Stowarzyszenie Miłośników Bieszczadzkiego Parku Narodowego
W związku z tym że Stały Bywalec się nie odzywa pozwoliłem sobie wrzucić na forum nowy temat o stowarzyszeniu przyjacioł czy też milośnikow BPN. Zaznaczam że jest to pomysł Stałego Bywalca. Co myslicie o tym pomysle i ile osób by ten temat zainteresował. Trzeba sprawdzić czy coś takiego czasem juz istnieje, no i jakieś pomysly.
towarzystwo milośnikow BdPN
Ja myślę że po to jest temat że trzeba go przedyskutować a widzę że co niektórzy jak np. Piotr jak zwykle czepia się słówek , madrzy się zamiast zaproponować coś ciekawego, krytykować innych to kazdy potrafi a wymyslic coś to juz trudniej, według mnie i myslę że zbyszekj się zgodzi celem towarzystwa to przedewszystkim ochrona przyrody BdPN. Jak kazde stowarzyszenie musi ono miec statut a oprocz tego trzeba je zarejestrować w sądzie. Myslę że powinna powstać grupa inicjatywna ktora przygotuje i posprawdza parę rzeczy potrzebnych do zalożenia stowarzyszenia. Sama idea jest dobra. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Co do skrutów to chyba jesteśmy na forum bieszczadzkim a nie bialowieskim cz babiogórskim i dyskutuje sie o bieszczadach więc wszyscy wiedzą że chodzi o Bieszczadzki Park Narodowy a nie o inny,
pozdrowienia
Re: towarzystwo milośnikow BdPN
Cytat:
Zamieszczone przez Żebro
madrzy się zamiast zaproponować coś ciekawego, krytykować innych to kazdy potrafi a wymyslic coś to juz trudniej
Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Poćwicz - to nie jest trudne.
towarzystwo miłosnikow BdPN
I znów zamiast zaproponować coś ciekawego wyrywasz slowa z kontekstu, to nie jest dyskusja ten powiedział czy napisał to jest dyskusja na temat stowarzyszenia jezeli do Ciebie to nie dociera to po prostu pomin ten post, a napisz jak bedziesz miał jakaś ciekawą propozycję np. logo czy propozycje do statutu.
pozdrawiam
Re: towarzystwo miłosnikow BdPN
Cytat:
Zamieszczone przez Żebro
I znów zamiast zaproponować coś ciekawego
Nie wyrywam - to Ty sie mnie czepiłeś. Piszesz ze sie mądrze, bo zapytałem jak to powinno wygladać? Nie mam nic do zaproponowania - chcialem wiedzieć jaki jest cel i jaki byłby statut. Mogę chcieć wiedzieć? Skoro to jest dyskusja na temat stowarzyszenia to wytłumacz mi na czym ono ma polegać - proste? A skoro nie chcesz tego zrobić, to się łaskawie odczep ode mnie personalnie i zajmij sie tematem przewodnim, jednocześnie nie mówiąc mi co mam zrobić.
Cytat:
Zamieszczone przez Żebro
to nie jest dyskusja ten powiedział czy napisał to jest dyskusja na temat stowarzyszenia
Cytat:
Zamieszczone przez Żebro
Ja myślę że po to jest temat że trzeba go przedyskutować a widzę że co niektórzy jak np. Piotr jak zwykle czepia się słówek , madrzy się zamiast zaproponować coś ciekawego, krytykować innych to kazdy potrafi a wymyslic coś to juz trudniej
stowarzysenie miłośników BdPN
Widzę że już są głosy które w miarę przedstawiaja sprawę stowarzyszenia, naive podał że są dwa rodzaje stowarzyszen: stowarzyszenie zwykle o którym napisał naive ma parę ograniczeń ale jest łatwiejsze do rejestracji. Ograniczenia stowarzyszenia zwyklego:
Stowarzyszenie zwykle nie może:
1) powoływać terenowych jednostek organizacyjnych
2)łączyć się w związki stowarzyszeń
3)Zrzeszać osób prawnych
4)prowadzic działalnosci gospodarczej
5)przyjmować darowizn, spadków i zapisow oraz otrzymywać dotacji, a także korzystać z ofiarności publicznej
Stowarzyszenie zwykle uzyskuje środki na swoja działalność ze skladek czlonkowskich.
I wydaje mi się że ta forma była by dobra dla Stowarzyszenia Milosników BdPN
stowarzyszenie Milośników BdPN
A więc jest problem jakie stowarzyszenie wybrać stowarzyszenie zwykle jest ograniczone mnóstwem spraw ale jest łatwiejsze do założenia natomiast stoważyszenie to organizacja ktora może prowadzić działalnośc gospodarczą, może pozyskiwać np. srodki dla parku jako organizacja pozarządowa, dlatego Ci którzy chcą się zająć działalnością muszą sobie odpowiedzieć na pytanie ile czasu mogą poświęcić na tę działalność. A sprawa najważniejsza co na to dyrekcja parku, jak ona by widziała ten twór i jaka była by płaszczyzna współpracy z parkiem. Jeżeli Stachu ma tam dojścia to byłoby super żeby zorientował się w czym rzecz i przedstawił nam to na forum. A poza tym chetni musieli by się zdeklarować co do działalności w stowarzyszeniu. Myślę że jak napisał naive na początek powinno byc to stowarzyszenie zwykle a jak to się sprawdzi to mozna zawsze zmienić formę stowarzyszenia. Jak będziemy mieli wiecej wiadomości z parku to w miesiącach zimowych Ci którzy są zainteresowani działalnością mogli by sie spotkać i podjąc decyzję o założeniu stowarzyszenia.
Re: towarzystwo miłosnikow BdPN
Piękne idee i świetne pomysły, tyle że jeszcze brak chyba jednej rzeczy - ludzi. Nie zwykłych członków stowarzyszenia (tu chętni się znajdą z pewnością), tylko ludzi do roboty. Do tego żeby wypełniać papierki dla urzędów (nawet nie zdajecie sobie sprawy ile tego jest, sprawozdawczość w Polsce kwitnie o niebo lepiej niż w czasach Piszczyka, przetrenowałem to ostatnio), do animowania działalności statutowej, do wydawnictw i czego tam jeszcze...
Grupa inicjatywna musi być na tyle liczna i trwała, by mogła być jednocześnie zapleczem przyszłych zarządów - czyli ekip które dalej będą to sensownie ciągnąć. Inaczej skończy się na kolejnym towarzystwie wzajmenje adoracji, bycie wirtualnym, służacym tylko załatwianiu przysłowiowych "profitów" i ładnych odznak.
Cały czas mowa oczywiście o stowarzyszeniu działającym społecznie, w którym jego członkowie sami finansują swoją w nim działalność, pokrywają koszty swoich delegacji itd. I tu jest już pierwsza bariera...
Z drugiej strony silna ekipa jest w stanie udźwignąć taki temat, wystarczy trochę determinacji i cierpliwości.
A na marginesie:
Cytat:
Zamieszczone przez Żebro
I znów zamiast zaproponować coś ciekawego wyrywasz slowa z kontekstu, to nie jest dyskusja ten powiedział czy napisał to jest dyskusja na temat stowarzyszenia jezeli do Ciebie to nie dociera to po prostu pomin ten post, a napisz jak bedziesz miał jakaś ciekawą propozycję np. logo czy propozycje do statutu.
pozdrawiam
Kolega jak na razie miast proponować tylko poucza, 60% postów Żebra to pretensje o wyrywanie słów z kontekstu. Niezły jest...
Brawo!!!!!
:mrgreen: