-
Wiosna
Idzie, już słychać:razz:
Dziś rano pierwszy, nie oszukany pogodą zwiastun: przyleciały czajki, a wczoraj wieczorem słyszałem lecące gęsi. Noc, gwiazdy i księżyc i w górze dyskusja:
tęę, tęę, tęędy gę lecę gę, gę.
Bajka.
Druga bajka rano. Kto widział lot godowy czajki, ten wie o czym mówię.
Pozdrawiam wiosennie
Długi
-
Odp: Wiosna
CZajki żem jeszcze nie widział a szkoda...Świetne dzwięki wydaja jak stare ośmiobitówki:mrgreen: Żurawie za to drą sie jak wariaty...Gęsi też nad głowami latają. Wczoraj widział ja pierwszego latającego zawisaka w tym roku.. :) Więc pany można powiedzieć że wiosna.. :)
-
Lecą też stadami jemiołuszki, pojawił się gołąb grzywacz, sikory szaleją przy budkach.
Wiosna
Długi
-
Pytanie do fachowców-czy gile odlatują teraz i dokad?
-
Część zostaje, są w Polsce lęgowe. Część odlatuje, bardziej na północ i wschód.
Długi
-
Dzięki Długi!
"Wiosna"
Wiosna dzierga na drutach
melanż pól pstrokaty,
gil czapeczką nas żegna
wracając za morze,
nowej chęci do życia
nabierają kwiaty....
itd-Pozdrawiam.
-
Są bociany i zięby. skowronki szaleją nad polami. Drozd na świerku wyczynia arie. Jeszcze tylko jeżyków brakuje. Ale one to właściwie zwiastują początek lata.
Pozdrawiam
Długi
-
A ja kiedyś o mało nie utopiłam...łabędzia.Zabawna historia,moze kiedyś opowiem.
-
U mnie też już przyleciał bocian:)) Na razie sam jeden stoi w gnieździe i czeka na towarzyszkę. Ptaszki szaleją, codziennie rano zamiast budzika budzą mnie "dzikie wrzaski" różnych małych oszołomków. Fajnie jest i kwiatki już kwitną, są zawilce i podbiał i pierwiosnki. Wiosna.... nareszcie:))
pozdrawiam
-
A dzisiaj juz uslyszalam "kiiwit!" pierwszych jaskolek, podobno wiosny nie czynią, a jednak... ;)
W zeszlym roku takie glosne "kiiiwit!" mnie obudzilo, otworzylam z rozmachem przyslonięte żaluzjami okno i stanelam oko w oko z jaskolka ktora siedziala na wykuszu okna. Popatrzylysmy na siebie rownie okrąglymi ze zdziwienia oczami i odleciala... :) Wiosna! :D