'Państewko Penitencjarne'
... w latach 70 na terenach Bieszczadów i Beskidu Niskiego na nieudanych Państwowych Gospodarstwach Rolnych zaczęto tworzyć zakłady karne... do tej pory parę ich jeszcze zostało:
72 ZK Uherce 634 półotwarty dla odbywających karę po raz pierwszy i skazanych młodocianych
44 ZK Łupków 458 półotwarty, dla mężczyzn, recydywistów
Średnia Wieś
Jabłonki
Kiedyś filia była np. w Olchowcu
Niedawno na www.beskid-niski.pl pojawił się ciekawy artykuł o ZK Łupków http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/tematy/zk
Może jest na forum ktoś kto siedział, lub przebywał...? Może macie jakieś ciekawe informacje na temat bieszczadzkich ZK z dawnych, lub współczesnych czasów...
Odp: 'Państewko Penitencjarne'
http://www.isanok.pl/index.php?optio...1187&Itemid=65
Cytat:
Sanocka młodzież dla więźniów z Łupkowa
21.05.2008.
(inf. nadesłana)
Na terenie Zakładu Karnego w Łupkowie występowały dla skazanych z Zakładu Karnego w Łupkowie zespoły działające w Młodzieżowym Domu Kultury w Sanoku.
Placówka kierowana przez dyrektor Alicję Kowalcze wydelegowała do jednostki penitencjarnej zespół break dance (Dawid Lisowski, Mateusz Sudoł, Rafał Skotnicki) oraz dziewczęcy zespół chilliderek w składzie: Dominika Chudziak, Justyna Szpiech, Monika Nastyn, Magdalena Dobosz, Sabina Dorotniak, Aleksandra Pogorzelec, Izabela Drozd, Barbara Wojnar, Malwina Handermander i Marcelina Hyrczyk.
Opiekunkami młodzieży w czasie występu były panie instruktorki Małgorzata Sudykowska-Harna i Agnieszka Rzepka, które wcześniej zajmowały się przygotowaniami zespołów do występu dla tak nietypowej widowni. Ciężka praca nie poszła na marne - licznie zgromadzeni skazani nagradzali gromkimi brawami ekwilibrystyczne popisy występujących jako pierwszych chłopców, którzy prezentowali wiele zaawansowanych układów choreograficznych do dźwiękowego podkładu, złożonego z najnowszych hitów z list przebojów muzyki break dance.
Atmosferę podgrzało wkroczenie na scenę uroczych chilliderek z nieodzownymi ponponami w rękach. Dziewczęta wykonały kilka tańców, z których najbardziej do gustu skazanym przypadł ten, który kończył się efektowną piramidą ułożoną z ciał występujących tancerek. Po zakończonym występie młodzi wykonawcy zostali poczęstowani kiełbaskami z grilla, który zorganizowano dla nich na terenie strzelnicy ZK w Łupkowie.
W miniony poniedziałek zakład karny gościł po raz kolejny na występach dla więźniów młodzież z MDK w Sanoku. Moje prośby o możliwość zorganizowania imprez takich jak dzisiejsza, kierowane do tej placówki zawsze spotykają się z życzliwością, za co za chciałbym podziękować pani dyrektor Kowalcze, całej kadrze MDK-u oraz młodzieży tam działającej – powiedział wychowawca ds. kulturalno-oświatowych kpt. Henryk Antoniewicz. Cenimy sobie wysoko wieloletnią współpracę z Młodzieżowym Domem Kultury w Sanoku.
- Organizacja imprez kulturalno-oświatowych z udziałem gości zza murów niewątpliwie wzbogaca paletę oddziaływań resocjalizacyjnych, które prowadzimy wobec skazanych z podległej mi jednostki penitencjarnej – podsumował dyrektor Zakładu Karnego w Łupkowie mjr Marek Grabek.
Dawno temu był także zakład karny w Michniowcu oraz w Czarnej Dolnej (obecnie zamieniony na mieszkania).
Nie wiem co jest w Michniowcu.
Więźniowie z obydwu zakładów rozwożeni byli osinobusami do pracy na terenie gminy Czarna.
Z tego co pamiętam pracowali także przy remoncie drogi z centrum Czarnej do Czarnej Dolnej oraz budowali chodnik istniejący do dziś na odcinku od centrum do szkoły podstawowej.
Między kruszarką a wypałem w Rabem znajdują się baraki (jeszcze w całkiem dobrym stanie). Barak otaczał kiedyś wysoki płot... świadczą o tym pozostałe słupki. Podobno tam też znajdowała się filia ZK. Słyszałem również anegdotę że opowieści ludzi z tego baraku posłużyły Hłasce do napisania "Następny do raju".
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
Może macie jakieś ciekawe informacje na temat bieszczadzkich ZK z dawnych, lub współczesnych czasów...
W części "Zakład karny" (trzeba kawałek przewinąć) obszerny wywiad z płk Bolesławem Czyżowiczem, emerytowanym dyrektorem Zakładu Karnego w Przemyślu, który wspomina okres swojej pracy w Łupkowie:
http://www.twojebieszczady.pl/lupkow.php
Latarnia Wagabundy to dawne więzienie.
No ! przesada.
Raczej jakiś oddział otwarty. Kiju powinien wiedzieć najlepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
Latarnia Wagabundy to dawne więzienie.
No ! przesada.
Raczej jakiś oddział otwarty. Kiju powinien wiedzieć najlepiej.
Czemu przesada? :) Typowy "Ozet" jak w pobliskim Smolniku. Zresztą od tamtego czasu aż tak wiele nie zostało zrobione. Ot - sanitariaty, okna, pobielono ściany, coś położono na podłoge i tyle. Kabaryny robią za pokoje "jedynki" i pomieszczenia socjalne (czasem). Miałem okazje pomieszkać w takiej - nie wiem jak oni kiedyś dawali rady, mój pies tam sie nie ma gdzie położyć bo nie mieści się w żadną strone :D Szczegóły przebudowy oczywiście Kiju zna, no bo kto miałby znać lepiej.
No ale najlepiej zachowane jest to - jak większość wie - w Smolniku.
BTW: brakuje mi w tym zestawieniu OZ w Czystohorbie, być może nie podlegało pod Łupków, musiałbym spytać bo sam nie pamiętam. Pamiętam natomiast i samo więzienie, pamiętam też naczelnika, którego zresztą znałem. Raz była heca. Pudla miał takiego kudłatego siakiegoś. Wkurzył kiedyś więźniów i złapali mu tego pudla i wykąpali w farbie. Olejnej, zielonej. Nie przeżył.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Czemu przesada? :) Typowy "Ozet" jak w pobliskim Smolniku......
Czy to miałeś na myśli Piotr??? te łóżka piętrowe i łoże"małżeńskie" w odwiedziny , za dobre sprawowanie:lol:
ps. ale jest tam klimat,.. do wynajęcia ,jak kto chce.
W Michniowcu powięzienny barak stoi pusty.Jakie sa z nim związane plany i kto je ma nie wiem.
Do tego doliczcie OZ-ty w Smolniku nad Sanem i Stuposianach.W Smolniku OZ znajdował się w miejscu tartaku po prawej stronie jadąc na Ustrzyki Górne a w Stuposianach o ile dobrze pamiętam to gdzieś w rejonie obecnej Strażnicy SG. Pracowali w PGR Lutowiska i Stuposiany. Wymienione OZ-ty podlegały Zakładowi Karnemu w Uhercach.