Co polecacie na pierwszy wyjazd w Bieszczady??
Witam!
Mam prośbę, czy moglibyście mi polecić jakieś fajne miejsce w Bieszczadach.
Poszukuję miejsca nieprzepełnionego, gdzie nie będę się czuł jak w mieście:), ale zarazem żeby nie było daleko do sklepu, jakiegoś baru, restauracji..., fajnego pod względem widoków i szlaków....może być nad zalewem Solińskim....
Co do zakwaterowania to szukam cichego spokojnego pokoju z łazienką, za nie wygórowaną cene...
Może ktoś z Was był w takim miejscu, może cos polecacie??Będę bardzo wdzięczny za jakieklwiek inforamcje.
Ps. jaki przewodnik, mapy są godne polecenia??
Z góry dziękuje za info.
Pozdrawiam
Mariusz
Re: Co polecacie na pierwszy wyjazd w Bieszczady??
Cytat:
Zamieszczone przez Fazi
jaki przewodnik, mapy są godne polecenia??
A jak zwykle nieco na przekór, ujałbym to nieco inaczej niż przepiscy:
Zależenie od oczekiwań i zainteresowań. Do tej pory jakoś przewodnik Rewasza nie wpadł mi w ręce, czytałem tylko troche fragmentów w necie, teraz akurat skończyłem czytać "od deski do deski", bo zakupiłem sobie podczas ostatniego pobytu w Bieszczadach. Jak na pierwszy raz jest to dość ciężki przewodnik. Jeżeli nie interesujesz się głębiej historią, geografią, przyrodą regionu to prawdopodobnie jedynie go przekartkujesz. Opisy szlaków zajmują ok.100 stron, na 430 w całym przewodniku. Reszta ciekawych miejsc też jest opisana, ale trzeba szukac i sporo czytać. Moim zdaniem na pierwszy raz warto rozejrzec się za czymś nieco lżejszym (zwłaszcza jeśli bedziesz poruszał się po szlakach i nie masz zbyt duzo czasu na eksplorację Bieszczadów), a jeżeli temat (Bieszczady) Cię zainteresuje - dopiero pogłebiać tę wiedzę za pomocą tegoż przewodnika. Natomiast nie da się ukryc, że merytorycznie jest to zdecydowanie najlepszy przewodnik i pewnie jeszcze długo nic lepszego sie nie pojawi.
hehe nieźle już wyszło:-)
Witam.
na początku chciałbym wam wszystkim podziękować za bardzo miłe odpowiedzi a zarazem pełne ważnych informacji....widzę że wątek map i przewodników jest bardzo ważny i potrzebny dla nas wszystkich zarazem tych co byli jak i tych co zamierzają pojechać(ja).
a co sądzicie o mapie Copernicus 1:75 000 wyd.3??
i mam jeszcze jedną prośbę proszę o odpowiedzi na moje pierwsze pytania?????
a co sądzicie o miejscu: Wołkowyja ???