W srode w tvp regionalnej o godzinie 17 program "Operacja Bieszczady".
Wersja do druku
W srode w tvp regionalnej o godzinie 17 program "Operacja Bieszczady".
NiuuuuCytat:
Zamieszczone przez Jaro
Coś bez echa ten dzisiejszy program w TV.
Pozdrawiam
dzis, a wlasciwie jutro bo juz w poniedzalek o 00,05 (lub wedlug innych zrodel o 00,00)w tvp regionalnej "siekierezada"
w niedziele, w tvp3 rzeszow (nie wiem jak inne regionalne) o 11,15 "cyfrowe lato w trojce: Solina";
o 16,15 rowniez w niedziele "bieszczadzkie anioly upadle-felieton"
o16,45 eurofolk -sanok2004
i w srode o 19 tez na tvp3 rzeszow w cyklu bieszczadzkie klimaty -"majster bieda czyli zakapiorskie bieszczady"
Niestety to są programy regionalne TVP 3 Rzeszów. Ja nie mogę tego zobaczyć, chyba, że ktoś mi to nagra i podeśle. Konkretnie chodzi i BA.
Pozdrawiam.
dzis o 18,45 w tvp3 rzeszow w "wakacjach z regionalna trojka" -Podroz w przeszlosc:
Grono zapaleńców z Fundacji Bieszczadzkiej Kolejki leśnej odtworzyło bardzo bogaty zbiór pamiątek z ponad 100-letniej historii wąskotorówki. W programie odwiedzimy zgromadzone w Majdanie k/Cisnej ekspozycje starych fotografii, księgi dworcowe, rozkłady jazdy, szyny, zwrotnice, narzędzia i ubrania pamiętające czasy Franciszka Józefa.
Bieszczadzkie klimaty
Kapliczki co one są
sobota 18 września 22.00 TVP3 Rzeszow
Kapliczki stawiano od zawsze, bo łagodziły ludzki niepokój i umacniały nadzieję. Stawiano je w miejscach szczególnych na rozstajach dróg, przy wjazdach do wsi. Są symbolem ludzkiej wiary i wyobraźni. Najpiękniejsze z nich i cudowne źródełka przypomni Andrzej Potocki w kolejnym odcinku z cyklu Bieszczadzkie klimaty.
Myślę że potrzebny jest taki program nadawany regularnie, cos w rodzaju programu o Kazimierzu Dolnym autorstwa Jana Wołka. Może Elżbieta Dzikowska coś wymysli ? Właśnie wczoraj kupiłem jej książkę, w której około 1/3 jest o Bieszczadach. Będzie jak znalazł na kiepska pogodę.
Pejzaże zaklęte w ramach
czwartek 23 września 17.00
Joanna Hasior - artystka, która porzuciła stolicę dla Bieszczad - stworzyła w Tarnawie Niżnej warsztaty gobelinu dla dzieci. Tematem dziecięcych prac są pejzaże i przyroda Bieszczadzkiego Parku Narodowego. Swoje gobeliny dzieci zaprezentowały na wystawie w Lutowiskach.
a o 18,30 w cyklu Bieszczadzkie klimaty -"kowbojskie opowiesci"
Jaro Ty mnie nie denerwuj. Ja też chcę to zobaczyć w TV.
U mnie jednak wciąż lecą relacje z Huty Katowice
Pozdrawiam Skuter
A ja nie mam telewizora :lol:
Długi
no to pech, trzeba sie przeprowadzic :), przynajmniej do Kraka, bo jak slyszlalem, przy bardzo dobrej pogodzie czasem mozna zlapac sygnal z tvp Rzeszow. przynajmniej tak bylo ze trzy lata temuCytat:
Zamieszczone przez skuter28
dzis (sobota) w cyklu Bieszczadzkie Klimaty w TVP3Rzeszow "Zapomniane Bieszczady" o 15,45
Bieszczady jak żaden inny region Polski ulegały powojennej dewastacji. Wysiedlanie ludzi spowodowało likwidację wielu miejscowości w tym także wiele obiektów o charakterze sakralnym. Zniszczeniu uległa infrastruktura przemysłowa i turystyczna. Tylko dzięki pasjonatom, kolekcjonerom możemy w znacznej mierze odtworzyć minione krajobrazy.
Dziś w TV Polonia był program o wyprawie Karola Wojtyły w Bieszczady przed ponad 50 laty. Obfitował w znane i nieznane krajobrazy, relacje i opowiadania uczestników owej wyprawy trwajacej dwa tygodnie. Było ciekawe.
tym razem cos dla tych co maja kanal KINO POLSKA. jutro (sobota) o 14,45 film dokumentalny "w bieszczadach"
znalazlem jeszcze jedno. ten sam kanal w srode (a własciwie to juz w czwartek) o 00,30 film dokumentalny "Żubry"
cos dla tych ktorzy interesuja sie kultura lemkowska w poniedziałek o 17.10:
Telewizja Rzeszów zaprasza na spotkanie z Julią Doszną i jej pieśniami. Ta znakomita ludowa łemkowska śpiewaczka mieszka we wsi Łosie, w Dolinie Potoku Bielańskiego. Śpiewa od najmłodszych lat i kultywuje rodzime tradycje. W jej repertuarze znajdują się pieśni Łemków.
Jako że temat jest "praktyczny" a dodatkowo popularny postanowiłem go przykleić :) tak by nie spadł za szybko.
Jaro mam nadzieję, że zechcesz tu pełnić rolę gospodarza.
Jedna prośba abyś przy okazji następnych programów podawał datę.
bardzo mi milo:), a i z datami sie poprawieCytat:
Zamieszczone przez admin
W piatek 29 pazdziernika Program "Kawa czy herbata" nad Solina. TVP1
W piątek Anna Pawłowska i Marcin Zimoch, prezenterzy telewizji polskiej, poprowadzą na żywo program "Kawa czy herbata" z nad Jeziora Solińskiego.
Audycja poświęcona będzie przede wszystkim bieszczadzkim atrakcjom. Nie zabraknie także najświeższych informacji dnia, przeglądu prasy i porad. Najświeższe informacje w prasie skomentuje Anna Tomczyk - dziennikarka i prezenterka TVP3 Rzeszów. W solińskim studio gościć będą regionalni twórcy, prezentowane będą przepisy na regionalne smakołyki oraz muzyka rodem z Bieszczadów. Widzowie w całym kraju będą mogli się dowiedzieć, na co warto zwrócić uwagę, planując wypoczynek w najpiękniejszym zakątku Podkarpacia.
Program potrwa od godz. 6 do 9.
Współproducentem jest rzeszowski oddział TVP SA.
Powiem szczerze że czułem się troszkę rozczarowany oglądając ten program. Z zapowiadanych 3 godzin programu w telewizji publicznej tak naprawde o biesach i atrakcjach z nimi związanych było może tylko 1 godz. A naprawdę już nie rozumiem jaki związek z Biesami miała 20 min rozmawa z Burmisztrzem Jasła który mówił o ewentualnych pretensjach do Niemców za zniszczenie miasta.
Zawiodłem się. Nie tego oczekiwałem po programie. Jeszcze w TVP
pozdrawiam
Też patrzyłem. Tak patrząc obiektywnie, to w zasadzie program swoją rolę spelnił. Forma tego cyklu jest taka jak jest i mniej więcej mozna sie było tego spodziewać. Bieszczady miały być zareklamowane i w zasadzie chyba to sie udało - fakt, że troche koloryzowali. Wypowiedzi brzmiały też nieco sztucznie, sztywno - ale to chyba wina prowadzącego. Drętwiak jakiś ;)Cytat:
Zamieszczone przez Viki
a dla mnie jednak za wczesnie bylo ;) wiec tylko nagralem a obejrze w najblizszym czasie
wlasnie wytropilem, troche pozno ale mzoe jeszcze ktos zdazy.
dzis (sobota 30 pazdziernika) o 14,45 na kanale KINO POLSKA bieszczadzkie sylwetki -film dokumenatalny z 1977roku.
powtorka jutro (31 pazdziernika) o 12,40.
takze dzis (30 X) o 22,05 na tvp3 rzeszow w cyklu bieszczadzkie klimaty "ballada o jagodowym krolu". chyba nie trzeba pisac o kim ten program ;)
wczoraj o 22 przegapilem Kalejdoskop na tvp3 rzeszow, ale niestety nei wiedzialem o czym bedzie. trafilem przypadkei na jego ostanie 5minut. a program byl o "naszej" Karolince i Witku z Seredniego Malego.
W najbliższy czwartek 18 listopada o godzinie 17:00 w TVP3 Rzeszów będzie wyświetlony felieton o Chacie Socjologa. Zapraszam do oglądania. Sam jestem ciekaw jak wyszedł...
W sobote (20 listopada) )o 15,45 na tvp3 rzeszow bedzie program "Podkarpaccy
goscie "kawy czy herbaty"". Prawdopodobnie beda to urywki programu z 29 pazdziernika, wiec kto nie ogladal ma szanse chociaz troche zobaczyc.
Dzis (18 listopada) o 22.15 i jutro (19 listopada) o 17.10 na tvp3 rzeszow "Niezwykli
Pamięć zapisana na mapach":
Wojciech Krukar z Rymanowa jest autorem map nazewniczych dotyczących Bieszczadów i wschodniej części Beskidu Niskiego. Dzięki jego pracy udało się odtworzyć większość nazw topograficznych, które zostały zapomniane w związku z wysiedleniem Bojków i Łemków. To dzięki jego pracy wiemy, np., że najwyższa kulminacja Połoniny Wetlińskiej nosiła nazwę Roh. Krukar opracował kilka map, m.in. Bieszczadów Wysokich, okolic Dukli, okolic Rymanowa i Iwonicza Zdroju.
Cytat:
czwartek - godz. 17:00 Dom na Otycie - felieton
żródło TVP3 Rzeszów
"Dom na Otrycie" to opowieść o ludziach, z całej Polski, którzy w Bieszczadach posiadają swój drugi, wspólny dom - "Chatę Socjologów". Na początku lat 70-tych, na zboczu góry Otryt naukowcy i studenci Uniwersytetu Warszawskiego wybudowali schronisko. Służyło przechodzącym tędy turystom prawie 30 lat. W styczniu 2003 roku drewniany budynek spłonął. Dla wszystkich ludzi związanych z Otrytem było jasne, że "Chatę Socjologów" trzeba odbudować.
no to pech, trzeba sie przeprowadzic :), przynajmniej do Kraka, bo jak slyszlalem, przy bardzo dobrej pogodzie czasem mozna zlapac sygnal z tvp Rzeszow. przynajmniej tak bylo ze trzy lata temu[/quote]
Jaro, Wieliczka jest bliżej Rzeszowa niż Kraków :-), ale niestety nie mam szans na odbiór tvp Rzeszów, hehehehehe
a szkoda, bo jak czytam - ciekawe programy tam nadają
Marcinie ten felieton byl w ubiegly czwartek, a powtorka dwa dni pozniej.Cytat:
Zamieszczone przez Marcin
:) ale gapa za mnie... I tak niemógłbym pooglądać... W Zagórzu działa tylko 1,2 i polsat... Ech ta nasza prowincja.
Jutro (czwartek 25 listopada) o 18,30 na tvp3 rzeszow w cyklu bieszczadzkie klimaty felieton "Bojkowskie Sanktuarium Maryjne"
29 listopada 2004 o godzinie 20:00 w Kino Polska film Wilcze Echa
Polski łestern :) - wopista w roli szeryfa, połoniny w roli stepów dzikiego zachodu.
Jutro, tj środa 08.12.2004r, godzina 21.15, na TV POLONIA - " Baza ludzi umarłych".
Spojrzenie na Bieszczady z perspektywy 1958 roku.
Pozdrawiam.
Polej.
Też polecam (jak kto nie oglądał), ale z tym spojrzeniem na Bieszczady to byłbym ostrozny. W sumie ciekawe jak inni widza ten film. Dla mnie odwołanie się do Bieszczadów jest tu zupełnie przypadkowe, bo film jest raczej studium osobowości ludzkiej - bez znaczenia gdzie rozgrywałaby się akcja, tyle że reżyser prawdopodobnie chciał niejako urealnić swoją wizję, osadzając ją (teoretycznie) w regionie postrzeganym wtedy jako wyjątkowo trudny, zacofany, niemal koniec świata. Czy gdyby akcja filmu toczyła się na ul. Marszałkowskiej coś by to zmieniło? Chyba nie.Cytat:
Zamieszczone przez Polej
Ale film ciekawy.
Dzis (9 grudnia) o 18:30 i w sobote (11 grudnia) o 22:05 na tvp3 Rzeszow w bieszczadzkich klimatach felieton "Wilczym tropem"
Dzis o 23,35 na TVP Reginalnej film Macka Dejczera "Bandyta".
Swietny film, dla tych ktorzy nie ogladali go jeszcze dodam ze sceny plenerowe byly nagrywane w Bieszczadach (akcja filmu rozgrywa się w Rumuni), do tego super muzyka Michala Lorenca - czestego goscia Chatki Puchatka i milosnika Bieszczadow.