Podwojna przerywana linia
na bieszczadzkiej mapie krukara jest takie oznaczenie, taka podwojna przerywana linia. Nie ma tego opisanego w legendzie mapy. Co ten symbol oznacza??
jest to np. na wschod od chryszczatej, czesciowo na zielonym szlaku, na polnoc od matragony, przechodzi przez szczyty: horb, pasiecznik, werjalynki, czy kolo stacyjki balnica
to jakies drogi, przecinki, projektowane nartostrady?????
Odp: Podwojna przerywana linia
Też miałem o to zapytać. Barszczu, Jabol prosimy o odpowiedź
znaczyc przesieka lesna??
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
znaczyc przesieka lesna??
a może? " = = = = = Droga gruntowa utrzymana w budowie"(tylko zastanawia mnie dlaczego są takie proste "od linijki")
W czwartek idę na ogólne spotkanie z dr W Krukarem to zapytam ... u "żródła" co to dokładnie znaczy , jak macie więcej pytań co do map to piszcie , w miarę mozliwiości zapytam i przekażę odp.
Hej:)
Wg mojej skromnej wiedzy to oznacza drogę projektowaną do budowy lub w trakcie budowy. ale często jest to już w terenie jakaś marna gruntówka wyjeżdżona przez wozy konne. Przesieki na 60-tkach, to chyba nie ta skala?
Przesieka to w rzeczywistości fragment podziału powierzchniowego lasu. Na tej skali mapy oznaczanego chyba pojedynczą przerywaną linią...
Pozdrawiam,
Derty
1 załącznik(ów)
Okolice Balnicy wczoraj: macie tu takie: ======= czyli przecinkę i linie telefoniczną ( momentami bezprzewodową ;D ) koło maniowa jest podobnie... koło Bukowca jest podobnie tylko słupy wieksze "kratówki"... a resztę sami se sprawdźcie...Buty na nogi i w teren:P
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
======= czyli przecinkę i linie telefoniczną .....P
Też myślałem ,że to przecinki pod linie energetyczne , ale chyba nie do końca tak jest(a może się mylę ). Dlaczego to takimi "łamąńcami " jest zaznaczone ?Czyżby zaczynało się to "w szczerym lesie" i nagle się kończyło.(np patrz mapa Rut... poniżej Sokolików Górskich - 826 Las Kiczera )Podobne ,a nawet takie same oznaczenia ==== są na mapach WIG z 1936 i 1938.
Pytałem się o te oznaczenia dr W Krukara ,powiedział że są to oznaczenia z "map leśników" i tam trzeba pytać o dokładne wyjaśnienie .Skrajem Piotrusia w Beskidzie Dukielskim przez las przebiega jedna z największych linii energetycznych (przesyłowa do Austrii) i nie jest zaznaczona na żadnych mapach, dlatego mam wątpliwości co do oznaczenia w ten sposób linii energetycznych.
Masz racje Joorg.przecinki mogą być robione w róźnych celach nie tylko pod linie energetyczne... Zwłaszcza że po północnej stronie Chryszczatej nie ma żadnych linii energetycznych ani telefonicznych... Napisałem tylko o tym co padło mi wczoraj w oko... W stone połonin sie nie wybieram bo złapałem jakieś obrzydzenie do nich i czekam aż mi przejdzie. Może ktoś się wybierze i zobaczy? Ostatnio na forum chyba jest za dużo gdybania, teoretycznych dyskusji, i bicia piany... Zmieńmy to
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
... W stone połonin sie nie wybieram bo złapałem jakieś obrzydzenie do nich i czekam aż mi przejdzie.
Też tak miałem , ale z dniem wczorajszym przeszło mi - Wczaraj można było napotkać tam trzy pory roku - jesień ,zimę i wiosnę i tylko dwoje ludzi po drodze na szlaku.(może trochę nie po szlaku,bo był 3 st. zagrożenia lawinowego)