Odp: A mam jeszcze jedną zagadke dla was:D nr 5:D6
Cytat:
Zamieszczone przez
mate
Gdzie jest ten krzyż?
Grób nieznanego żołnierza austryjackiego, który zginął podczas bitwy na stokach Działu powyżej Kołonic i Bystrego w dniach 30-31 stycznia 1915 roku.
Krzyż tam właśnie stoi, jakieś 5 metrów od niebieskiego szlaku tymże Działem prowadzącym. Ok. 15 minut od zwornika ze szlakiem zielonym do Jabłonek, tuż za szczytem 874.
Pozdrawiam:grin:
Ostatnio ktoś tam dorzucił skorodowany fragment łuski jakiegos pocisku
Odp: Znasz Bieszczady? Detale
Myślę Barnabo drogi, że lepiej jak zagadki są w formie załącznika, nie odnośnika... nie będę zgadywał 'bo, dlatego, że' (cytat!) mi się nie chce na inne strony włazić...
1 załącznik(ów)
Krótkie pytanko zanim ruszę w sobistyczne rejony europy :)
Gdzie znajduje się ten najwygodniejszy (moim i nie tylko zdaniem) fotel w Bieszczadach?;)
PS na zdjęciu to nie ja :-P
Mało ważne - chyba pamięta czasy króla " Ćwieczka " :mrgreen:.
[quote=damian;47269]
Gdzie znajduje się ten najwygodniejszy (moim i nie tylko zdaniem) fotel w Bieszczadach?;)
Czy to nie jest Krywe?
Domek obok szlaku / drogi polnej. Na froncie domku wisi jakaś afrykańska maska.
1 załącznik(ów)
Masz rację, to w krywem ale nie w domku, o którym mówisz :) Ty masz na myśli ten na zdjęciu poniżej, zaś fotel, pamiętający czasy króla Ćwieczka, jest na wyposażeniu chatki, stojącej dokładnie naprzeciw domu Tośki.
pozdrawiam
A przy okazji, to czy ktoś wie, kto w tej chatce bywa (tej na zdjęciu)?
Aaaa, czyli to ten dom, w ktorym ktoś strzela z wiatrowki od puszek po piwie??? :grin: Może nie nagminnie, ale widziałem pozostałości takich zabaw chyba 2 razy.
Przy tej chatce na zdjeciu nigdy nikogo nie widzialem. Nie widać śladów użytkowania, ale także nie niszczeje od paru lat. Ktoś się musi tym opiekować chyba.
Zagadka Nr 6 :
Ponoć budzą się bieszczdzkie niedzwiedzie ? Gdzie można spotkać tego z zagadki numer 6[/quote]
To w Lutowiskach, symbol Bieszczadzkiego Produktu Regionalnego :grin:
Zagadka numer 8, czy to nie przypadkiem Teleśnica?
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
Czas na zagadkę nr 12
Kolejny bieszczadzki detal . Co to jest ? Gdzie to jest ?
To ruiny klasztoru Karmelitów Bosych w Zagórzu,