Bieszczady po drugiej stronie
Drodzy bieszczadnicy powiedzcie mi czy z Bieszczad polskich można dostać się jakimś szlakiem w Bieszczady słowackie, czy jest tam jakieś legalne przejście, czy po stronie słowackiej można gdzieś znależć nocleg i czy wogóle warto tam się wybierać, szukam wszelikich praktycznych informacji na ten tem z góry dzięki, oczywiście wybieram się tam w ten dłuuuuuuuuuuugi weekend
Re: Bieszczady po drugiej stronie
Przejście graniczne dla pieszych turystów jest w Roztokach Górnych. Kilka km od Majdanu k/Cisnej. Po polskiej stronie jest dobre schronisko. Po stronie słowackiej niestety jeszcze nie byłem.
Takoż nie byłem po słowackiej, ale obawiam się, że tam ze szlakami cieniutko! Piłem dobrą beherovkę z poczestunku dwóch starszych panów ze Słowacji podczas spotkania na Kremenarosu czy też Krzmieńcu, jak kto woli, ale oni z tego co pamiętam mówili, że u nich tylko szlak wejściowy na Krzemieniec. Bywałem także w Balnicy, to ostatnia stacja kolejki bieszczadzkiej na zachodzie i jest tam przejście dla pieszych. Rewelacja, czegoć takiego nie widziałem! Stoi sobie taki szałas, nie-szałas, nikogo w nim nie ma (ponoć czasem są jacyś celnicy, którzy stemplują, ale tylko między 10 a 16 godzinką. Ponoć raz Polak, raz Słowak, tez wesoło, na przemian. Ichni bardziej olewają, częściej chodzą na wagary, jak tłumacvzył mi tamtejszy leśniczy, nie-leśniczy...). Gdzieś się zejdzie tym szlakiem, ale... wąt[pię czy coś jest po słowackiej. U nas idziesz przecież pasmem.... A jak koniecznie chcesz się tego taniego piwa nażłowapć, to polacam Słowacki Raj! Klasztorisko, malownicze przełomy rzek, droabiny i kładki. Fajnie.... Pozdrawiam, barszczyk
A gdzie jest ten słowacki RAJ .....:-)
bo na piwko to ja chętnie
W Słowacji! :-) A dokładnie to na południowy wschód od Popradu. To nie grupa aby debatować na ten temat, więc tylko w jedym zdaniu polecę Ci miejscowość Hrabusice jako doskonałe miejsce wypadowe. Piwo bardzo tanie. Szlaki odlotowe.
Wawrzek
No i wszystko jasne w temacie Słowacji! Wracamy do naszego kraju kochanego i w Bieszczady nasze piękne! Pa!