Re: Myślałem samolubnie...
cześć,
Cytat:
Zamieszczone przez PiotrekF
zacząłem przemierzać owe rzeczki w poszukiwaniu lipienia i pstrąga.
I jak jest z lipieniem powyżej Soliny? Często się łapie?
Cytat:
[...]Wędrując tymi dzikimi rzeczkami zacząłem postrzegać „moje Bieszczady” z innej <żabiej> perspektywy ( z dołu do góry ). Tutaj kontakt z przyrodą jest jakby większy. [...]
Właśnie, może masz przygarść ciekawych opowieści o górkach z tej perspektywy? Niedawno na jednym z portali zamieszczony był piękny reportaż ze spływu Sanem. Twoje przeżycia zapewne też mogłyby wielu tutaj zainteresować:) Może 'stuknij' coś na klawiaturce? Można to nawet okrasić fotami, jeżeli masz :)
Cytat:
[...]Nad wodą łatwiej spotkać jelenia, wilka czy niedźwiedzia (coś o tym wiem) [...]
To prawda. Był czas, gdy nieco 'muchowałem' z kolegą, ale głównie na rzeczkach Pomorza. Niektóre z nich do złudzenia przypominają górskie potoki - np Łupawa. W lasach okolic Bytowa nadwodne tereny były czasem aż zapchane dzikim zwierzem choć wielkich drapieżników tam się niestety nie spotka. Ale jelenie, sarny, dziki, borsuki, łasice, wydry i wiele innego drobiazgu...ech...Zwróciliśmy wtedy uwagę, na takie zjawisko, że zwłaszcza sarny z opóźnieniem reagowały, gdy zbliżaliśmy się brnąc w woderach przez wodę po pas o ile wiatr nie wiał od nas ku nim. Widocznie brały nas za coś/kogoś innego. Nie zabierałem na te wyprawy aparatu czego żałuję do dziś lecz szkoda mi było go wykąpać przez przypadek. Udało nam się wtedy 'oswoić' małe stadko saren nad Słupią. Po prostu po kilku tygodniach siedzenia i obławiania tych samych miejsc na rzece staliśmy się dla nich częścią krajobrazu na tyle bezpieczną, że niekiedy udawało mi się podejść na jakieś 50-70 metrów. Później odchodziły lecz nie pryskały w panice, a odchodziły powoli...
Cytat:
[...] Bo nagle okazało się (i było zaskoczeniem dla mnie), że „moje zauroczenie” Bieszczadami jest takie małe i prozaiczne.
[...]
To masz jakąś skalę zauroczenia górami? :D Podaj ją, to sobie zrobię sprawdzian :)