Odp: Beda strzelac do wilków
Cytat:
Zamieszczone przez
Sonka
Coś mi się zdaje, że rozpoczęła się kampania wyborcza w samorządach, temat wilczy powraca, w kościołach czytane są przez księży protesty przeciwko poszerzeniu parku narodowego. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że BdPN nie będzie w żadnym wypadku powiększany.
Hej,
Właśnie procedowany jest w Sejmie obywatelski projekt ustawy OP, w którym likwiduje się uzgodnienie przez samorządy projektów poszerzenia lub tworzenia PN-ów. Jak to rozsierdziło samorząd, to widać po działaniach w gminach w pobliżu PN-ów. Wreszcie, miejmy nadzieję, o obiektach cennych, należących do całego narodu, nie będzie decydować hałastra zakłamanych lokalnych politykierów, którym nie w smak przywrócenie właściwego znaczenia słów 'ochrona przyrody':)
Przepraszam za OT, ale sprawa ważna jest i dla nas, bo chodzi o tereny bliskie Bieszczadom i sercom wielu z nas czyli o Turnicki PN:)
Pzdr
Derty
Amen. Na szczęście nikt nie chce podpisywać protestu samorządowców. Byłam zaangażowana w zbieranie podpisów pod obywatelskim projektem, cieszył się on dużym poparciem społecznym.
Nie wiem, czy jest sens powoływać Turnicki PN. Tam nie ma już co chronić.
Jak to nie ma?
Mnóstwo martwego drewna,imponująca ilość chronionych i rzadkich gatunków chrząszczy,
ciekawe, naturalne fragmenty drzewostanów, mnóstwo ptaków z akcentem na drapole (orlik, orzezł przedni, ural)
Naukowcy, którzy niedawno zaczęli badać te tereny sa pod ogromnym wrażeniem ich bioróżnorodności!
Cytat:
Zamieszczone przez
biały wilk
" ...Problem odstrzału przez Słowaków zwierząt żyjących na pograniczu nasila się od kilku lat. Nasi południowi sąsiedzi twierdzą, że robią to w obawie o ludzkie życie. ..."
Ciekawy jestem ile jest ataków wilków na ludzi na Słowacji ?!
Może uda się stworzyć strefy buforowej na granicy Słowacko - Polskiej -> choć jestem ostatnią osobą która miała by wywierać wpły, bądź mówić co kto ma robić u siebie w kraju.
Jak się boją wilków to aż dziw, że jeszcze tylko niedźwiedzi u nich jest.