Pytanie o nocleg, co polecacie itp. itp.
Tak sobie czytam ostatnio forum i mnie przerażenie ogarnia, wiem jest info z wykrzyknikiem ze nie udzielamy takich i takich informacji o noclegach ale żeby od razu na ludzi z ryjem wyskakiwać, nabijać się z nich... Może delikatniej zasugerować że jest wyszukiwarka na forum, są linki do serwisów a nie od razu zrażać ludzi do forum, Bieszczadów, - bo tu sami wyjadacze a żółtodzioby precz i ucha ha temat do nabijania się z kogoś. Albo ignorujmy albo dajmy wskazówki bo każdy z nas kiedyś tam pierwszy raz w te Bieszczady jechał, miał dreszczyk emocji, wiele pytań a nie miał netu ;) A teraz jest ekipa exportów i jak ktoś nie wie gdzie co i jak i zada głupie pytanie to dostaje kopa.
Nie bądźmy samolubni lepiej tu dać poradę i ktoś pojedzie będzie szczęśliwy niż dostanie po uszach, wyśmieją go i tak pojedzie, a złość zostawi butelkę po pepsi na szlaku.
Bieszczady są dla wszystkich, ci co głupawe pytania zadają też może je pokochają jak my wszyscy .
Re: Pytanie o nocleg, co polecacie itp. itp.
Cytat:
Zamieszczone przez irek
Tak sobie czytam ostatnio forum i mnie przerażenie ogarnia.
Podzielam w tym wypadku Twoje zdanie, a przynajmniej w wiekszości. Niektóre wątki nie są zbyt sympatyczne. Obawiam się, że "wyjadacze" o których piszesz dawno sie z tego forum wyniesli, albo nie chcą zabierać juz głosu - mam na myśli "starą gwardie", sam też odzywam sie już sporadycznie.
Ale trzeba tez oddzielić pytania z sensem osób które sa naprawdę w potrzebie od wpadniecia na forum jak bomba i bla,bla dawać mi tu byle szybko. To forum nie jest pod tym względem specyficzne - tak jest na każdym prawie forum i grupach news - pytania, które co chwile sie powtarzaja nie sa mile widziane. Jezeli pada wątek "5 dni w Bieszczadach" do niego jakies odpowiedzi, a za chwile nowy temat "6 dni Bieszczadach", itp - no to jednoznacznie świadczy o tym, że gosc wpada, nie czyta ani jednego posta, nie odpala Google, tylko pisze co slina i potem ma pretensje, że sie go zbyło,albo że nie dostał odpowiedzi. Generalnie kultura wypowiedzi na forum, dbanie o dobra atmosferę na forum, nie powinno być jednoczesnie przyzwoleniem na całkowite zwolnienie z myslenia i zaangazowania osoby zadającej pytanie. Troche samodzielności i posługiwania się mózgownicą nikomu nie zaszkodzi. Sam zreszta dobrze wiesz, że na zdecydowaną wiekszosć pytań odpowiedzi sa albo na forum,albo na Google, a zwłaszcza pytan o noclegi - gdzie dane znajdują się np. na Twojej oraz Darka stronie (bo są to najbardziej rozbudowane bazy z informacjami o noclegach), tylko trzeba sobie znaleźć, wklepac te 3 słowa do Google i przejrzec pare stron. Generalnie nie jest dziwne, że nikomu nie chce sie odpowiadać n-ty raz na to samo pytanie, tylko dlatego, że pytającemu nie chce sie przeczytac kilku postów niżej. Do tego dochodzi jeszcze precyzja zadawania pytań - co sugerował Michał. Jeśli ktoś chce żeby mu dac liste pól z prysznicami w całych Bieszczadach - to odpowiedzi padły, takie jakie padły.
Natomiast całkiem osobną sprawą, jest udzielanie odpowiedzi w dziale "Opinie turystów" typu "hahaa", "hihihi". Było juz o tym kilka razy - więc nie ma co gadać po raz kolejny. Tego typu posty będą trafialy od razu do kosza. Sam możesz równiez się w to włączyc - w miarę mozliwości oczywiście. Będzie wieksza przejrzystość, więcej postów na temat i łatwiejsze wyszukiwanie.