3 załącznik(ów)
Odp: Ciekawostki podkarpackie
Dla ilustracyjnego przykładu wrzucam najdłuższy tunel w Europie.
Znajduje się pomiędzy Szklarami i Jawornikiem Polskim ok.25 kilometrów na południe od Rzeszowa w stronę Dynowa.
To nie żaden przekręt z tym sformułowaniem NAJDŁUŻSZY W EUROPIE.
Ma ponad 600 metrów !! Są wprawdzie w Europie dłuższe, ale ten jest ewenementem bo jest to tunel kolejki wąskotorowej, w dodatku używanej.
Warto o tym pamiętać przed wyjazdem do Rumunii, że Polacy nie gęsi też swój tunel mają.
Oto foty:
1.z prawdziwymi makami rosnącymi przy torowisku,
2. owalne wnętrze
3. kolorowy pociąg wyjeżdża z tunelu.
Gdzieś już ten temat był napoczęty..! Trzebaż by go odgruzować!
Tak, był już spokrewniony wątek, zapewne Wuka miała na myśli
http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php?t=3366
ale ja miałem na myśli szersze spojrzenie na region i jego ciekawostki, nie tylko w kontekście dojazdu w Bieszczady.
Pojawiały się już tutaj posty o Górach Pieprzowych, Beskidzie Niskim, o wiatrakach w Markowej itd.
Chciałbym wszystkie te tematy połączyć w jednym wątku.
Zapraszam do poszerzenia tematu.
aby pozostać jeszcze przez chwilę przy tunelu w Szklarach taka propozycja.
Zamiast jechać przydługawą i w sumie nudną trasą wąskotorówki z Przeworska do Dynowa można wybrać jej kwintesencję.
Wsiąść do ciuchajki w Jaworniku Polskim (tuż przed tunelem) i przejechać się trzy stacyjki do zajazdu "Pod semaforem" (Bachórz)
Na tym odcinku kolejka wcina się malowniczymi dolinami w tunel i wybiega w stronę Sanu. Trwa to ok. 1 godz i pozwala sekcji samochodowej zrobić z zewnątrz wiele fajnych zdjątek.
Zakończenie konsumpcyjne "Pod Semaforem" też ma dobre strony (żurek dynowski)
Ciuchaja jeździ w soboty i niedziele startując z Przeworska o 9.00 reszta jest do odszukania na necie.
To wrzucę taką ciekawostkę po drodze (z Krakowa) na Roztocze - w Łańcucie otwarto nie tak dawno storczykarium,w parku pałacowym.Warto zwiedzić,nowoczesna szklarnia,cena chyba ok 5 zł.
4 załącznik(ów)
Stępina (20 km. na N od Jasła). Polecam miłośnikom fortyfikacji (i nie tylko), zmierzającym w Bieszczady z "dalekiej północy" (i nie tylko):)
pzd. Kamil
1 załącznik(ów)
Kolega podesłał mi ciekawostkę podkarpacką ale nie wiem gdzie to jest.
Ponoć jest to :
spichlerz neogotycki, murowany z kamienia i cegły, potynkowany, trójkondygnacyjny, na rzucie prostokąta z pierwszej połowy XIX wieku
i jeszcze ciekawostka w tamtych okolicach mieszkał król Antarktydy , wynalazca lotniczy, który w 1888 r. w Berlinie miał swój pierwszy lot wolnym balonem; z polską flagą.
Może mi ktoś pomoże to rozwiązać ;) gdzie to jest ?
Z "czwórki" w Ropczycach obieramy kierunek południowy, na Wielopole, po drodze, bodajże w Łączkach Kucharskich skręcamy w prawo do miejscowości Mała. Tam do zobaczenia kościół z XVI w. i ciekawa figura Chrystusa Króla na wzgórzu nad miejscowością /bodajże z 1937r./. A do pogadania słynny Wuju - motoproboszcz, organizator potężnych zlotów dla tych, co wolą na dwóch kółkach. Dalej Wielopole z miejscem urodzenia Kantora i ciekawa tradycją wielkanocną.