„Las bukowy pod Obnogą"
A jesli chodzi o poszerzanie parku o tamte tereny - wlasnie znalazlem:
Plan rozwoju lokalnego - gmina Lutowiska
www.lutowiska.pl
Projektowane rezerwaty przyrody
„Las bukowy pod Obnogą"
„Las bukowy pod Obnogą" proponowany jest do objęcia ochro-ną częściową. Zajmuje powierzchnię 354,39 ha na stokach szczytów Obnoga (1081 m n.p.m.) i Grandysowa Czuba (1026 m n.p.m.), scho-dzących w jar potoku Roztoki i obejmujący część przeciwległego brzegu. Projektowany rezerwat należy - wg głównego przedmiotu ochrony - do typu fitocenotycznych, podtypu zbiorowisk leśnych, a wg głównego ty-pu środowiska: do typu lasów i borów, podtypu lasów górskich i podgór-skich.
Obszar ten to źródliskowy odcinek zlewni potoku Roztoki, a jego strome stoki porasta dobrze zachowane zbiorowisko buczyny karpackiej ze starodrzewem bukowym. Omawiany teren przylega bezpośrednio do BdPN. Jego lasy stanowią wspaniałą oprawę dla położonych wyżej połonin Krzemienia, Kopy Bukowskiej i Halicza.
I nastał poranek dzień szósty...
Chyba rozpętałem burzę... Chciałem tylko, aby przejście z mucznego przez Grandysową, Obnogę na Bukowe Berdo miało status nieznakowanego szlaku w granicach BdPN (z błogosławieństwem Parku). Lubię być spokojny podczas przejść i żeby nikt się nie czepiał w razie czego. Przeszedłem ze wstydem i strachem tę część z Obnogi na Bukowe. Całe szczęście, że towarzyszyła mi niewiasta (one są bardziej odważne i nie wypadało mi przy niej pękać!) i podtrzymywała mnie na duchu. Ale i tak cykorzyłem okropnie!
Pozdrowaśki
Wojtek - "cykor"
Może nowy szlak? - (może nie na temat?)
Po raz kolejny piszę o tym , że chodzi mi o nie oznakowanie szlaku przez Obnogę na Bukowe Berdo tylko o przyzwolenie BdPN na spokojne przejście tym "szlakiem"!!! Myślę, że nie spowodowałoby to większego zagrożenia dla przyrody bieszczadzkiej, bo i tak chodzą tam ci, którzy lubią to robić. Mogliby jedynie mieć większy komfort psychiczny i nie czuliby się "przestępcami". Dla niektórych jest to b. ważne!
Myślę, że ulegacie tzw. "nadwrażliwości pisarskiej" i pomijacie główny temat wątku.
Pozdrowaśki
WojtekR