Jutro rano (04.01.11) częściowe zaćmienie słońca
Jeśli ktoś jest, lub będzie jutro rano w Bieszczadach, to niech wstanie rano i wdrapie się na jakąś górę, bo mamy jutro zaćmienie słońca. Będzie ono rano, a więc dość nisko nad horyzontem. Szczegóły:
"W naszym kraju zaćmienie będzie widoczne rankiem. Zjawisko zacznie się o godzinie 8:14, kiedy w Warszawie Słońce będzie tylko 2 stopnie nad horyzontem. Maksymalna faza równa 0.818 wystąpi o godzinie 9:36 na wysokości 10 stopni nad horyzontem. Koniec zaćmienia będziemy mogli obserwować o godzinie 11:05 już na wysokości 15 stopni.
Chcąc obejrzeć zaćmienie, oprócz dobrej pogody, potrzebujemy odpowiedniego miejsca obserwacji, z którego mamy dobry widok na południowo-wschodni horyzont. Należy też wyposażyć się w filtry osłabiające blask naszej dziennej gwiazdy. Do obserwacji można wykorzystać lornetkę lub teleskop."
Jako filtr można użyć maski spawalniczej, a jak komuś nie chce się dźwigać takowej to można też użyć czarnego kawałka zdjęcia RTG.
Dziś rano w Bieszczadach niebo było w dość dużej części bezchmurne, to może i jutro się uda.
Odp: Jutro rano (04.01.11) częściowe zaćmienie słońca
Obejrzałem je dziś, niestety mialem tylko okulary słoneczne wiec długo nie podziwialem tego zjawiska.
Nie pamiętam dokładnie w którym roku było zaćmienie słońca, które naprawde zrobiło na mnie wrażenie ( było to ok plus minus 10 lat temu , a napewno było lato przełom lipca-sierpnia. Oczywiście tez było częściowe ptaki jak spiewały na drzewach tak zrobiła sie cisza zupełna a światło było jak przez okulary o filtrze pomarańczowym.
Było to bodajże 11 sierpnia 1999 :D . Oj na Węgrzech działo się... .
fajna fotografia,
a w tle średniowieczne miasto i zawodzenie niewiast się rozlega
I gotycka wieża..
A u nas niebo zasnute chmurami od samego wczoraj.
W Beskidzie żywieckim w górach było widoczne bardzo dobrze chmur praktycznie nie było.
Wtak dziękuję za przypomnienie dokładnie ta data !!!
W pyrlandii też podziwiałem szaro-stalowe chmury.
W Bieszczadach było miodnie. Lekkie śniegowe chmurki sprawiały, że nie potrzebne były filtry tudzież inne osmolone szybki ;)
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Pyra.57
W pyrlandii też podziwiałem szaro-stalowe chmury.
Były jednak chwile, w których można było coś zobaczyć: