,144.html#712
-
1650 zyły na dzień dzisiejszy:razz:
DZIĘKUJEMY
PROSIMY O WIĘCEJ:!:
-
1900 na dzień dzisiejszy:):):)
Jeszcze tylko 1100 i będzie git:):):)
-
Od mojego postu 278 trochę czasu minęło i poczuwając się do jakiejś tam odpowiedzialności za akcję i jej powodzenie, pozwalam sobie tutaj na trochę agitacji, która dla każdego „udziałowca” jest już w gruncie rzeczy szczytna nie tylko przez wykup „akcji”, ale przez samozadowolenie z dania czegoś od siebie. Dający tworzą krótki łańcuszek dobroci… wpłacający – wykonujący – odnowiony cmentarz.
Pomyślmy… jak fajnie później przystanąć w Berehach Górnych na cmentarzu i cicho pomyśleć… mam w tym jakiś udział… pomogłem uratować historię zaklętą w kamieniach.
Ja sam nie omieszkam wpaść w maju i popatrzeć na wynik pracy Magurycza, do czego też wszystkich Was do tego namawiam.
Nie bądźmy więc pasywni i zepnijmy się w sobie, przekażmy troszkę złociszów na konto Magurycza. Szymon wraz z ekipą poświęcają swój czas wolny, wysiłek i serce na dzieło odbudowy a My Forumowicze dajmy trochę gotówki na cmentarzyk w Berehach Górnych.
Obserwując jak wpływa kasa widzę zazwyczaj okrągłe kwoty a przecież nie muszą być takie, przecież nikt nie oczekuje byśmy okrągłych sum dawali. Możemy dawać kilka, kilkanaście złotych a także z końcówkami liczonymi w groszach. Cel w tej chwili mamy jeden 3 000 ZŁ DO 26 KWIETNIA 2010 ROKU.
Brakuje 1100 zł!!! Czas zaczyna nam już uciekać, więc dotarcie do wspomnianego celu jest w kieszeni każdego z Was. Naprawdę nie trzeba wiele wpłacać, ale gdy to zrobi wielu to Wszyscy mamy satysfakcję, że daliśmy radę.
-
Drodzy darczyńcy:-).
Wam dziękuję po raz kolejny:!:, wasza postawa wzrusza, wzbudza podziw i daje wiarę w dobrych ludzi. To pierwsza akcja, która przyniosła tak pokaźną kwotę. Znaczy to rekord, ale wierzę, że może być wyższy znacznie i nasze plany obrócą się w czyn.
Drodzy przyszli darczyńcy:-).
Wam bardzo chciałbym podziękować w imieniu kamieni starowieku w Berehach:!:
Na dzień dzisiejszy czytający i piszący czasem na tym forum uzbierali
1950 PLN.
Potrzeba, jak przypomniał Recon1, 3000 PLN.
Prosimy.
P.s.: szkoda, że każdy napisany na tym forum post nie może stawać się jedną złotówką na przykład:lol:
-
Do podziękowań za wpłaty, które wysyłam pocztą dołączał będę film o Nowicy - wsi pełnej Łemków i przyjezdnych - powstały w zeszłym roku :)
-
I jeszcze żebyście nie musieli szukać w wątku nr konta:
STOWARZYSZENIE MAGURYCZ
Nr konta (PKO BP): 52 1020 1026 0000 1102 0118 9554
Koniecznie z dopiskiem "Berehy Górne"
-
Przypominam także, że każdy darczyńca może odpisać darowiznę, która w skali roku nie może przekroczyć 6% dochodu. Taka jest moja wiedza. Jeśli jest inaczej proszę dać znać.
-
No i mam wreszcie jakąś wolną kasę, ale teraz wyjdzie, ze tak poleciałam na ten łemkowski film :(
Wpłacę cosik, ale dużo nie moge, przepraszam...
-
Dziabka, każda wpłata się liczy, a jeśli ten i ów pomyśli że "poleciałaś", to ja powiem tak: przynajmniej na intrygujący film:):):)
-
Na dzień dzisiejszy jest 2080 zyły:-) (nieco ponad 69% potrzebnej kwoty), czyli jeszcze tylko nieco mniej niż 31% potrzebnej kwoty, znaczy: 920 zyły. Listy z podziękowaniami ślę jutro:smile:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
Na dzień dzisiejszy jest 2080 zyły:-) (nieco ponad 69% potrzebnej kwoty), czyli jeszcze tylko nieco mniej niż 31% potrzebnej kwoty, znaczy: 920 zyły.
Wszystkim odkładającym wsparcie akcji "na później" przypominam, że:
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
prace w Berehach zamierzamy wykonać na przełomie IV i V 2010.
To oznacza, że kwietniowa pensja będzie to ostatnią, z której można coś uszczknąć na Berehy Górne. Trzeba działać teraz :mrgreen:
-
Ściśle 29 IV - 4 V:!:
26 IV jest ostatnim dniem, w którym mogę zamówić chemię konserwatorską, niezbędną absolutnie:!:
-
no , ludziska-szarpnijmy się jeszcze-BO BEZ CHEMII ANI RUSZ !!!!:!:
-
Szymonie, moja gorąca prośba... jeśli Ci czas pozwoli, to teraz w okresie finiszu akcji, informuj na Forum o każdej wpłacie, która zbliża nas do celu.
Mam 100% wiarę uzbierania wyznaczonej kwoty, chociaż spodziewałem się, że będzie łatwiej.
Ale jak widać... Forum lubi emocje. ;)
Aż mi trudno uwierzyć, że jest problemem wysupłać 5... 10... 15... ? zł) złotych i udać się na pocztę/do banku/zrobić przelew z komputera (chodzić przecież potrafimy po górach, więc po płaskim i schodach też). Pomijam fakt, że ta szczytna akcja sporej grupie Forumowiczów się nie podoba i mają to w... hmmm ..., ale popierających gorąco namawiam do drobnych wpłat, każda wpłata to bliższy cel i wewnętrzna satysfakcja. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon1
....
Pomijam fakt, że ta szczytna akcja sporej grupie Forumowiczów się nie podoba i mają to w... hmmm ....
Możesz wyjaśnić, na jakiej podstawie tak twierdzisz? To, że ktoś nie ma zamiaru dawać kasy, nie znaczy, że komuś ta akcja się nie podoba.
-
Wybaczcie "ciszę", jestem w rozjazdach, ale mamy już 2500 PLN :grin: co cieszy niezmiernie:!::!::!: Hmmm, jestem w rozjazdach także dlatego, że poza emocjami związanymi z kasą towarzyszą mi inne emocje, jak najbardziej związane z cmentarzem w Berehach, ale o tym napiszę po 4 V, bo to... trudna sprawa:roll:
Dziękujemy za wpłaty. Listy dla darczyńców wkrótce wyślę, znaczy raczej we wtorek, bo dziś już nie zdążę.
-
Na podstawie swojego domniemania.
"To, że ktoś nie ma zamiaru dawać kasy, nie znaczy, że komuś ta akcja się nie podoba"... to też zapewne domniemanie.
Jeśli uraziłem Forumowicza ,który popiera akcję a nie ma zamiaru dawać kasy, to go serdecznie przepraszam. Jednak namawiam by poparcie duchowe poparł praktycznym.
-
Reconie, to czy ktoś wspomaga dobrowolną aukcję jest tylko jej/jego prywatną decyzją. Można a nawet należy zachęcać do poparcia ale nigdy, przenigdy! nie wolno karcić ani machać palcem tym, którzy mają inne zdanie. Tu nie sprawdza się zasada kija i marchewki, na tym polu działa tylko marchewka :mrgreen:
Jest milion i jeden powodów, które mogą wpływać na decyzję o braku finansowego poparcia dla tej czy innej szczytnej akcji. To, że Ty ich nie widzisz, nie oznacza, że ich nie ma. Jeżeli jesteś zainteresowany mogę przysłać Ci kilka przykładów na PW.
Co napisawszy szczerze zachęcam for(um)owiczów do udziału w aukcji :mrgreen: Brakuje nam jeszcze tylko 500zł, wszak to drobiazg dla nas, prawda?
-
Pozostaję pod wrażeniem osób, które do tej pory postanowiły wesprzeć Magurycz w jego staraniach, i to w materii, która na pozór wydaje się być odległa, a jednak wywiera wpływ... to wsparcie świadczy o tym, że jest wielu ludzi którzy patrzą na świat szeroko otwartymi oczami i dostrzegają wiele, dostrzegają sens, co nie zmienia faktu, że każdy z nas widzi inaczej i to jest wartość i niech każdy postępuje tak jak mu rozum, serce czy zwykła ekonomia istnienia mówi:-)
Jeszcze tylko 500 zyły:grin:, a z resztą poradzą sobie ludzie z: Biecza, Cieklina, Szczecina, Gdańska, Warszawy, Nowicy, Ustrzyk Dolnych, Gliwic i... Finlandii:grin:
-
za parę godzin będę w Berehach i pozdrowię od was kamienie :):):)
-
przybyło złotych 30 :smile:
czyli mamy 2530:smile:
jeszcze tylko 470:smile:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
Berehy Górne... a tam nagrobki rodziny Buchwaków, a to Iwana, dwóch Hryciów i Paraski Buchwak.
Jeden z pacjentów:
http://www.bmiller.pl/forum/2010/buchwak1.jpg
http://www.bmiller.pl/forum/2010/buchwak2.jpg
W "Bieszczadach" Rewasza jest starsze zdjęcie tego nagrobka, porównajcie je ze stanem obecnym (dokładnie wczorajszym). To m.in. na tego pacjenta Magurycz potrzebuje jeszcze te 470zł.
-
O tym niezwykłym nagrobku Hrycia Buchwaka, który zrobił on własnymi rękoma w 1926 roku, obszerniej w najbliższym numerze "Bieszczadów":-), tam także jego zdjęcia z końca lat 80-tych.
-
Taka dość ponura informacja z ostatniej chwili: cmentarz greckokatolicki w Berehach Górnych nie jest cmentarzem w sensie prawnym. Tyle wiem na dzień dzisiejszy i niestety mogę wam zdradzić, że taki stan dotyczy wielu cmentarzy, w południowo-wschodniej Polsce głównie greckokatolickich i żydowskich... Wedle mnie złamano przepisy ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych, ale niestety na ogół stało się to już dawno temu... Wiele by o tej kuriozalnej sytuacji pisać, ale o tym kiedy indziej, choć sprawa jest cholernie poważna..., obawiam się że dotyczy bardzo wielu cmentarzy w Bieszczadach...
-
też mi się coś takiego obiło o uszy...to rzeczywiście ponura sprawa. coś z tym trzeba zrobić....( własność LP ?? )
-
Wiesz, najgorsze jest to, że to nie jest kwestia tego jednego (akurat szczególnego dla mnie osobiście) przypadku. Zatem trzeba myśleć o rozwiązaniach systemowych, że tak powiem, a póki co to przerasta moje możliwości, możliwości mnie jednego.
Wedle tego co wiem właścicielem cmentarza jest Skarb Państwa, a władającym park, co już samo w sobie jest kuriozum...
-
Przez całe lata ignorowałem kwestie prawne... teraz widzę, że to błąd, poważny błąd...
-
to , że nie dotyczy tylko Berehów, ale też i innych miejsc pochówków , to wiem. Trzeba poszperać w przepisach...kiedy cmentarz PRZESTAJE być cmentarzem ? ( czy w ogóle jest to możliwe ? ) .Bo co-ileś lat upływa od ostatniego pochówku - i jest już jakimś miejscem , które można inaczej wykorzystać ???
Prawo, nawet złe, jest prawem...ale je zawsze można zmienić....
-
Tomas
żaden cmentarz nie przestaje być cmentarzem w ramach jakiegoś "automatu":!::!::!: Owszem, po 40 latach od ostatniego pochówku jest możliwość użycia terenu cmentarza do innego celu, ale to wymaga zgody, w przypadku cmentarzy wyznaniowych, właściwego związku wyznaniowego. Tu, w przypadku zdelegalizowanej po wojnie cerkwi greckokatolickiej, pojawia się kłopot. Tę zgodę też można ominąć, ale tylko wtedy kiedy ważny interes społeczny tego wymaga... uczynienie z działki cmentarnej pastwiska nie jest ważnym interesem społecznym...
Cmentarz można zamknąć (co nijak nie oznacza jego likwidacji) albo zlikwidować (z ważnych przyczyn społecznych). Nie będę tu wyłuszczał mnóstwa zawiłości.
Powiem tak, nie uważam aby stosowną sytuacją był taki teoretyczny przypadek: potomek dajmy na to Buchwaków chce remontować nagrobki przodków i co:?: Ma pytać o zgodę park narodowy:?: Kuriozum:!::!::!: Kpina:!: Obciach do sześcianu:!:
Zwłaszcza, że ten cmentarz nie figuruje w rejestrze zabytków. To osobna sprawa, bo cmentarz wpisany do rejestru wcale nie musi być cmentarzem na mapie, liczy się wpis, i to trza będzie w końcu zrobić.
Ale jakim chamskim prawem się posłużono:?: Nie wiem... Szperać nie tyle trzeba w przepisach, co w decyzjach podejmowanych z naruszeniem prawa, głównie w latach 70-tych, ale nie tylko...
-
Zapewne też słyszałeś o cmentarzach (np. w Bielicznej), które sprzedano z AWR jako działki rolne albo łąki nawet nie informując nabywców że tam był cmentarz.
Zaś AWR przejęła je po jakichś tam PGR-ach, które to z kolei przejęły je jakimś tam prawem (kaduka) po Akcji Wisła.
Takich przypadków było w Beskidzie Niskim więcej, ja czytałam o kilku ale akurat Bieliczną zapamiętałam.
Przez całe długie lata nie było tam nic, po prostu zarastające łąki i nikt o te miejsca nie dbał.
Kiedy ziemia w Beskidzie Niskim zrobiła się cenniejsza - zaczęto ją sprzedawać - i sprzedano wraz z cmentarzem.
Dobrze jeśli przynajmniej nowy właściciel o te miejsca dba.
Edit:
Zresztą nie takie cuda działy się w PRL z prawem własności.
Pozdrowienia
Basia
-
Basiu
to dzieje się dalej niestety i te rzekomo peerelowskie cuda żyją też dalej...Klucz mentalny tkwi w tym, co sama napisałaś: "... nie informując nabywców że tam był cmentarz." Rzecz właśnie w tym, że cmentarz jest cmentarzem dopóty dopóki pochówki są... i oddalając się od mentalnych kwestii.. cmentarz zlikwidowany wedle ustawy powinien przejść procedurę likwidacji: pochówki winny być ekshumowane (choćby symbolicznie), nowy właściciel winien zadbać o zachowanie (lub przeniesienie we wskazane miejsce) pamiątek o wartości historycznej i artystycznej (bardzo niejasna kategoria nie służąca lokalnemu dziedzictwu, które dla niektórych jest jedynym)... Oj wiele by pisać o tym można było...
-
Szymon.
Ty jako specjalista w tej dziedzinie, może napiszesz artykuł przedstawiający problem, np. do gazetek górskich.
A jak by coś zaszumiało w eterze to można by nawet wysłać jakieś pismo do władz z podpisami.