Co to kurcze za miejscowość?
Przyjaciółka napisała mi wczoraj, że wyjeżdza w Bieszczady i byćmoże termin jej pobytu pokryje się z moim więc może byśmy się spotkali - powiedziała, że jedzie do "Jannej, czy jakoś tak.." czy taka miejcowość wogóle istnieje? Pomyslałem, że może chodzo o Jasień ale to przy Ustrz. D. więc właściwie nie w samych Bieszczadach ..Jaka to jeszcze może byc miejscowość? ..gdzie tomoże być..? ..ani tego nie znam, ani na mapach nie ma (przejrzałem dwie .."Bieszczady i Pogórze rok 1970" i "Biesz. i Góry San.-Turcz. rok 2000)
Re: Co to kurcze za miejscowość?
No nie wiem - ja sie poddaję :-)
Coś się pokręciło, lub to nie Bieszczady. W B. Jannej z pewnością nie ma. W ogóle na "j" jest niewiele: Jawor, Jawornik, Jaworzec, Jabłonki, Jałowe, - ale to juz bardziej na północ, może jeszcze cos przeoczylem. Z dwoma "n" w środku: Sanna (Telesnica), oraz Płonna - ale ta druga to już BN między Szczawnym a Karlikowem.
Daj znac jak sie wyjasni o co chodziło :-)
pff... owszem wyjaśniło się ..i przy okazji wyszła jej piękna znajomość geografii ...okazało się że jedzie do Jamna nie do Jannej i w Beskidy, a nie w Bieszczady ...cóż ..sorry za mały zawrót, ale przynajmniej okazało się że na szczęscie znam Bieszczady i żadnej Jannej tam nie ma ..oj te dziewczyny
pfffff Rimmon
tylko pls bez takich uogolnien...
A ja to gdzieś czytałem, że mało która kobieta sprawnie posługuje się mapą. A jak już się sprawnie posługuje, to świadczy to o jej dużych potrzebach ... no tych, wiecie. :)
Udowodnione naukowo, a w jednym znanym mi przypadku nawet potwierdzone w praktyce!
Chodzi Ci oczywiscie o potrzebę dojścia... na miejsce. ;-P
Wiadomość została zmieniona (12-06-03 08:41)
T.B.
jak juz zaczales to dokoncz... gdybanie to cos nienaukowego :>>>
T.B. napisał/a:
> A ja to gdzieś czytałem, że mało która kobieta sprawnie
> posługuje się mapą.
Mam ptyanie gdzie o tym czytales???? A poza tym co ma odczytywanie mapy do znajomosci (rowniez teoretycznej) geografii.
A jak już się sprawnie posługuje, to
> świadczy to o jej dużych potrzebach ... no tych, wiecie. :)
Ja nie wiem... moze mnie oswiecisz.... rowniez naukowo prosze bo inne argumenty mnie nie przekonuja :]
> Udowodnione naukowo, a w jednym znanym mi przypadku nawet
> potwierdzone w praktyce!
Podaj pls te publikacje naukowe. Chetnie sie z nimi zapoznam. A co do 'twojego przypadku' stare przyslowie mowi: 'jedna jaskolka wiosny nie czyni'.
pozdr.
T.B., uważaj. One tylko czyhają, abyś rozwinął ów temat, co do którego dałeś mglistą aluzję.
Pozdrawiam
???????
Az sie boje pytac... jeszcze zostanie mi to wytlumaczone na przykladzie plynu do mycia naczyn - jak to zazwyczaj babie sie tlumaczy :)
To na wszelki wypadek odpowiedź zbiorową podwieszę pod Twój post.
Ja już nie pamiętam, gdzie to czytałem. To było chyba w jakichś ciekawostkach, których pełno zamieszczają czasopisma. A może w Internecie? O jednym mogę zapewnić: czytałem to osobiście, nie zmyśliłem tego, ani nie usłyszałem tego od osoby trzeciej.
Nie ma w tym nic obraźliwego. Kobiety są inaczej zbudowane niż mężczyźni. Sam sprawdzałem. ;] Mają bardziej aktywną wręcz przeciwną półkulę itp.
A o potrzeby chodzi te ... no wiecie, co to w telewizji są o nich filmy po 23:00 (oprócz TV Trwam). :)
Czytanie mapy, to w geografii podstawa. A mapy są różne, oj różne ... :]
Wniosek formalny:
Proponuję konkurs dla kobiet w czytaniu mapy włączyć jako stały punkt do programu następnych kongresów.
Po co wierzyć w te książki, jak można samemu przeprowadzić badania? :)
Ze sportowym pozdrowieniem
T.B.