3 października. Odpust w Łopience
Udaliśmy się tam z Sękowca oczywiście samochodem. Pojechaliśmy przez Ustrzyki Górne, Wetlinę, w Dołżycy skręcając na szosę do Bukowca. Zaparkowaliśmy na parkingu przy „Spisówce” (domu śp. Tadeusza Spisa, opisanego w niedawno wydanej książce A. Potockiego o bieszczadzkich zakapiorach - w rozdziale zatytułowanym „Ucztujący z wilkami”).
Ubiegłoroczny odpust w Łopience podobał mi się o wiele bardziej, o tym więc na razie nic nie napiszę (chyba że ktoś zacznie drążyć ów temat).
Spotkałem tam Stacha z „Bieszczady on line”, jak też p. Stanisława Orłowskiego, z którymi zamieniłem po parę zdań.
Przeszedłem się również na górę, z której (gdyby nie zasłaniające drzewa) byłby piękny widok na cerkiew. Pogadałem tam z nieznanym (przedstawił mi się, ale zapomniałem nazwiska) importowanym warszawiakiem z Woli, a obecnie mieszkańcem Polańczyka. Bardzo sobie chwalił życie w Bieszczadach jako (dla niego) bezstresowe. Powiedział, że w tym roku od kwietnia jeszcze się ani razu niczym nie zdenerwował, co w Warszawie byłoby w ogóle niemożliwe. Faktycznie, to byłoby absolutnie niemożliwe. Miał 100% racji.
Wracaliśmy przez Terkę, a potem dalej przez Polanę, Czarną i Lutowiska.
W Terce wpadliśmy do miejscowej knajpki na pstrąga. Otrzymaliśmy tam porcje o wiele większe niż w „Wilczej Jamie” w Mucznem, też z frytkami, sałatką (prawdziwą, a nie tylko skrojonym, nieobranym pomidorem) + też dwie herbaty. Kosztowało to łącznie wprawdzie tylko 4 zł mniej niż dwa analogiczne dania w „Wilczej Jamie”, ale jeśli wziąć pod uwagę rozmiar i wagę rybek oraz ową sałatkę, to różnica była rzędu ok. 50 % (taniej niż w „Wilczej Jamie”).
Re: 3 października. Odpust w Łopience
Cytat:
Zamieszczone przez Stały Bywalec
większe niż w „Wilczej Jamie” w Mucznem, też z frytkami, sałatką (prawdziwą, a nie tylko skrojonym, nieobranym pomidorem) + też dwie herbaty. Kosztowało to łącznie wprawdzie tylko 4 zł mniej niż dwa analogiczne dania w „Wilczej Jamie”, ale jeśli wziąć pod uwagę rozmiar i wagę rybek oraz ową sałatkę, to różnica była rzędu ok. 50 % (taniej niż w „Wilczej Jamie”).
Wydaje się, że Wilcza Jama dawno już doszła do momentu kiedy to nie musi martwic się o klienta. Jest zbyt popularna. Jednoczesnie - jedna z najbardziej przereklamowanych knajp (domki również odbiegają standardem od "średniej bieszczadzkiej" choć kosztują tyle samo lub więcej). W tym roku nie byłem, w zeszłym za kilogram żywego pstraga płaciłem 25zł. Oczywiście nie wazony - każdy pstrąg w stawie ma 0,5kg. W Opolu taki sam pstrąg (tylko że już wypatroszony) kosztuje 9-12zł/kg. W sierpniu minąłem łukiem WJ i zaszedłem obok - do hotelu Muczne. Zjadłem tam lepiej, taniej i przede wszystkim w bardziej przyzwoitych warunkach, niż we wszystkich okolicznych knajpach.
Odp: 3 października. Odpust w Łopience
W tym roku odpust też jest 3 października, ale czy ktoś orientuje się o której godzinie?
Taa, my jedziemy rano i może jeszcze wejdziemy na Łopiennik, ale o której jest msza to nie wiem. Mam nadzieje, że sie spotkamy w Łopience. Pozdrawiam:)
http://www.1-soboty.pl/lopienka.html
A skąd jedziesz? Ja muszę dotrzeć z Sękowca, ale po imprezie Wojtka1121 może nie mieć kto prowadzić.
5 załącznik(ów)
Odpust już w niedzielę. Ja odwiedziłam Łopienkę w ostatnią środę. Środa, to nie niedziela... Coż czasem nie da się dotrzeć tam w najodpowiedniejszym momencie. Wie o tym Duch Przeszłości, z którym rozminęłam się plus minus w samo południe. Takie szczęście ;)
A ja znów nie dotrę tam na odpust. :sad:
Ale udającym się do Łopienki w niedzielę życzę dotarcia na czas. Po drodze na pewno nie zabraknie im bieszczadzkiego błota. Nie tylko bobry urządzają sobie plac zabaw po drodze, leśni też... ;)
Polecam stosowne buciki. Będzie pięknie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Aleksandra
Odpust już w niedzielę. Ja odwiedziłam Łopienkę w ostatnią środę. Środa, to nie niedziela... Coż czasem nie da się dotrzeć tam w najodpowiedniejszym momencie. Wie o tym Duch Przeszłości, z którym rozminęłam się plus minus w samo południe....
Było pięknie i uroczyście,było poświęcenie nowych dzwonów i były "stragany" ...jak za dawnych lat ,a po "odpuście" wspólne świętowanie.;)
Dzisiaj tylko tak na gorąco, kilka zdjęć.
Bardzo miło było spotkać Znajomych z Forum...pozdrawiamy.( tak ...nas było więcej )
http://img340.imageshack.us/img340/9339/img0065ae.jpg
http://img710.imageshack.us/img710/1791/img0047fk.jpg
http://img839.imageshack.us/img839/1064/img0008xa.jpg
http://img214.imageshack.us/img214/1262/img0041iq.jpg
Dzisiejszy odpust był niesamowity, niezwykle uroczysty.
Przede wszystkim nie zawiodła pogoda.
Do zobaczenia za rok!
Bardzo czekam na relację.Może jakiś link do TV Rzeszów? Kiedyś widziałam migawkę z Łopienki w lokalnych wiadomościach! Fajnie byłoby nawet tę historyczną odkopać!
Byłem, udało się ! Droga do, dla mnie to było czyste wariactwo. Szczegóły w mojej relacji. Pozdrawiam i zapraszam.
Tak się chyba doczekam relacji z odpustu w Łopience, jak na święcone w Łopience, ziele od Mavo!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
robak
Do zobaczenia za rok!
ano do zobaczenia, bo za rok...
aaaa nie powiem;-)
ale mam nadzieję, że będę mogła przybyć, bo pięknie będzie!
Już Ci, Krysiu, gratuluję tego PRZYBYCIA!!!!!
Dzięki za relacyjkę. Jak dla mnie za duże tłumy, ale folklor też ma swoje uroki, no choćby takie słodkie serce i pierścionek:mrgreen:
Marcin, leniu jeden, raptem koszyk przydźwigał i zaraz naławce zaległ, a brodę to masz już całkiem jak Funiak!:lol:
Piesku muszę przyjechac , w teren Cię zabrać, bo zdechniesz z nudów przy panu swoim!:twisted:
Joorg'u Niezawodny! Serdeczne podziękowanie! Obyś był prawdziwym przepowiadaczem (dobrej) przyszłości. Marzy mi się Łopienka w przyszłym roku i to nie jeden raz! Pozdrawiam najmilej!
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
.... Obyś był prawdziwym przepowiadaczem (dobrej) przyszłości. Marzy mi się Łopienka w przyszłym roku i to...
Jeszcze będzie filmik ze śpiewaniem , tylko mi się "załaduje"
ps To nie przepowiadanie, to wizja
Czekam, czekam....i na filmik, i dokonanie wizji! Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Czekam, czekam....i na filmik,..
Proszę , ale jakość fatalna (a czy to ważne?) ,chodziło mi bardziej o głos ...śpiew.
http://picasaweb.google.pl/109530015...32684845819650
8 załącznik(ów)
Fotka nr3 jak obraz van Gogha. Dzięki za "klimat", pięknie utrwalony w kadrze.
O! Wiedzę swój kapelusz na zdjęciu nr 3.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
O! Wiedzę swój kapelusz na zdjęciu nr 3.
A tu?Załącznik 21076
Mavom serdeczne podziękowanie za łopieńskie ziele. Żadne tak nie pachnie jak właśnie to. Z nadzieją, że w przyszłym roku powtórzymy rok poprzedni. Pozdrawiam najcieplej!