Odp: Roztoki Górne - Snina
Sytuację o którą pytasz spośród dostępnych map najlepiej obrazuje wyd.ExpressMap, Bieszczady 1:65000 (laminowana mapa).
Z tej mapy wynika że komunikacja (zaznaczone przystanki) dociera do Runiny, zaś do Ruske nie dociera.
W Ruske masz pole namiotowe ok.1km drogą na wschód od gł. skrzyżowania w dole wsi oraz pensjonat pod Vel`kym hrbem.
W Runina masz schronisko.
(Zaznaczam że podaję info za mapą, a nie z autopsji.)
Wariant zejścia spod Dziurkowca o ile formalnie jest na bakier z przepisami, o tyle wart jest rozważenia - bo widziałem miejscowych Słowaków, którzy bez skrępowania schodzili z granicznego na naszą stronę do schroniska Pod Rawkami.
a odnośnie roztok Górnych... jak czesto jeżdzą jakies busy czy pks z cisnej albo jeszcze lepiej z sanoka. o ile wogóle jeżdzą. z góry dzieki
Do Roztok Grn. nie jeżdżą ani PKSy, ani prywatne busy.
Mapa sieci PKS: http://www.pksconnexsanok.pl/mapy/mapa2.html
Najdalej możesz sobie dojechać do Lisznej, raz na dobę (godz.14.20 z Cisnej) ale to i tak zaledwie ok.1/5 trasy do Roztok Grn. (Dla wyszukania połączeń korzystaj z http://www.rozklady.com.pl/)
W Runinie nie ma schroniska- mapy są błędnie oznaczone. Jest natomiast jedna kwatera- izba, obok jedynego baru w tej miejscowości. Jest to pokoik z trzema łóżkami i łazienką. Nocleg (za 1 łóżko) kosztuje 11 zł. Jeśli chodzi o pole namiotowe, to też nie ma tam żadnego oficjalnie działającego pola, jest natomiast boisko, z którego od dawna nikt nie korzysta (bo nie ma kto) i tam miejscowi kierują turystów z namiotem. O ile dobrze pamiętam, to z Runiny do Sniny można dostać się tamtejszym pks-em.
Acha i we wsi Ruskie jest pole namiotowe w środku lasu, nie wiem czy ktoś tego pilnuje i czy pobiera opłaty. Byłam tam we wrześniu więc wtedy może już nikt się tym nie zajmował bo było praktycznie po sezonie.
Z Roztok do Runiny idzie się (licząc bez przystanków) ok. 4 godz., ale ponieważ duża część trasy biegnie czymś w rodzaju asfaltu, to droga się trochę wydłuża, zwłaszcza jak jest gorąco. Poza tym na niektórych odcinkach po stronie słowackiej szlak jest bardzo źle oznaczony i trzeba "mieć nosa" albo dobrze potrafić czytać mapę. Słowackie szlaki są po prostu jeszcze bardzo dzikie i wąskie ( nie tak jak u nas wydeptane i szerokie), co oczywiście dodaje wycieczce uroku, ale lepiej znaleźć się w Runinie przed zmrokiem, bo można w niektórych miejscach pobłądzić.
Można też iść przez Dziurkowiec i na dziko zboczyć na południe, ale to południowe zbocze jest bardzo strome i dość nieprzyjemnie się schodzi. Ja szłam w drugą stronę- wspinaliśmy się ok. 1,5 godz, ale zdecydowanie polecam wyjść z Roztok, bo po stronie słowackiej mozna podziwiać piękne widoki.
Życzę udanej wędrówki :)
czyli do roztok górnych to tylko na nóżkach z lisznej?? fajnie :-)
Do roztok górnych możesz złapać stopa, w sezonie jeżdżą tam samochody do schroniska.
A jak sytuacja na tej trasie wygląda dzisiaj? Można przejechać samochodem przez przełęcz?
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon1
Nie można jeśli jest znak zakazu,lub droga nieutwardzona (leśna) bez drogowskazu.Przejść granicznych w granicach układu z Schengen nie ma.