Z Chmiela też można na Otryt
Ajgor napisał:
Cytat:
Chata Socjologa położona jest na szczycie pasma Otryt. Dojść do niej można jedynie piechotą z Dwernika lub Lutowisk.(...)
Bywalcem Chaty Socjologa nie jestem, ale Otryt znam chyba nie gorzej od jej mieszkańców i budowniczych. Stwierdzam zatem, że całkiem przyjemnie można dotrzeć do Waszej Chaty na piechotę także z Chmiela. Nie robiłem porównań czasowych, ale czas wejścia od strony Chmiela byłby chyba zbliżony do czasu wędrowania z Dwernika.
Kiedyś zabrałem z Lutowisk sympatyczną parę autostopowiczów udających się do Chaty. Jadąc do Sękowca chciałem zatrzymać się w Dwerniku, ale poprosili, abym pojechał dalej, bo z Chmiela jest (cyt. ich słowa) "wygodniejsze podejście".
Odp: Z Chmiela też można na Otryt
Ostatnie wiadomości w tym wątku hmm... są trochę przykurzone czasem. Czy sytuacja uległa poprawie, czy też należy być zwartym i czujnym zostawiając samochód w pobliżu szlaku ? :)
pozdrawiam ^^
nic złego nie słyszałem ani nic co by miało wskazywać na poprawę ... podeślę kilka osób które częściej zaglądają aby dali ci znać chyba że już po czasie ??
PS: Dla zainteresowanych informuje iż od 22 do 27.09 Chata Socjologa zostanie zamknięta z ruchu turystycznego
Co ma wisieć nie utonie, wyjście na Otryt przesunęliśmy w czasie, wybieramy się w maju. Tu pytanie, czy ktoś ma jakieś wiadomości dotyczące Chaty Socjologa? mam nadzieje że będzie czynna :)
Do Białego13
Rzeczywiście fizycznie to już byłam gdzie indziej jak odpowiadałeś, samochód jak zwykle z nami, czyli "gdzie zaparkować" nadal aktualne.
pozdrawiam
Chata czynna jest non stop ... proponuje wejść na stronę Otrycką i zarezerwować sobie termin http://www.otryt.bieszczady.pl/kalendarz ....
drogą od Chmiela nigdy nie wchodziłem więc nic nie poradzę w tym temacie.
W dwerniku można zostawić samochód obok ścieżki przy "domku pracowników leśnych" obok placu na drewno ściągane z pasma.
tudzież u Ciomborów o ile ich znacie, a jak nie to sądzę ze też by nie było problemu ...
A na długo planujesz / planujecie ?
Dzięki za odpowiedź.
Wybieram się ze znajomymi na parę dni w maju. Dla nich to pierwszy raz, miło będzie patrzeć na ich zachwyt... :) Mam nadzieje, że na jesień też wykroimy trochę czasu.
pozdrawiam
Może i mi się uda w maju w Biesy zawitać ... ale do tego ponad miesiąc czasu ...
To będzie chyba odpowiednie miejsce :) info dla Ciebie jak i dla innych
Od niedawna w Chacie Socjologa zawitał nowy gospodarz zwany Krzysiem od Misia
Przy tej okazji również ruszył projekt szumnie nazwany "autostrada na Otryt". Dzięki pomocy zaprzyjaźnionych mieszkańców i ludzi z klubu Off Road udało się częściowo udrożnić drogę prowadzącą z Chmiela na Otryt. W maju turyści będą już mogli spokojnie wjechać samochodami terenowymi pod samą Chatę, w okolicy której wyznaczone zostanie miejsce postojowe.
Osoby chętne do pomocy proszone są o kontakt z gospodarzem więcej info na stronie Chaty Socjologa
Cytat:
Zamieszczone przez
Biały 13
....Przy tej okazji również ruszył projekt szumnie nazwany "autostrada na Otryt". Dzięki pomocy zaprzyjaźnionych mieszkańców i ludzi z klubu Off Road udało się częściowo udrożnić drogę prowadzącą z Chmiela na Otryt. W maju turyści będą już mogli spokojnie wjechać samochodami terenowymi pod samą Chatę, w okolicy której wyznaczone zostanie miejsce postojowe....
No tak ...przecież warszawka musi dojechać do chaty autkiem:mrgreen: , a może do tego "pachnącego" WC jeszcze ...
Myślę ,że wcale nie będzie więcej Ludzi tam z tego " ułatwienia", dalej będziecie się 'kisić" we własnym gronie i niech tak zostanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Biały 13
...
...ruszył projekt szumnie nazwany "autostrada na Otryt". Dzięki pomocy zaprzyjaźnionych mieszkańców i ludzi z klubu Off Road udało się częściowo udrożnić drogę prowadzącą z Chmiela na Otryt. W maju turyści będą już mogli spokojnie wjechać samochodami terenowymi pod samą Chatę, w okolicy której wyznaczone zostanie miejsce postojowe.
...
No to Panie, rewelacja!!! A nie dało by się poszerzyć wejścia do chaty, żeby pod sam kominek zajechać? Bo turyści z klubu Off Road mogą stracić spokój jak będą musieli z miejsca postojowego przejść lasem do chaty. Ten klub to ma jakieś specjalne przywileje uprawniające do jazdy na terenie lasów Nadleśnictwa Lutowiska? Kto i kiedy wydał taką zgodę?
A nie dałoby się wyrównać, cobym moją Almerką tam dojechał? No może nie do kibla ale do kominka, czemu nie? Szukam rusztu przecież....
Rewelacja! Autobusy Veolia Tarnsport Bieszczady też będą miały tam przystanek?
Hahahaha :lol:8-):wink:
Panie i Panowie - wczoraj był 01 - 04 - 2011 :grin:
Jedyna prawdziwa informacja w tej wiadomości to to że jest nowy gospodarz
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Biały 13
Pozdrawiam
Dobre, udało ci się :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Biały 13
Pozdrawiam
Ufff, faktycznie chwyciło :) Cieszę się, że to tylko kawał i mam nadzieję, że nigdy nie dojdzie do realizacji takich pomysłów.
Eee...kawał? To nie będzie autobusu do Chaty Socjologa?
Parkingu dla 4x4 nie będzie, autokary pod chatę podjeżdżać nie będą. Jak widać po waszych postach - słuszna jest koncepcja jaka była jest i będzie na Otrycie ...
Już wróciłam. Co prawda, nie wychodziłam z Chmiela a z Dwernika. Wracając zgubiłam się lekko idąc konnym szlakiem, i trafiłam do Chmiela koło sklepu :D Co by nie mówić, zakręciłam trochę i trzeba było wracać asfaltem :(
Kurcze jak to zrobiłaś ? Ile razy kierowałem się z Chaty na Chmiel nigdy nie trafiałem do sklepu tylko na plac załadunkowy albo koło Prezesa ... bez sensu ...
Na łikend pojechałem na mazury ... ale końcówka maja i początek czerwca wpadam w Biesy :)
Siedziałaś cały łikend w chacie czy tylko przejściowo ?
ale jajca! ja tak czytam i czytam i tez sie nabralam na ta "autostrade na otryt" ;)
Tak mi się nasunęło w trakcie czytania artykuliku
http://podkarpackie.regiopedia.pl/wiki/chatka-socjologa
tylko coś mi nie pasuje z tym Chmielem przy pomocy ... znam inną wersję tej "pomocy" :)
Ale czekam do jesieni, podjadę do Chmiela. W sklepiku zakupie jogurcik posiedzę pod Cerkwią, przejdę obok Prezesa i na górę pasmem do Chaty - tak mi się zamarzyło teraz