Panele fotowoltaiczne – prąd ze słońca za darmo dla domu i firmy.
Panele fotowoltaiczne – prąd ze słońca za darmo dla domu i firmy.
Naszym zadaniem jest zagwarantowanie najwyższej klasy paneli fotowoltaicznych w najniższej cenie. Dostarczenie prądu i ciepła do Państwa domów, firm.
Zapewniamy:
Minimum formalności
Fachowe doradztwo
Montaż urządzeń
Projekt i dokumentacje
Panele Fotowoltaiczne dają rocznie duże oszczędności w budżecie domowym oraz firmowym. Dzięki pozyskiwaniu energii ze słońca, otrzymujemy prąd za darmo. Panele fotowoltaiczne zapewniają ponad 25lat bezobsługowej pracy, bez konieczności serwisowania, wytwarzając każdego dnia darmowy prąd. Przeciętna rodzina zużywa miesięcznie prądu na kwotę , 285zł co daje w skali roku 3420zł.
Koniec z rachunkami za prąd. Już dziś możesz mieć swoją elektrownie słoneczną.
Od kilku lat na rynek fotowoltaiczny cieszy się dużym zainteresowaniem. W czasach nadchodzących podwyżek za energię elektryczną, coraz częściej zaczynamy szukać oszczędności, nic dziwnego, każdy z nas chce zaoszczędzić, po co więc płacić za prąd jak możemy go mieć za darmo.
Co to jest Fotowoltaika? dziedzina nauki i techniki zajmująca się przetwarzaniem światła słonecznego na energię elektryczną czyli inaczej wytwarzanie prądu elektrycznego z promieniowania słonecznego przy wykorzystaniu zjawiska fotowoltaicznego. Czyli otrzymujemy prąd za darmo, promieniowanie słoneczne jest praktycznie wszędzie dostępne.
Masz pytania? Napisz do nas, zadzwonimy do Ciebie, umów się na bezpłatne spotkanie, chętnie doradzimy, pomożemy w dobraniu jak najlepszych paneli fotowoltaicznych dla twojego domu, firmy.
Docieramy do klientów na terenie całego kraju.
Kontakt: tu@byl.mail
Odp: Panele fotowoltaiczne – prąd ze słońca za darmo dla domu i firmy.
Spytałbym o czas zwrotu inwestycji ale pewnie już tu nie zaglądnie...
Nie zaglądnie.
PS Dlugi, napisz szybko jakiegoś posta :wink:
bartolomeo - myślałem, że wywalisz wątek to licznik się zmniejszy, choć ja to i tak zły człowiek jestem :-)
Kurcze, nie podał nazwy firmy, żebym mógł znaleźć go na FB i Googlu i wystawić najniższą możliwą ocenę za reklamowanie się poprzez spam :(.
A po mailu nie dojdziesz? Prawdopodobnie do odzyskania z historii edycji postu...
Mail jest w ustawieniach konta, jak Hero będzie chciał to sobie poradzi. Niczego po historii edycji sprawdzać nie trzeba (pomijam już fakt, że nawet administratorzy przez panel forum nie widzą wersji posta sprzed edycji a tylko informację kiedy i przez kogo był edytowany).
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
pomijam już fakt, że nawet administratorzy przez panel forum nie widzą wersji posta sprzed edycji a tylko informację kiedy i przez kogo był edytowany).
O? To dziwnie. Ale to może taki silnik. Na innym forum z którym miałem styczność istniała możliwość przejrzenia historii edycji postu stąd myślałem że tu też tak się da.
ha, ha, ha...... darmowy prąd, a po ilu latach inwestycja w ogniwa i montaż w naszej strefie klimatycznej zostanie zamortyzowana, trzeba też pamiętać o kosztach serwisu
,,Darmowy prąd'' nie jest za darmo :-D
Tym bardziej, że śmierdzi mi to zupełnie podobną ideą jak samochody elektryczne. Czysta jazda...
Robiłem parę lat temu takie analizy. Wychodziła prosta stopa zwrotu na poziomie 8-9 lat, w zależności od wielkości instalacji, taryfy. Gorzej wychodziło, jak uwzględniało się koszty finansowania, lepiej, jak było dofinansowane, czyli "ktoś" dał kasę.
Ale od tamtego czasu wiele się zmieniło. Najpierw pojawiły się zielone certyfikaty, potem padły, potem Zakłady miały kupować energię po bardzo dobrej cenie, potem już niekoniecznie. I tak od ściany do ściany. Teraz ceny energii wystrzeliły i jednocześnie Zakłady Energetyczne dość chętnie kupują energię na przyzwoitych warunkach - nie trzeba inwestować w akumulatory. Ogniwa potaniały, falowniki też. Jednak ostatnio nie robiłem takiej analizy dla aktualnych warunków cenowych. Ale dla zainteresowanych podam ciekawostkę. Agregat prądotwórczy z silnikiem spalinowym zasilanym gazem ziemnym spłaca się w ok 4 lata. Przy mocy do 1 MW może byś świetnym interesem dla energochłonnego przedsiębiorstwa.
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
Robiłem parę lat temu takie analizy. Wychodziła prosta stopa zwrotu na poziomie 8-9 lat, w zależności od wielkości instalacji, taryfy.
Podchodzę do tego tematu tak samo jak do samochodów elektrycznych (większe szkody dla środowiska przy produkcji akumulatorów, a później co z ich utylizacją?). Znam 2 kalkulacje na 35 kW (pokrywa zapotrzebowanie obiektu z nadwyżką). Stopa zwrotu - 10 lat.
Pięknie to wygląda teraz, ale po 15-25 latach przychodzi problem z utylizacją instalacji. A w świecie wielkie farmy fotowoltaiczne to tysiące km kwadratowych. Jak będzie wyglądał ich utylizacja i recykling? Do Afryki na pustynię?
W 2018 zamontowano instalacje o mocy 109 GW, w tym roku ma być przekroczone 141 GW. Na świecie jest już ponad 500 GW. 1 GW najnowszych instalacji zajmuje około 8 km kw., starsze sporo więcej.
Dokąd zmierzamy?
A ja odpowiem trochę z innej perspektywy... Mamy w firmie "faremkę" o mocy znamionowej 120 kW. Nie jestem w stanie powiedzieć, ile to zajmuje powierzchni, ani tym bardziej o aspektach ekonomicznych (ja muszę tylko sprawdzać, czy coś się nie spaliło, czy powierzchnie paneli są czyste itp.).
Ale - w najbardziej słoneczne dni lata, w "samo południe" - farma nie wygenerowała więcej niż 95-97 kW mocy (pewnie parametry znamionowe dotyczą wspomnianej Afryki....). Jeszcze ciekawiej sprawa mocy wygląda w zimie... W zimowy dzień, gdy ciemne chmury niemal leżą na ziemi (120 m npm mamy...) generowana moc rzadko przekracza 4-12 kW, a potrafi i spaść do zera. Nawet letnie większe zachmurzenie powoduje spadek mocy do 25 - 70 kW. Taka loteria trochę... Zwłaszcza biorąc pod uwagę planowany okres zwrotu, zmiany cen energii sprzedawanej, a też i jakby zmieniający się klimat (lata od jakiegoś czasu nie są już tak długo słoneczne...)
I tu jest pies pogrzebany. Zależy jakie warunki atmosferyczne, jaka sprawność instalacji i wiele innych czynników. Mnie martwi przyszłość, to co pisałem utylizacja i recykling zużytych paneli. 8, 10, może 15 i wymiana na nowe. Dokąd to prowadzi?
Cytat:
Dokąd to prowadzi?
teraz nikt się nad tym nie zastanawia - ważne żeby spełniać normy emisji CO2. Kolejne pokolenia będą miały z tym problem
A przy okazji ktoś na tym zarobi.
Szybszy czas zwrotu z inwestycji takich instalacji jest w południowych krajach gdzie słonecznych dni jest więcej.
Pamiętacie paliwa z biomasy, wierzbę energetyczną... Może to i to przeminie jak okaże się że ktoś zrobi wnikliwsze badania dotyczące utylizacji zużytych paneli