Odp: Konflikt polsko-ukraiński [wcześniej "Historia Bieszczadów"]
Owszem, od tego zamiatania szczotka się zużyła kompletnie i do spodu.
Miałem okazję czytać scenariusz, czarno-biały scenariusz: dobry Polak versus zły Ukrainiec. Ten film narobi więcej szkód niż pożytku - wedle mnie - a uczciwość jest niestety pojęciem względnym. Szkoda, bo - nie tylko wedle mnie - obecna sytuacja na Ukrainie, mimo swojej dramatyczności, jest świetnym gruntem do budowania innych niż do tej pory relacji i to się dzieje, ale znacznie bardziej na poziomie ludzi i organizacji pozarządowych, a znacznie mniej na poziomie państwowym.
Nie podzielam Twojego zdania i mam nadzieję, że ten film może tylko pomóc także Ukraińcom. Nie wszyscy Ukraińcy byli kiedyś zwolennikami Bandery i nie wszyscy są dziś. Jest bardzo wiele przykładów heroizmu po ukraińskiej stronie i liczę, że to też będzie pokazane. To nie musi być relacja dobry-zły a raczej pytanie o człowieczeństwo i jego zaprzeczenie. Świat i dziś jest pełen niesprawiedliwości i okrucieństwa a nasza(moja) bierność nie wystawia nam(mi) najlepszego świadectwa.
Na szczęście wkrótce zapanuje ład i porządek bo ustaną te spory o konflikt polsko-ukraiński.
Parlament w dniu 9 kwietnia 2015 roku uchwalił ustawę, która nakazuje oddawanie czci bojownikom UPA
Cytat:
a także stwierdza, że „pogardliwy stosunek” do bojowników o niezależność, przeszkadzanie w realizacji ich praw, a także publiczne negowanie legalności walki o niezależność Ukrainy jest bezprawne i podlega karze w ramach obowiązującego prawa (ustawa nie zawiera przepisów karnych ani nie odwołuje się do konkretnych zapisów kodeksu karnego).
*
Skończą się na forum niekończące dyskusje.
p.s. mam nadzieję , że p. Smarzowski weźmie sobie pod uwagę groźbę kary i zrobi dobry film
*http://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/...ekomunizacyjne
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Na szczęście wkrótce zapanuje ład i porządek bo ustaną te spory o konflikt polsko-ukraiński.
Parlament w dniu 9 kwietnia 2015 roku uchwalił ustawę, która nakazuje oddawanie czci bojownikom UPA
(...)
Parlament polski, czy ukraiński? Bo nie zrozumiałem.
A poprawności politycznej mam po dziurki w nosie, ona do niczego dobrego nie prowadzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
DUCHPRZESZŁOŚCI
Parlament polski, czy ukraiński? Bo nie zrozumiałem.
Ale prowokujesz, czy zwyczajnie rżniesz głupa ?
Wygląda na to, że obudziłem niechcący dyskusję która toczy się w niezamierzonym przeze mnie kierunku. Mówiąc o produkcji filmu Wołyń chodziło mi o to, że podziwiam Smarzowskiego za odwagę i uważam go za człowieka bardzo zdolnego i uczciwego . Jeszcze nie wiem czy jego film będzie tożsamy z moim wyobrażeniem wołyńskiej apokalipsy. Wiem co pisał Srokowski i także wiem to, że to ma być film o miłości, którego tłem są tamte potworne czasy.
Nawiasem mówiąc nie sądzę, żeby Niemcy mieli pretensje do Wajdy za film Kanał choć wcale nie są w nim i w wielu innych pokazani w dobrym świetle.
"Ojczyzna- to ziemia i groby
Narody tracąc pamięć- tracą życie"
C.K.Norwid
Niedziela 11 lipca 1943 dla wielu rodzin była jednym z najtragiczniejszych dni II wojny światowej. Pamiętamy.
Jesienią W.Smarzowski zakończył zdjęcia do filmu Wołyń. Można powiedzieć, że teraz zapadła cisza przed burzą. Burzę może wywołać pazdziernikowa premiera filmu.
Wydam teraz kilka pomruków zadowolenia z faktu, że wreszcie będzie szansa na pozbycie się traumy i rozpoczęcie w relacjach czegoś nowego, mam nadzieję- lepszego.
W filmie mają być sceny, na których Srokowskiemu zależało, i które są udokumentowane historycznie. Wątki miłosne są podparte faktami historycznymi a z faktami,jak mówi Srokowski się nie dyskutuje.
O pracy przed i w trakcie Srokowski mówi:
- są potężne naciski, naciski ukraińskie. Przyjeżdżali tu specjalni agenci że tak powiem, ukraińscy, tutaj do Polski i występowali w różnych ośrodkach TV z krzykiem: "co to jest, że powstaje taki film!"
Dalej St. Srokowski mówi:
-Jakim prawem przychodzą tutaj Ukraińcy żeby nam dyktować co może a co nie może powstać - jakim prawem na Boga?!
Ale mamy też polskich agentów, agentów polskich którzy we wszystkich telewizjach zadają głupie, bezsensowne pytanie: "po co ten film, komu jest potrzebny?"...
Trzeba przyznać, że w sprawie ludobójstwa na Wołyniu panuje w Polsce dziwna cenzura prawie jak za PRL'u,natomiast Rosjan można obrażać jak się chce i ile się chce,często wymyślając rzeczy nieprawdziwe. Dlaczego tak jest?
Jasne, zwłaszcza pewnie ze dwie setki książek (zapewne więcej) na temat Wołynia wydanych w ostatnich dwóch dekadach to wyraz cenzury..., konferencje, materiały w internecie w setkach takoż, cenzura w natarciu...