Miejsce nadwislanskiej jednostki wojskowej
witajcie drodzy znawcy Bieszczadow, kiedys kochalem tak bardzo te kraine ze nie jestem w stanie tego opisac,
kiedy jezdzilem do bieszczad z tata czy wycieczka szkolna nie moglem sie napatrzyc ne te piekna zielen na te lasy, kochalem lasy i gory, moze dlatego ze tak zadko tam bywalem, (brak funduszy)
kiedy brata mojego przeniesiono z Warszawy do bieszczad bylo to dla mnie fantastyczna wiadomoscia, wiedziale ze znowu tam pojade mialem 10-11 lat, brat byl w Nadwislanskiej Jednostce Wojskowej, bylem tam raz, nigdy nie zapomne tej pieknej przyrody ryby w przezroczytej rzece, rzeka byla zaraz kolo jednostki wojskowej, pamietam ze to byla jednostka ktora zajmowala sie rolnictwem, dziwne ale prawdziwe,
niestety brat rzy lata po wyjsciu z wojska zginal w wypadku, a ja chcialbym zwiedzic to miejsce jeszcze raz, czy moze ktos mi powiedziec jaka to miejscowosc
pozdrawiam
Odp: miejsce nadwislanskiej jednostki wojskowej
Odp: Miejsce nadwislanskiej jednostki wojskowej
Jednostki nadwislańskie MSW ochraniały "księstwo" płk Doskoczyńskiego. Stacjonowały w Kwaszeninie k Arłamowa. wojskowe PGRy były w Trzciańcu i chyba w Tarnawie k Mucznego. poczekaj na odzew, może zgłoszą ci się jacyś weterani z tamtych lat. W międzyczasie wpisz sobie te miejscowości w "gugle"+ hasło MSW
np płatne forum ale chyba najbardziej kompetentne: http://www.serwis-militarny.net/foru...f=1&search=njw
dzieki, sprawdze te miejscowosci
i czekam na nowe wiadomosci
cos mi mowi arlamow
podswiadomosc dziala
tylko nie wiem do jakiej szufladki to wlozyc
trzcianiec i kwaszenina zatem, obstawiam kwaszenine bo tam jest ładniej...
ciekawe co tam dzisiaj jest na terenie na tej jednostki w kwaszeninie
wiesz
cale bieszczady sa ladne, ale pamietam ze tam przez droge przeplywala krystalicznie czysta rzeka a tak wychodzi mi z mapy tez przez droge przeplywa rzeka
dzieki i pozdrawiam
Oficjalnie była to JW 2667, a dokładnie był to 4 Bieszczadzki Pułk Zmotoryzowany. Cała jednostka była "rozrzucona" w kilku miejscowościach: Kwaszenina, Arłamów, Trzcianiec, Grąziowa i Trójca. Wspomniane Muczne nie było (przynajmniej pod koniec 80' lat) częścią jednostki. Żołnierze z jednostki ochraniali nie tylko "Księstwo Arłamowskie". Jednostka prowadziła Wojskowe Gospodarstwo Rolne (chów zwierząt, uprawa roślin). Część jednostki przeniesiono do Sanoka. Po jakimś czasie Wojska Nadwiślańskie zostały zlikwidowane w całej Polsce. Kwaszenina obecnie zarosła zielskiem i raczej za ciekawie nie wygląda. Jeżeli chodzi o miejscowość z rzeczką to na pewno chodzi o Kwaszeninę. Płynie tam rzeczka Wyrwa.
Dołóżmy jeszcze Jawor (wojsko bez broni - zajmowało się remontówką ośrodka)
oraz Wołosate.
W Wołosatym - to dopiero było odlotowe wojsko !