Przy okazji przenosin na nowy serwer zaliczyliśmy 24 godzinny pad forum.
Przepraszam za problemy i proszę o sygnały jeśli coś nie będzie działać prawidłowo.
Wersja do druku
Przy okazji przenosin na nowy serwer zaliczyliśmy 24 godzinny pad forum.
Przepraszam za problemy i proszę o sygnały jeśli coś nie będzie działać prawidłowo.
Może się mylę ale od jakiegoś czasu serwer strasznie się ślimaczy,pasowało by do tych przenosin :(
ja też mylę się w podobnym wrażeniu (bo poprzednio nie zwracałem uwagi na tempo otwierania, a teraz jakoś to zwraca uwagę) :wink:Cytat:
Zamieszczone przez Browar
Witam,
U mnie nie widać problemów - jestem na neostradzie.
Pingując serwer forum czasy są ok.
Proszę przetestujcie serwer od Was w identyczny sposób (choć to nie jest w pełni miarodajny test może cos się uda ustalić)
Teraz u mnie wyszło średnio 12ms,ale też w tej chwili normalnie stronka działa.Wiszę na Chello 1Mbps.Spinguję jak się będzie ślimaczyło.
W slowlogu mysql widzę pewne niepokojące zapisy. I to w zasadzie mogłoby się zgadzać. Strona owszem ładuje się ok a problemy wystepują w warstwie komunikacji między serwerem www a bazą.
Właśnie spingowałem serwer,średnio 12ms,a strona otwierała się kilka minut,podstrony trochę szybciej,ale zdrada.
Problem polega na tym, że forum gotuje serwer. Ponadnormatywna liczba wywołań powoduje, że serwer poprostu nie daje rady - teraz muszę znaleźć przyczynę w skrypcie.
Ok - to mamy nowe forum :)
Stara wersja phpBB była mocno zmodyfikowana. Ostatnio wraz z nadchodzącym szczytem sezonu pojawił się też szczyt w odwiedzinach forum.
To plus braki phpBB + modyfikacje doprowadziło do niewydolności serwera na którym nasze forum jest zainstalowane.
Wraz ze zmianą silnika postanowiłem odchudzić grafikę forum przez co teraz mam nadzieję i serwer przy tym odetchnie.
Dla wyjaśnienia: poprzednia grafika miała około 120 KB obecna około 35KB - zysk około 90KB. Przy odsłonach rzędu 1 mln oszczędność na transferze (nie licząc obciążenia serwera) rzędu 85GB!
Na przenosinach praktycznie nic nie ucierpiało - 36 załączników nie udało się przenieść (nie wiem jakich więc jeśli trafice na puste linki załączników dajcie sygnał), reszta danych jest w komplecie (włącznie w prywatnymi wiadomościami :)).
Vbulletin to inna liga wśród for więc mam nadzieję, że niedługo już przekonacie się do jego możliwości (ogromnych).
Za kłopoty przepraszam mając nadzieję, że to już koniec. :)
P.S.
W ustawieniach jest szereg ustawień do zabawy, trzeba zaktualizować komunikatory, opisy itd.
Mi pingi wychodzą średnio dobrze 24s (minimum 12ms!) Wydaje mi sie że to serwer sam w sobie sie gubi, a opóźnienia nie są efektem mozolności łącza:) Mimo wszystko jednak winszuję pomysłu z kalendarzem! Myślę że tego tu brakowało- bardzo bardzo!!!
Gratulacje!